Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

​Distriktsfanen føres ind.

Nytårsgudstjeneste og –parole ved Hærhjemmeværnsdistrikt Fyn

Lørdag den 14. januar mødtes godt 300 glade fynske hjemmeværnssoldater til gudstjeneste i Skt. Knuds Kirke i Odense samt efterfølgende reception på Odense Rådhus.​​

16-01-2017

Af Inge Jagd Sørensen. redaktør

Kompagnifanerne blev ført ind med Feltpræst Henrik Nedergaard i front, og til sidst blev distriktets fane ført ind med distriktschefen i front.
Hjemmeværnets Musikkorps Syd og Kor a’ la Carte deltog med musik og sang.


Kompagnifanerne føres ind

Flere samarbejdspartnere fra politi og beredskab, fynske folketingspolitikere og lokale fynske politikere samt repræsentanter fra folkekirken var mødt op for at deltage i denne festlige start på et nyt år.

Efter feltpræstens prædiken, salmer der passede til årstiden samt distriktschefens tale, gik alle samlet til Odense Rådhus, for at hilse hinanden godt nytår. 

Her blev desuden uddelt distriktets to vandrepokaler. Pokalen for største tilgang i 2016: Politihjemmeværnskompagni Assens og pokalen for bedste skytte: Klaus Bredgaard, Hjemmeværnskompagni Middelfart.

                                                     
Preben Thomsen, POHVK Assens             Klaus Bredgaard, HVK Middelfart

Uddrag af oberstløjtnant Kent Mikkelsens tale:

Det er en gammel tradition, at man ved årets start samles for at sige godt nytår til hinanden og samarbejdspartnere. Nu er det tredje år vi gennemføre nytårsparolen, så jeg vil nu tillade mig, at kalde HDFYN nytårsparole en tradition.

Jeg er blevet beskyldt for, at blande religion sammen med tjenesten i Hjemmeværnet. Men dette har ikke noget med ”tro” at gøre, for alle trosretningen er velkomne i Hjemmeværnet, men det er for mig, lige så meget en synliggørelse af, at det er de samme værdier vi står sammen om i Hjemmeværnet, værdier som:

  •           Retten til at tro, tænke og tale frit
  •        Respekt og Ligeværdighed
  •          og at vi giver noget af os selv for at hjælpe andre.

Værdier som også har præget året 2016. Vi har tilsidesat familier og venner for at uddanne os, og efterfølgende blive indsat for at hjælpe andre.
Dette godt illustreret ved den operative indsættelse som vi iværksatte 2. juledag i forbindelse med stormen URD, og de efterfølgende udfordringer med stigende vandstande 4. januar. Her var vi af Fyns Politi blevet anmodet om at stille 100 mand og tre PMW’er. Kl.18.00, da beredskabet skulle være klar, var der ikke 100 mand – men 160 mand! For mig bekræfter det, at vi stiller op, når der er behov for at hjælpe andre, også selvom det ikke er vores primære opgave.
For mig er det vigtigt, at vi holder fast i, at vi er en frivillig militær organisation, hvor vi har en uniform, et kommandosystem og ikke mindst våben, fordi vores operative opgaver kræver det.

Paroler er også synonym med tal og statistik. Tal er ikke interessant i sig selv, kun hvis de bliver sat i forhold til noget sammenligneligt.

Vores organisation er bygget op omkring tre tandhjul: Opstilling, uddannelse og indsættelse.

Opstilling: Vi er d.d. knap 1400 aktive hjemmeværnssoldater ved HDFYN, og selvom vi i 2016 har skrevet knap 100 nye kontrakter, så går vi ud af 2016 med en nettoafgang på 100 soldater. Men 1400 aktive svarer ca. til 2 fuldt enkadrerede hærbataljoner eller ca. ½-delen af personelstyrken i vores mest skarpe hærenhed - 1. Brigade.

Uddannelse: De 1400 aktive har anvendt ca. 180.000 timer til uddannelse. Hver aktiv ved HDFYN har i gennemsnit leveret 130 timer i 2016, noget mere end lovkravet på de 24 timer. Såfremt timerne skulle leveres ud fra lovkravet, skulle vi have været 7500 frivillige ved distriktet.

Indsættelser: Til støtte for Totalforsvaret har vi været indsat 190 gange, hvor de 178 har været til støtte for Fyns Politi. Samlet er der anvendt knap 15.000 timer til støtte for Totalforsvaret. Skulle dette beredskab være løst af fuldtidsansatte, svarer det til ca. 48 fuldtidsstillinger, eller omregnet ca. 24 mio. kr. bare for beredskabet. Det 4 dobbelte af hele distriktets driftsbudget.

Min konklusion på årets tal er, at HDFYN opstiller et økonomisk billigt beredskab, der har uddannet sig til at løse alle de operative opgaver, der er blevet stillet.

Vi skal nu ud og kæmpe for vores Hjemmeværn. Så giv den fuld gas med alle aktiviteterne, men husk på – det er aktiviteten der tiltrækker, men det er kammeratskabet der fastholder!

 
   Opstilling af faneborg foran Odense Rådhus



Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring