Topbanner

Nyhed

Hjemmeværnets hjerte findes på denne plads

Ved flagparaden på HVD FYN’s 6. dag i uddannelsesugen, blev talen holdt af oberst Jens Sund, som er skolechef i Nymindegab. Både Dannebrog og Stars & Stipes blev hejst.

14-06-2017

Af Palle Christiansen, HVK Sydfyn.

Oberst Sund: Vi holder denne flagparade lige netop her, hvor hjemmeværnets hjerte er. Nemlig i Nymindegab. Ved paradepladsen. – Det er vigtigt, at vi ærer vore veteraner fra dengang hjemmeværnets startede i 1949. Så vidt vides, så er der kun 12 levende af dem, som meldte sig i hjemmeværnet i 1949.

At ære veteranerne fra pionertiden, det var især også et tema, da 60 års jubilæet for hjemmeværnets start blev fejret i 2009.

I mellemtiden er der sket fantastiske ændringer med værnet. Både i bredden og dybden. I starten kunne de ”specielle” ikke blive meldt ind. I dag siger vi, at der i princippet er plads til alle. Vi er blevet mere rummelige.

Velkommen til en fantastisk dag, på en fantastisk skole, i eventyrets land.

*

”Virksomhedsbesøg” med mange oplevelser
Det var ikke et helt almindeligt virksomhedsbesøg, som et kursisthold oplevede hos vore venner ved Telegrafregimentet. En stor kommandostation var opstillet i Nymindegablejren. Vi fik lejlighed til at opleve elementer af det enorme set-up. Leder af kursus var major O.L. NIelsen
Bag grønne sløringstelte og containere, var der etableret en hel KSN-by. Der var en livlig trafik af drivmiddellastbiler, trucks, m.m. Soldater gik ud og ind ad camouflageteltene. Logistik, forsyninger, køkkenafdeling, mobildepot, forbindingsplads, reparation af Leopard II. Og andre faglige ting, som hører under en stor KSN.

Kursisterne fik lejlighed til at kravle op på ryggen af en ”Leopard”. Og det var i bogstavelig forstand en stor oplevelse for dem. Befalingsmanden, som viste os kampvognen, lyste af begejstring: -  Dette er Danmarks fedeste arbejdsplads! – sluttede han. Tilfredshed er en god ting!

Et mobildepot fylder meget i landskabet. Når forsyningsfolkene går i felten, så kommer der nogle imponerende tal på bordet! Vi blev grundigt briefet af befalingsmanden der ledede det mobile depot. I papæsker, kasser og containere er der forsyninger til en kampgruppe på 1172 mand. Det giver nogle anseelige mængder af feltrationer, ammunition. Ja mange mindre købmandsforretninger ville være misundelige på deres varelager. Alt udtænkes snedigt, for at gøre forsyningstjenesten mest muligt funktiondueligt. BM: Vi er jo her for at kunne være effektive. Og han slutter med de optimistiske ord: Vi kæmper med, hvad vi har.
På denne øvelse var der kun 21 containere med. Når det skal være fuldt normeret, så ligger antallet på 160 containere. Forsyningsdelingen består af 75 soldater.

Forplejning til tiden styrker moralen! Der er ingen tvivl om, at god forplejning i rette tid, er med til at genopbygge kampmoralen. Vi er samlet foran forplejningssektionen, og her fik vi en masse informationer om tjenesten på Forplejning Middel: Her så vi kogeøen, kølecontaineren og grovkøkkenet. Moderne, rengøringsvenligt og fleksibelt er kodeordene.

Vi kan betjene 160 soldater i 10 dage, med 3 daglige måltider, siger deres BM. En af de ansatte i sektionen fortæller, at en af de absolut mest populære retter, der serveres, er ”Carapulca”. En sammenkogt gryderet med paprikasauce. Tortilla er en anden favoritret. Pressede kampsoldater spiser dem sågar gerne kolde!

MASH i Nymindegab. Den sidste sektion vi besøgte var Forbindplads II. Her er opstillet en række grønne telte, bergnet til at hjælpe krigens sårede og syge, i baglandet. I relativ ro, mindst 4 timer fra fronten. Spørgelysten fra kursisterne var stor.

Besøget sluttede, og alle var blevet meget klogere på en af forsvarets faciliteter.

*

Forståelse for ordblindhed
For at sikre, at ordblinde hjemmeværnssoldater får de optimale muligheder for at uddanne sig, blev der holdt en orientering/debat, for førere på alle niveauer, samt  major Kingo fra Hjemmeværnsskolen. Formålet var at give førerne redskaber til at identificere og støtte ordblinde i deres enheder. Der var en god og positiv debat mellem lærere, ordblindeambassadørerne, og de tilmeldte førere.

*

Udover ovennævnte aktiviteter var der kursus i Lovpligtig Uddannelse-3, Pistol, Geværskydning K7, kampsvømning. 

 

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg - Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224