Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Eksplosioner i grusgraven under skydningen

"Hjemmeværnet er ikke, hvad det har været”

I weekenden den 29. juni – 1. juli afholdt HVE 230 øvelsen "Sort Grav".

09-07-2018
Af: Maria Jacobsen, HVE 230

Fredag ankom en masse hjemmeværnssoldater fra eskadrillerne 225, 230, 232, 240, 274 og VFUAER Ærø til grusgraven i Sorø, intetanende om hvad de var ved at gå ind til. Dog havde de alle en masse forventninger til weekenden.

Fredagen startede ud med, at soldaterne skulle oprette en adgangskontrolpost (AKP), bevogte en fiktiv helikopter samt oprette beredskabsområde (BSO), hvor de fik lov til at tilbringe resten af natten, uvidende om hvad morgendagen ville bringe.

Nicholas fra eskadrille 274 fortalte samme aften: 
”Jeg ser utrolig meget frem til denne weekend, og jeg er slet ikke i tvivl om, at det bliver fedt. Jeg håber, jeg får muligheden for at rykke mig som gruppefører og samtidig udvide mine horisonter". 

Nicholas grinte efterfølgende og fortalte, at det eneste han dog frygtede, var de utallige mange myg. Dog var han forberedt og hev en myggespray frem fra sin taske.

Næsten alle hjemmeværnssoldaterne var mænd, men iblandt alle disse mænd havde der sneget sig en enkelt kvinde med. En ung kvinde ved navn Julie fra eskadrille 240.

”Dette er min første øvelse. Jeg er endnu ikke uddannet LPU’er, men jeg kan ikke vente med at komme i gang. Jeg glæder mig utrolig meget til at skulle være sammen med drengene og til at se, hvad det er for noget.”

Det eneste Julie frygtede ved øvelsen, var at skulle dele latrin med drengene. Dog kunne jeg forsikre hende om, at det er noget, man hurtigt vender sig til.

Morgenen efter rykkede alle soldaterne ned mod KSN, hvor de et stykke derfra fik lov til at opbevare alle deres ting, inden de skulle ned til vandet og stå på geledder. Efter et stykke tid blev soldaterne rettet af, inden de skulle tage imod af Obersten, der kom forbi for at overrække Beredskabsstyrkemærker.


                                "Kim fra HVE 230 har fået overrakt Beredsskabsstyrkemærket"

Senere den dag blev de 3 grupper sendt ud til tre forskellige øvelser.

Nogen var ude og øve afstandsbedømmelse, andre kom ud til en bil der var kørt på en ID (vejsidebombe), et ben der var sprunget af og en kvinde der var i chok, mens den sidste gruppe kom på skydebanen, hvor der blev skudt med skarpt, nedkæmpet fjender samt artilleriangreb.


                                        "Flemming, Mick, Rene og Kim fra HVE 230"

Under den sidste gruppes gennemførsel på skydebanen fik vi inviteret ejeren af grusgraven forbi, sammen med familie og venner, bestående af godt og vel 25 folk. Ejeren, som er tidligere Hjemmeværnssoldat, fortalte følgende:

”Det var fantastisk at se. Jeg er imponeret over, hvordan Hjemmeværnet er den dag i dag. Da jeg var i Hjemmeværnet, var vi kendt for den grønne uniform, håndmadder og bajere. Jeg er virkelig overrasket over, hvor professionelle soldaterne virker, og jeg synes, at folk har fået det helt forkerte indtryk af hjemmeværnet. Mit indtryk er i hvert fald ændret. Det var flot at se.”

Endelig fik soldaterne lov til at få mættet deres maver, inden de skulle ud og lave vandpassage. Under passagen havde soldaterne fået tilgang til hund med fører, som passerede vandet først, inden soldaterne hoppede i. Både soldater, hund og fører nød det kølige vand, og selvfølgelig var der plads til, at de alle kunne tage en dukkert efterfølgende og blive kølet lidt ned i det ellers højtstående solskinsvejr.

                                   "Hunden Carlo, som passerede vandet først"

Rensning af objekt var det sidste, der stod for dagen om lørdagen, inden soldaterne fik tildelt lækkert aftensmad bestående af kartofler, bøffer og brun sauce.

Søndag, den sidste dag

Dagen startede ud med endnu en vandpassage, men denne gang med fuld oppakning.
Dog var det en smule anderledes, da soldaterne pludselig blev beskudt, mens de svømmede rundt i vandet. 


                                                   "Eksplosion ved vandpassage"

Efter det første skud lød, fik de ellers travlt med at komme op af vandet, så de kunne bekæmpe ilden.

                           "Tim fra HVE 274 på vej op af vandet for at bekæmpe ilden"

Som slut på dagen endte vi på skydebanen, hvor soldaterne fik lov til at lave lidt sjove skydninger. Der var alt fra liggende, knælende, stående og skydning under bevægelse.

Mikael fra eskadrille 225 fortæller:
”Det har været en kanon god øvelse, og det har helt klart levet op til mine forventninger. Jeg skal uden tvivl med, hvis der kommer en øvelse Sort Grav vol. 2” 

Nicholas fra eskadrille 274 fortæller følgende :
”Øvelse Sort Grav har uden tvivl overgået alle mine forventninger. Det har været en prøvelse at skulle arbejde på tæt hold med folk, man ikke kender, men jeg synes, det er gået suverænt. Jeg skal uden tvivl hjem og brede budskabet om denne øvelse, og så håber jeg på en øvelse igen næste år.”

Da øvelsen slutter om søndagen, og folk er taget hjem, bliver der lagt nogle ting op på Frivillig siden på Facebook, og her er nogle af de få kommentarer, som folk har givet.

Tim fra eskadrille 274 fortæller følgende efter øvelsen:
”Den bedste øvelse i Flyverhjemmeværnet jeg har været med til. Glæder mig til en ny øvelse Sort Grav og mere samarbejde imellem eskadrillerne. Tak for en fantastisk øvelse!”

Søren fra VFUAER Ærø slutter med at fortælle:
”Sømanden er træt, ”våd” og øm… Men ses vi til næste øvelse? Ja, det tror jeg da nok lige! Kanon fedt! Fantastisk at opleve at blive presset til ens grænse, og lidt ekstra hvis man selv vil. Ærø takker af for en øvelse, der har givet et ocean af erfaringer at sejle på.”

Det har været en hel igennem fantastisk øvelse. Vi har ikke fået andet end ros, og alle de soldater, der har været med i  weekenden, har udført alle opgaverne til UG. Humøret var konstant højt, der var smil og glade dage.

Selv samme dag øvelsen sluttede, var der utrolig mange der efterspurgte en øvelse Sort Grav Vol. 2.

Cheferne har snakket frem og tilbage, og jeg kan derfor godt fortælle, at der kommer en øvelse ”Sort Grav Vol. 2”  i weekenden 28. – 30. juni 2019. Vi sørger for flere udfordringer, flere øvelser, større bang og ikke mindste et højere humør.

Alle fra FHV bliver endnu engang inviteret. Så hvis du kunne tænke dig at prøve kræfter med dette, eller bare vil med endnu engang, fordi første gang var fedt. Så husk at holde øje med hjemmesiden, så du kan tilmelde dig. Så garanterer jeg dig for, at du får den fedeste weekend.

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring