Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Flot så det ud, da 100 tidligere udsendte stod i geled på byens rådhusplads.​

5. September blev markeret i Odense

Mange steder i Danmark blev der lørdag flaget og holdt parader til ære for de udsendte soldater og til minde om de, der blev såret eller mistede livet derude.

07-09-2015

Tekst og foto af kaptajn Nina Villadsen

 

Mange steder i Danmark blev der lørdag flaget og holdt parader til ære for de udsendte soldater og til minde om de, der blev såret eller mistede livet derude.

 


Chefen for Hærhjemmeværnsdistrikt Fyn, oberstløjtnant Kent Mikkelsen ved mindestenen i Ansgar Anlæg, hvor han lagde krans fra Totalforsvarsregion Syd.



I Odense startede arrangementet i Ansgar Anlæg, hvor der blev lagt kranse og blomster ved mindestenen, som blev rejst i anledningen af 40 års jubilæet for oprettelsen af De Blå Baretter Fyn i 2009.

 

Herefter gik de godt 100 nuværende og tidligere soldater, med Hjemmeværnets Brassband Syd i spidsen, gennem gågaden til Rådhuset, hvor de blev modtaget af borgmesteren. Flot så det ud, da 100 soldater stod i geled på byens rådhusplads, med musikkorps og faneborg.

 


De godt 100 nuværende og tidligere soldater, med Hjemmeværnets Brassband Syd i spidsen, gik gennem gågaden til Rådhuset, hvor de blev modtaget af borgmesteren.



Til gavn for Danmark og verdens brændpunkter

Odenses borgmester Anker Boye bød velkommen til byens rådhusplads, Flakhaven - ikke alene på Odenses men på hele Fyns vegne.

Han roste de udsendte for deres professionelle indsats til gavn for såvel Danmark som de af Verdens brændpunkter, hvor de har været indsat.

Han nævnte også, at der er al mulig grund til at sige tak til de udsendtes familier, som må leve med afsavn og usikkerhed.

Herefter inviterede han deltagerne i paraden til en lille reception i rådhusets festsal, hvor der var god mulighed for at udveksle minder over et let traktement. 

 

Hellere sent end aldrig

I rådhussalen talte Chefen for Hærhjemmeværnsdistrikt Fyn, oberstløjtnant Kent Mikkelsen og sagde bland andet:

- Flagdagen d. 5. september er en historisk dag, om end historien kun går tilbage til 2009, hvor man for første gang officielt markerede anerkendelsen for den fremragende og professionelle indsats, som Danmarks udsendte yder og har ydet i en række af verdens konfliktområder.

- Hellere sent end aldrig. Men man kan dog undres over, at flagdagen ikke har længere traditioner, når Danmark siden 1948 samlet set, har haft udsendt mere end 70.000 soldater til verdens brændpunkter.

 

 

Odenses borgmester Anker Boye bød velkommen til byens rådhusplads, Flakhaven - ikke alene på Odenses men på hele Fyns vegne.

 

 

Fint at Danmark bakker os op

Peter Ingham har været i Hæren i 14 år og inden da i Hjemmeværnet i tre år. Han har været udsendt til Kosovo og Afghanistan. 

 - Jeg synes, at det er fint og godt, at der gennemføres sådan et arrangement, som viser resten af Danmarks opbakning til os, der har været udsendt.

 

Af summen ved de runde borde, kunne det høres, at minder blev udvekslet. Sikkert også nogle historier, der er blevet bedre gennem de mere end 60 år, siden de første var udsendt.

 

Jørgen E. Larsen er formand for De Blå Baretter på Fyn og har været udsendt til Gaza på hold 12 i starten af 60erne og til Cypern på hold 3 i 1965. 

 - Jeg synes, at det har været et godt arrangement med en god opbakning, og det er fint, at kommunerne i stigende grad involverer sig, så det ikke kun er Forsvaret men hele samfundet, der anerkender de udsendte indsats.

 

Flere forlod festsalen, med et løfte om, at ses til næste år.

 

 
​​​

Fakta

På Fyn blev dagen desuden markeret i Middelfart, Svendborg, Nyborg og på Langeland.
Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring