Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

AURORA- en øvelse med 19.000 deltagere

Sveriges største øvelse nogensinde – i hvert fald inden for de sidste 20 år – sluttede i søndags efter 14 døgn.

28-09-2017
Tekst & foto: Ledende informationsofficer Hanne M K Hueg, DBH
Sveriges største øvelse nogensinde – i hvert fald inden for de sidste 20 år – sluttede i søndags efter 14 døgn. Det var ikke en NATOøvelse, men der var deltagere fra en del andre nationer, bl.a. USA, Frankrig, De baltiske Lande, Finland, Norge og Danmark. Øvelsen bevægede sig ned gennem Sverige og havde sit sydligste punkt omkring Karlskrona, hvor styrken fra Det bornholmske Hjemmeværn (DBH) i torsdags sluttede sig til øvelsen.
Danmark var officielt inviteret af Sverige, og Hjemmeværnskommandoen havde bedt DBH om at stille, hvad vi naturligvis gjorde med 48 soldater, deraf en lille gruppe fra Sjælland.
Den bornholmske del af gruppen bestod primært af en beredskabsdeling og motoriseret overvågning (MOTOV) – personel fra hjemmeværnskompagnierne Hasle og Rønne-Nexø.
Øvelsen indeholdt taktik/teori – øvelser om det indlærte samt skydning, som foregik hele lørdagen i Kosta Skydeterræn, 110 km nordvest for Karlskrona. Der var tilrettelagt spændende og ganske udfordrende skydninger i et skovområde, men det var nok fredag, der bød på de største krav og oplevelser for soldaterne.
Beredskabsdelingen indøvede forskellige, kendte taktikker, men som noget ganske nyt blev soldaterne i høj hastighed sejlet gennem skærgården til en øde ø i svenske stridsbåtar. Her skulle de i samvirke med svenske soldater nedkæmpe en fjendtlig styrke, der havde besat en del af øen. Undervejs fik bornholmerne også udpeget det sted, hvor en sovjetisk u-båd i Whiskyklassen gik på grund i 1981.

MOTOV løste især opklarings- og eskorteopgaver i totalt ukendt og meget udansk terræn, bl.a. gennem Karlskrona, en større by der har næsten ligeså mange indbyggere som hele Bornholm.
Et par hunde og førere fra DBH`s Hundetjeneste deltog også i øvelsen. De havde deres helt egen træning sammen med norske og svenske Hjemmeværnshunde.
Søndag formiddag vendte de bornholmske hjemmeværnssoldater tilbage til Almegårds Kaserne, trætte men særdeles tilfredse med en anderledes og udbytterig øvelse i det gamle danske land, Blekinge.


 
 
 
Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring