Skip Navigation LinksHJK > Flere nyheder > Sanitet: Patruljekompagniet er bedst

Sanitet: Patruljekompagniet er bedst 

Af Kim Hansen , 21 JUN 05

Major Niels Christian Nørkjær fra Prinsens Livregiment fortrækker at bruge Patruljekompagniet/HOK til at uddanne baltiske soldater i sanitetstjeneste. Begrundelsen er, at de er de bedste på området.

 
De lettiske soldater skulle igennem 21 sminkede momenter på det sygehjælperkursus, der var arrangeret af Patruljekompagniet.
Det danske forsvar har i en del år hjulpet de baltiske lande med at uddanne de soldater, som balterne har sendt til verdens brændpunkter. Især på sanitetsområdet haltede deres uddannelse noget, og det betød, at der allerede i 1996 blev sat ekstra fokus på dette område.

”Frem til 2001 brugte vi instruktører fra Forsvarets Sanitetsuddannelse, men selv om det betød, at balterne blev bedre, så var de stadig ikke gode nok. De haltede langt efter deres danske kolleger til kontroløvelserne,” fortæller major Niels Christian Nørkjær, der udover at være fungerende bataljonschef for 2. Bataljon ved Prinsens Livregiment også er ansvarlig for uddannelsen af de baltiske soldater i BALTSQN.

Patruljekompagniets undervisere benytter sig blandt andet af griseindvolde for at gøre tingene så realistiske som muligt.”Derfor besluttede jeg mig for at kontakte hjemmeværnet for at høre om de kunne hjælpe os med sanitetsuddannelsen. Jeg fik at vide, at de havde en enhed, der blandt andet underviste Forsvarets Special Operations styrker i sanitetstjeneste,” fortsætter han.

Balterne bedre end danskerne
Enheden var og er Patruljekompagniet/HOK, der er en specialenhed opstillet af hjemmeværnet. Niels Christian Nørkjær hyrede dem til opgaven, og det har han aldrig haft grund til at fortryde.

”Vi får en kvalitet, som vi ikke får andre steder. Deres instruktører udviser enorm entusiasme og derudover er det helt tydeligt, at de ved, hvad de taler om. Siden Patruljekompagniet overtog sanitetsundervisningen tilbage i 2001, har balternes sanitetskundskaber været helt i top. I dag klarer balterne sig faktisk langt bedre end danskerne, når vi afholder kontroløvelser,” siger Niels Christian Nørkjær, og fastslår:

”Derfor bliver vi ved med at benytte os af Patruljekompagniets ekspertise – i hvert fald så længe jeg har noget at skulle have sagt.”

15 lettiske soldater på kursus
Patruljekompagniet HOK har netop overstået endnu en uddannelse af baltiske soldater. Fra den 6. til 12. juni afviklede sanitetsinstruktørerne Thomas A. og René B. samt sanitetsbefalingsmand Brian E. et 75 timer langt sygehjælperkursus for 15 lettiske soldater, der skal udsendes til Kosovo.

15 lettiske soldater modtager undervisning af Patruljekompagniet.Det blev fulgt op i weekenden den 17. til 19. juni, hvor de netop uddannede sygehjælpere skulle benytte deres nye kompetencer i en taktisk ramme i gruppeøjemed.

Også denne gang er Patruljekompagniet godt tilfredse med det endelige resultat.

”Det er sjette gang, at Patruljekompagniet står i spidsen for sådan et kursus. De fem andre gange er vores kursister blevet nummer et eller to i den kontroløvelsen for samtlige enheder, der skal udsendes. Det håber jeg, at de her folk kan leve op til,” siger sergent Thomas A.

Fakta
Siden 2001 har Patruljekompagniet HOK uddannet og trænet baltiske specialenheder, som en del af hjemmeværnets støtte til uddannelse af forsvaret i de baltiske lande. På sanitetsområdet var personel fra Patruljekompagniet oprindeligt med til at udforme Forsvarets uddannelse indenfor Patruljesanitet tjenesten. Gennem årene er disciplinen blevet perfektioneret, og sanitetstjeneste under svære taktiske forhold har meget høj prioritet hos Patruljekompagniet. Personel fra Patruljekompagniet har derfor også kunnet virke som instruktører for danske og udenlandske enheder, og har også arbejdet i udlandet med uddannelse af lokalt redningspersonel i forbindelse med civile minerydningsoperationer i Afrika. Patruljekompagniet er derfor godt rustet til at arbejde sammen med udenlandske enheder, og i at træne dem i blandt andet sanitetstjeneste.

Klik her for at læse mere om Patruljekompagniet

PTRKMP HOK har pr 1/1-2007 skiftet navn til: SSR - Hjemmeværnets Særlig Støtte og Rekognosceringskompagni. Læs mere om SSR