Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Førere fra Infanterideling på Regionens Føreruddannelse

Fire frivillige fra Det Bornholmske Hjemmeværn deltog i perioden 19-21 januar i regionens  føreruddannelse for prioriterede kapaciteter (PRIK), der blev afholdt i Slagelse.

24-01-2018
Hjemmeværnskompagni Rønne/Nexø har netop opstillet en infanterideling, men læner sig ikke tilbage, nej tværtimod besluttede de fuldt ud at engagere sig med det samme, hvorfor de så det som en selvfølge at deltage i denne uddannelse.
Temaet for weekenden var Kamp Fra Stilling og Premiereløjtnant  Anders Marcussen beretter; Vi gik straks i gang med gennemgang af doktrinerne i Kamp fra stilling, såsom virkemidler, kalker mv. Rigtig spændende i hvert fald på kompagnichefsniveauet som jeg deltog i. Delingsførerne blev delt op i 3 hold, som skulle samarbejde om opgaven. Efter et par timer skulle vi så fremlægge vores resultat.
 
Lørdag morgen lagde vi stille og roligt ud med lige efter morgenmaden at modtage befalinger, som vi så skulle lave vores egne befalinger ud fra. Delingsførerne fik en kompagnichefbefaling, men ikke noget med og få udleveret noget på skrift, så føreren måtte selv notere ligesom man ville gøre ude i felten. Det var en rigtig god træning i notatteknik.
Samme øvelse fik jeg selv og 2 andre som var på kompagnichef-holdet. Der blev givet en befaling fra bataljonschefen og der var det bare om at holde tungen lige i munden, for der var mange detaljer som var vigtige ift. opgaveløsningen, når man nu selv skal skrive det hele ned. Meget lærerigt især for mig som sjældent roder med bataljonsbefalinger.
 
Efter befalingsudgivelse skulle vi lave førerovervejelser og vi kørte i terrænet for at rekognoscere for vores opgaver og der fandt man jo hurtigt ud af at et kort og virkeligheden sommetider er meget lang fra hinanden. Så ny plan måtte der udtænkes.
Vi fik under vores tur i terrænet besøg af Regionschefen, der kort holdt en tale og så var det ellers bare videre med arbejdet, dog afbrudt af en god gerning, idet vi i skoven fandt en skadet musvåge der lå på jorden og ikke ville flyve, så vi kastede befalingerne over skulderen og ydede straks førstehjælp til musvågen - Eller rettere så kontaktede vi Dyrenes Beskyttelse der sendte Falck ud for at hente den og køre den på en rovfugleinternat.
 
 
Omkring aftensmandstid kørte vi retur til kasernen, der stod den på koordinering. For kompagnichefernes vedkommende skulle vi fremlægge vores plan for delingsførerne fra Motoriseret Overvågning (MOTOV) og de skulle så give os GO eller NO GO på planen. Der var en heftig dialog omkring opgaven, cheferne mente nok at MOTOV kunne lidt mere end de reelt kunne, men pyt planen blev justeret og så blev der enighed om opgaveløsningen.
 
Efter aftensmaden stod den på befalinger som skulle gives næste morgen. Omkring kl. 2200 var vi færdige med vores befalinger og så var der vidst ikke meget mere energi i os.
 
Søndag morgen drog vi så ud i terrænet for at give vores befalinger. Delingsførerne gav deres respektive befalinger og vi kompagnichefer skulle ligeledes give hver vores befaling.
Efter befalingsudgivelsen skulle instruktøren lige teste min plan i alle dets detaljer, så han begyndte og lave indspil på mit terrænbord med forskellige scenarier som jeg så skulle svare på. Det var en simpel men solid plan, så det gik rigtig godt.
 
Af: PL Anders Marcussen
Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring