Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

​Udsigten for en systemoperatør, når han/hun er på arbejde i flyet

Nye systemoperatører har lang vej til toppen

Det kræver talent, tid og tålmodighed at blive systemoperatør i Flyverhjemmeværnets Defender-fly, og der går mange måneder med intensiv træning på komplekse systemer, før eleverne er klar til at arbejde som en del af besætningen på himlen over Danmark.

18-05-2018
Af HVE 270

Hvis man er en utålmodig sjæl, der tripper ved udsigten til lange dage på skolebænken og talrige timers tørtræning, så skal man nok finde andre områder af Hjemmeværnet at lægge sin tid som frivillig i end hjemmeværnseskadrille 270. 

Den flyvende enhed er specialiseret i operere fra luften og kendetegnet ved at være særdeles uddannelsestung. Ikke bare for de piloter, der flyver de to Britten Norman Defender-maskiner men også for de operatører, som bemander sensorsystemet på flyet. Systemet, der også sidder i lignende udgaver på helikoptere og fly i Forsvaret, kan bruges til at lave eftersøgning og overvågning af store områder over store afstande.

Normalt tager det et år at uddanne en systemoperatør i Flyvevåbnet. I flyverhjemmeværnet foregår uddannelsen i elevens fritid, og for at få praktisk erfaring i det rette miljø, kræver det desuden et fuldt bemandet fly med to piloter og en MSO-instruktør, før man kan træne helt virkelighedsnært og i det rette miljø. 

Det har virkelig krævet planlægning at få presset de mange kurser og uddannelsesdage ind, og jeg plejer at kalde det kalendergymnastik, når jeg skal få civilt arbejde, privatliv og uddannelsen som systemoperatør til at gå op i en højere enhed. Men når først jeg sidder i luften og arbejder med systemet, har jeg lykkeligt glemt alt om at få familielogistik og job til at hænge sammen med arbejdet som frivillig, siger PIR, der siden august 2017 har været i gang med uddannelsen.

Han håber at kunne blive tjekket ud som systemoperatør i løbet af sommeren 2018. At blive tjekket ud betyder, at man har den formelle del af uddannelsen på plads. Derfra skal man så rutineres gennem både skarpe missioner og træning, ligesom færdighederne skal holdes vedlige, hvis man skal opretholde sin status som operativ.

Forsvaret tester aspiranter 
Inden man kan sætte sig bag de mange skærme og apparater ved konsollen i en af de to Defender-maskiner fra Flyverhjemmeværnet og arbejde fra luften, skal man dog først bestå en omfattende afprøvning. Her bliver kandidater til uddannelsen testet i PILAPT, der er en praktisk og teoretisk prøve som også flyvevåbnets piloter og systemoperatører skal gennemgå. 
Prøven viser blandt andet, om man besidder tilstrækkelige evner til at kunne håndtere store mængder information, om man har tilpas gode engelskkundskaber og om man har en tilstrækkeligt god rumfornemmelse og orienteringsevne.

Jeg var godt mørbanket i hovedet efter testdagen, for dels var prøverne ret udfordrende og dels ville jeg virkelig gerne vise, at jeg havde evnerne til at komme i gang med uddannelsen som operatør i eskadrillen, siger PIR, der har frivillig i Hjemmeværnet i næsten 25 år og også har en uddannelsesbaggrund fra Hæren.

Kravene til prøven er de samme som for Flyvevåbnets systemoperatører, og der bliver ikke gået på kompromis, når der skal udvælges nye kandidater til uddannelsen som operatør.

Da jeg i sin tid sagde ja til at stå for uddannelsen af systemoperatører, krævede jeg faktisk, at kravene skulle være identiske med dem, Flyvevåbnet har. Hvis vi skal kunne honorere de krav, vores kunder stiller, er vi nødt til at have samme kompetencer som de fuldtidsprofessionelle i Flyvevåbnet, og så kræver det en screening af vores kandidater, siger VAT, som er ansvarlig for uddannelsen af operatørerne i eskadrillen og tidligere har uddannet systemoperatører i Flyvevåbnet. 

En screening tager en dags tid og gennemføres af Forsvarets Rekruttering i Jonstrup nordvest for København.

Sociale evner vejer tungt
Hvis screeningen viser, at kandidaten besidder tilstrækkeligt med talent, beslutter den uddannelsesansvarlige i samarbejde med eskadrillechefen, om kandidaten bliver tilbudt en plads som elev i enheden, men det er ikke nok med talentet alene. 

Ud over viden og færdigheder skal vores folk også have nogle særlige sociale kompetencer, og vi vurderer løbende, om folk har de adfærd, der er nødvendig for at kunne indgå i et lille team af specialister, som arbejder under pres, siger instruktøren VAT, som efter hver flyvning med eleven evaluerer indsatsen – og altså også den personlige relation mellem eleven og resten af flyets besætning.

Når eleven er godkendt efter testen hos Forsvarets Rekruttering og vurderet egnet til at være en del af eskadrille 270, begynder det opfattende og tidskrævende uddannelsesforløb, der skal gøre den kommende operatør i stand til at betjene sensoren i flyet. Kurserne, der spænder bredt, skal også give eleven kompetencer til at betjene radioer og andre vitale systemer i flyet samt stå for en del af det praktiske arbejde, der foregår i forbindelse med flyvninger. Det kræver en sund indstilling til samarbejde, fordi der typisk er tre/fire mand, to piloter og en/to operatører, på opgaverne.

Man skal ikke gøre det her, hvis man tror at det bare handler om at rende rundt og se godt ud i flyverdragt, for man bliver konstant målt og vejet, og der er benhårde krav til ens engagement og evner. Men kommer man igennem, kan man se frem til et arbejde, der er virkelig stimulerende og som kræver, at man sætter sig selv og sine kompetencer i spil i et sammentømret team af stærke specialister, og så er det dybt tilfredsstillende at vide, at ens arbejde er efterspurgt af samfundet, uanset om man skal lede efter forsvundne sejlere, dokumentere olieudslip eller hjælpe politiet fra luften. 

Der findes ingen fastlagte uddannelsesforløb i eskadrille 270, men enheden vurderer løbende behovet for at rekruttere og uddanne nye folk til både opgaverne på jorden og i flyet. 

Krav til systemoperatører
- God simultankapacitet – altså kunne håndtere mange opgaver på én gang
- Skal kunne lide at flyve – også i uvejr
- Have rimeligt gode engelskkundskaber
- Skal forudse at bruge en stor del af fritiden på kurser, uddannelse og tjeneste
Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring