Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

​Melanie på Landsøvelse

Interview med en frivillig - Melanie Edeer

Den nye generation - syvende interview skildrer Melanie Edeer, der er frivillig menig bevogtningssoldat i eskadrille 274

07-02-2018
Af Jan G. Andersen, informationsspecialist

Hvem er personen bag den frivillige flyversoldat?
Mit navn er Melanie, jeg er 23 år. Jeg er født og opvokset i Horsens og er uddannet Handelsøkonom. I min fritid nyder jeg at deltage i kulturelle arrangementer, foredrag og at tage på fisketure. 

Hvor længe har du været medlem af Hjemmeværnet?
Jeg har været medlem af Hjemmeværnet i eskadrille 274 i tre år.

Hvad har din bedste oplevelse som frivillig været indtil nu?
Jeg har haft utallige gode oplevelser som frivillig i Flyverhjemmeværnet. Jeg synes, at de sidste tre år har været en stor oplevelse. Hvis jeg skulle pege på én oplevelse, der var rigtig god, må det have været Landsøvelsen i 2016. Det var en helt særlig følelse at møde så mange forskellige fremmede mennesker og ha' en øjeblikkelig følelse af samhørighed og sammenhold på kryds og tværs af eskadrillerne.  
 
Hvad har overrasket dig mest ved Flyverhjemmeværnet?
Jeg ved faktisk ikke helt, hvad jeg forventede, da jeg meldte mig som frivillig, men det overraskede mig, hvor stor en verden det har åbnet for mig personligt. Jeg har lært rigtig mange ting om mig selv i den tid, jeg har været medlem. Måske har det overrasket mig mest, at jeg skulle blive så knyttet til min eskadrille, som jeg er. 

Hvorfor valgte du at blive frivillig i Hjemmeværnet?
Jeg har altid haft stor respekt for dem, der gør tjeneste i Forsvaret, men jeg har haft mine egne uddannelser at se til. Så det har aldrig været muligt for mig at tage min værnepligt (-ret). Jeg havde dog engang en kæreste, som trak i uniformen indimellem og var hos Marinehjemmeværnet. Jeg gjorde mig dog ikke rigtig tanker omkring det dengang - ud over, at det virkede som noget, han var rigtig glad for. Jeg har altid haft mange tanker omkring, hvad der foregår rundt omkring i verden, især når det kommer til terrorisme. Da der så skete et angreb i København ved Krudttønden, skrev jeg et opslag på Facebook, hvor jeg adresserede det, der var sket. Min kammerat, som på daværende tidspunkt var konstabel ved Dragonregimentet, skrev en ret aggressiv besked til mig, hvor han kaldte mig en ’’forpulet facebook kriger’’. Han skrev til mig, at det ikke hjælper noget at beklage sådan nogle sørgelige tragedier på facebook, for det ændre intet her i verden. Han skrev: ’’Så kom væk fra din skærm og gør noget ved det’’. Det var faktisk her, det gik op for mig, at jeg havde muligheden for at melde mig frivilligt hos Hjemmeværnet, og det var da det mindste, jeg kunne gøre.  

Hvorfor valgte du netop Flyverhjemmeværnet?
Da jeg meldte mig som frivillig på hjemmeværnets hjemmeside, skrev jeg faktisk oprindeligt, at jeg foretrak Hærens eller Marinens værn. Da jeg så blev kaldt til en samtale, kom jeg i snak med min nuværende eskadrillechef. Efter det var jeg ikke tvivl om, at Flyverhjemmeværnet var der, jeg skulle være. Jeg blev grundigt sat ind i Flyverhjemmeværnet, de frivilliges opgaver og mærkede sammenholdet hos dem. Efter det kunne jeg slet ikke forestille mig at være andre steder end i den eskadrille, … 274. 

Hvordan følte du, at du blev taget imod i eskadrillen?
Jeg følte en ekstrem åbenhed i eskadrillen, som om jeg altid havde været der. Og så var der en helt klar stolthed og interesse hos dem, som man ikke kunne andet end have lyst til at være en del af.

Hvad har været din største udfordring som medlem af Flyverhjemmeværnet?
Det er godt nok et svært spørgsmål. Hvis jeg skal komme med en ting, der har føltes udfordrende, har det nok været fordommene imod Hjemmeværnet generelt, der har været frustrerende at skulle lægge øre til. Måske også at der ikke var nogen, der forstod, hvorfor i alverden jeg havde meldt mig ind i Hjemmeværnet, men fordelen ved det nu, er at min familie og venner har fået en meget bedre forståelse og ikke mindst respekt overfor, hvad Hjemmeværnet i virkeligheden er for noget. 

Hvad laver du i Flyverhjemmeværnet om 3 år? 
Det er svært at spå om fremtiden, og jeg ved ikke endnu, hvad min rolle bliver. Jeg kunne godt tænke mig, at jeg på sigt kunne blive næstkommanderende i en af grupperne, men jeg håber mest, at jeg fortsat er i min nuværende eskadrille, og at den forhåbentlig har vokset sig større og stærkere til den tid. 

Hvad er din motivation for at blive i Flyverhjemmeværnet?
Min motivation er nok, at jeg føler, at jeg har et ansvar overfor min eskadrille og mine medsoldater. Vi vil gerne blive dygtigere og vokse sammen. Det føler jeg, er et fælles projekt, som vi alle sammen kæmper for. Udover det betyder Hjemmeværnet rigtig meget for mig. Det er en form for terapi, som jeg tror ville blive rigtig svært at undvære. 

Hvordan skal eskadrillens ledelse fastholde dig som frivillig?
Jeg er med så længe, der er nogen, der viser, at de brænder for det, vi laver. Så ledelsen skal vel bare fortsætte det, de gør. De har sat gang i en masse relevant læring allerede her i starten af året. Vi lærer mange spændende ting. Det er i hvert fald også med til at fastholde mig.

Afrunding
Jeg håber for fremtiden, at Hjemmeværnet får spredt de gode oplevelser ud i gadebillederne/medierne, så der vil være en større interesse fra unge generationer i at melde sig som frivillige. Det begynder at hjælpe på det, og flere og flere unge melder sig ind. Det er også en nødvendighed, for at Hjemmeværnet fortsat kan eksistere.
De sociale aspekter burde også fremhæves, da det er en kæmpe værdi for fællesskabet, der findes i Hjemmeværnets grene. Vi mener det hele dybt alvorligt, men vi har altid humor og smil med.

Fakta

Dette er syvende interview i en serie, hvor frivillige fra Flyverhjemmeværnet fortæller, hvordan de som græsrødder oplever livet i Flyverhjemmeværnet. Serien bringes til og med marts 2018

 Seneste nyheder

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring