Skip Navigation LinksHJK > Flere nyheder > Bestod enkeltkaemperuddannelse

 Seje hjemmeværnssoldater blander sig med eliten 

Af Charlotte Baun Drejka , 18 DEC 07

To patruljesoldater fra hjemmeværnet har netop gennemført hærens hårde enkeltkæmperuddannelse på Bornholm. Kun seks ud af 19 soldater klarede strabadserne.

Sergent Kent og hans kollega ”Glans” fra hjemmeværnets Særlig Støtte- og Rekognosceringskompagni (SSR) har al mulig grund til at være stolte.

De to patruljesoldater fra hjemmeværnet har netop gennemført hærens krævende to uger lange enkeltkæmperuddannelse på Bornholm. Så nu kan de tilføje titlen ”Enkeltkæmper” på visitkortet.

Oprindelig var der over 70 soldater på optagelseskurset, hvoraf 19 slap igennem nåleøjet til uddannelsen, der for første gang også er blevet tilbudt hjemmeværnssoldater.

"Uddannelsen har ry for at være den ultimative manddomsprøve. Den henvender sig primært til forsvarets bedste soldater," forklarer kursusleder, kaptajn Martin Jørgensen fra opklaringsbataljonen på Bornholm. Bataljonen står for afviklingen af uddannelsen, der er arrangeret af hærens 1. brigade.

Kun seks soldater klarede udskilningsløbet og kom i mål. Hvis man ikke er dygtig nok under den første uges undervisning og kan demonstrere, at man er en patruljesoldat af den rette støbning, får man ikke lov til at fortsætte på uddannelsens patruljedel. De kvaliteter var de to SSR-soldater klart i besiddelse af.

”De gjorde virkelig en god figur og udviste en høj moral. Man kan roligt sige, de brændte for opgaverne,” fortæller Martin Jørgensen.
 
Sergent Kent tv. fra hjemmeværnets Særlig Støtte og Rekognosceringskompagni og Frederik Strange fra 1. bataljon fra Høvelte under enkeltkæmperuddannelsen. Foto: P.K. Rasmussen
 
For Kent fra SSR var det især uddannelsens ”hurra-oplevelser” med muligheder for at flytte grænser, der appellerede til ham. Han har tidligere været udsendt til Kosovo. Kollegaen ”Glans” betragter enkeltkæmperuddannelsen som en kæmpe personlig udfordring, men også som inspirationskilde til egne kurser og uddannelse i SSR-regi. 

Hjemmeværnet på Bornholm satte i øvrigt et solidt fingeraftryk på uddannelsen, hvor de både deltog med hundepatruljer, hjemmeværnsofficerer, marinehjemmeværnsfartøjer og med fly fra den flyvende deling.

Læs relaterede artikler:
Enkeltkæmperkursus på Bornholm

Om SSR