Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Indflyvningen til Kjevik

HVE 270 på NATO – SAR øvelse

Dynamic Mercy 2018 er NATO-SAR øvelser, der tager udgangspunkt i koordination af de forskellige deltagende landes redningscentraler, samt de deltagende enheder, både til vands og i luften.

31-05-2018
Af Mission system operator (TAS)

I 2018 er Dynamic Mercy opdelt i 3 forskellige øvelser heraf en Nordatlantisk øvelse i Nordsøen/ Skagerrak samt Vadehavsområdet. Foruden HVE 270 deltog i Nordsøen/Skagerrak lande som England og Norge.
Besætningen på Defenderen mødte ind på ATW (Air Transpor Wing) på Flyvestation Aalborg kl. 0700 til en normal beredskabsvagt/briefing og tilmeldte sig til øvelsen kl. 0800. 

En scrambling kom hurtig efter kl. 0815. En sømand var forsvundet fra et handelsfartøj i Nordsøen, som havde kurs nordpå. LKP (Last Know Position) samt skibets position blev givet til besætningen. Besætningen iførte sig de orange overlevelsesdragter (der er et krav, når der skal flyves over vand), startede flyet op og satte kurs mod området, hvor der allerede var en redningshelikopter (Rescue 504) i området, der søgte efter sømanden. Vi fik at vide fra JRCC (Danish Rescue), at vi skulle søge i en linje nord/syd i 1000 fods højde, og helikopteren lå i 500 fod og søgte ad skibets tidligere rute. Da både helikopteren og Defenderen er udstyret med AIS (Automatic Identifikations System), var det let at søge, hvor skibet havde været. AIS er et system, der laver et track af skibets tidligere rute, som vi får vist i i flyets computersystem.

Overlevelsesdragt afprøves inden afgang

Grundet lave skyer (havgus) i det sydlige søgeområde, blev helikopteren sendt videre til en skibsulykke i sydlige Norge, hvor 2 skibe var kollideret, og 9 personer var i vandet. Det ene skib var sunket kort efter kollisionen.
Vi blev af JRCC ligeledes videresendt til JRCC Stavanger, hvorfra vi hurtigt blev sendt afsted igen. Begge SRU (Search and rescue units) blev sendt til Kjevik for refuel, og efter et hurtigt stop var vi igen i luften over området, hvor vi blev tildelt et søgeområde. Man havde hurtig fundet 6 personer i vandet, og eftersøgningen gik nu målrettet på at finde de sidste 3.
Et utrolig svært område med rigtig mange klippeøer, hvor evt. overlevende kunne være svømmet hen til. Efter en del søgning og guidance af Rescue 504 til et objekt, vi ikke kunne identificere fra vores højde, blev vi igen sendt tilbage til Sømanden, der var forsvundet fra handelsskibet udfor den Jyske Vestkyst. 

Vi måtte efter kort søgning opgive grundet havgus i 2/3 af området.
Øvelsen var tilrettelagt rigtig godt, og utrolig “live” så man hele tiden er på. Vi blev i hvert fald nogle erfaringer rigere, som vi fremover vil bruge.

 Seneste nyheder

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring