Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Janes fortælling

​"Jeg vil gøre en forskel og hjælpe andre"

Jeg har været medlem af Hjemmeværnet, siden jeg var 19 år. Først var jeg i Hærhjemmeværnet i ti år, og siden 2005 har jeg været i Marinehjemmeværnet. Min forbindelse til Hjemmeværnet tager udgangspunkt en grundholdning og en familietradition. Både min far og farfar har været i Hjemmeværnet.

Jeg er en del af en besætning på 12 m/k, og der skal være otte til stede på skibet, før vi må sejle operativt. Herunder skal alle nøglefunktioner være bemandet. Mandskabet på skibet har forskellige funktioner om bord: fartøjsfører, navigatør, motorpasser, sygdomsbehandler, kommunikationsgast, operativ gummibådsfører, hovmester og dæksgast. Jeg er kommunikationsgast, som er en central funktion under enhver operativ opgave, ikke mindst under en SAR (søredning).
 
Den eneste ulempe ved at sejle er, at jeg ofte bliver søsyg. Men det er ikke nok til, at jeg vil skifte værnsgren – heller ikke selv om det problem er ganske udtalt i min funktion, fordi det er svært at kigge ud, mens man sidder ved radioen, og man samtidig skal fokusere på at læse og skrive journal og meget andet. De hyppige, operative opgaver gør dog, at det er indsatsen værd.
 
En blandt mange gode indsatser at tænke tilbage på er en redningsopgave under en af de faste farvandsovervågninger: Om natten, mens jeg sad ved radioen, kunne jeg høre en redningshelikopter i gang med en opgave. Den skulle frem til et skib, som havde behov for assistance. Kort efter, at helikopteren havde evakueret en person med hjerteproblemer fra skibet, blev vi kontaktet og spurgt, om vi kunne hjælpe skibet i havn.
 
Skibet vi skulle hjælpe, havde oprindeligt været far og søn, der var ud at sejle, men da faren var blevet evakuret, var skibet nu kun bemandet med én person, som ikke var i stand til at sejle skibet selv. Vores besætning stillede navigatører og forplejning til rådighed og overtog skibet, til det var sikkert i havn. Det bedste var dog, at sønnen hurtigt efter ankomst til havn fik besked om, at faren var uden for livsfare.
 
I Hjemmeværnet er muligt at gøre en indsats til gavn for andre. Vi hjælper, når der er brug for det – også selv om indsatsen til søs ikke er så synlig for andre end dem, vi hjælper. Desuden ønsker jeg at være en del af Danmarks beredskab, fordi der stadig er alt for megen ufred i verden og terrorhandlinger, der strækker sine tråde ud i hele verden – selv indenlands mærkes det nu.
 
Ud over min operative tjeneste, har jeg blandt andre funktioner også rollen som instruktør – både inden for radiokommunikation og informationsvirksomhed. Til daglig er jeg civilingeniør i datateknologi og arbejder som senior softwareudvikler i en stor konsulentvirksomhed. I forhold til redningsberedskabet står jeg til rådighed så vidt som muligt – herunder ved besætningens sejladser, og når der er behov for det ellers. Kurser og andet bruger jeg min fritid og ferier på.
 
Jeg lærer virkelig meget om mig selv undervejs, men også meget om ledelse og undervisning. Mest betyder det meget for mig, at der er en unik holdånd i besætningen. Der er humor og sjov, samtidig med at arbejdet er seriøst og alvorligt.
 

Jane Noesgaard Larsen

Jane er 39 år og fra Karise. I Hjemmeværnet er hun premierløjtnant, presse- og informationsofficer samt instruktør.

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring