Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Tag selv ansvar

Morgenappellen på dag 6 blev holdt af kaptajn Bjarne Barslund.  Han sagde blandt andet: Evaluering er en sjov størrelse. Tilbagemelding fra kursisten om at et kursus er en ”ommer”, er bare ikke godt nok.

28-09-2016
Af Palle Christiansen, Hjemmeværnskompagni Sydfyn.
 
HDFYN uddannelsesuge - Onsdag den 28. september
 
Man må selv være med til at tage ansvar for, at et kursus bliver godt. Skal man bidrage med sin mening, så er det vigtigt at fremføre den som positiv og konstruktiv kritik.
21 ”benhårde badenymfer” (således blev kampsvømmerne tituleret), blev kaldt frem foran geleddet, og fik overrakt de netop beståede kampsvømmermærker, med tilhørende diplomer. 10 af eleverne havde desuden bestået kampsvømmerprøven i sølv. Tillykke med de gode præstationer til folkene, som alle er fra beredskabskurset.
 
Dagens kurser:
 
Kørsel med pansret mandskabsvogn (PMV) under særlige konditioner (UKUSK).
Kurset foregik i det sandede terræn ved Oksbøl, blandt venner kaldet ”Sandkassen”.  Her blev de fynske kørere budt på specielle udfordringer, som de formentligt ikke kunne støde på i det fynske landskab.
Kursusleder Claus Jakobsen fortæller, at det kræver cirka 66-67 timer at uddanne en PMV-kører, men kørsel under vanskelige forhold, kan næsten kun trænes herovre i Vestjylland.
På dette PMV-kursus bliver hver kører rutineret samlet i 6-7 timer. Det må siges at være et godt bidrag til kørernes dygtiggørelse. Det skal fortløbende holdes vedlige med relativt korte mellemrum.
Opgaverne kan for eksempel gives under vanskelige og ekstreme vejrforhold i forbindelse med vinterberedskab, eller når en fødende kvinde skal hurtigt frem. Det kunne også være bistand til ambulancekørsel, eller lignende. Kort sagt, når Fyn har brug for hjælp.
Cirka 24 hjemmeværnssoldater er tilknyttet PMV-tjenesten. Claus Jakobsen fortsætter: Det er nogle glade drenge, som kender hinanden grundigt. Og de går alle ind for ”god værkstedshumor”. Vi føler os rustet til at klare opgaverne.
 

Dysekanonkursus.
I dag var eleverne/skytterne ude i det militære skydeterræn på Holmsland Klit. De fik prøvet at skyde med skarpe granater, og de var dygtige til at ramme målet 200 meter ude i klitterne. Men flere gange var de ude og slukke brande, idet der var gået ild i vegetationen, så store røgskyer steg op fra nedslagsstedet. Kursus havde selv medbragt et slukningskøretøj med vandbeholder, så de opståede brande kunne nedkæmpes på stedet.
 
 
Stabshjælperkursus, efteruddannelse.
Et kort endagskursus, som afdækkede relevante emner. Der blev drøftet mange ting i forbindelse med arbejdet i en stab, og det var guld værd at erfaringsudveksle mellem kursisterne. Ved redaktionens slutning var evaluering ikke afsluttet. Vi følger det op i morgen.
 
Beredskabskursus.
Eleverne havde endnu en dag med mange intense oplevelser. James Richardson, som er elev på holdet, havde oplevet endnu en spændende dag. James: – Vi prøvede i dag, en slags handlebane, hvor vi kunne møde udfordringer, som at øve spark, slag, bruge knæene, og frigørelsesgreb, med videre. Et andet spændende punkt var, at kunne klare kontakten med større menneskemængder, der er ophidsede.
James Richardson: - Jeg vil nu gå hjem, og sørge for at jeg får nogle af mine folk med på dette kursus til næste år.
Norman Andersen: Vi føler os rustede til at klare sådan en opgave, som en ophidset folkemængde. Men som al anden ny undervisning, så sidder rutinen ikke lige på rygraden.
  
Fange nr. 73085 i KZ Sachsenhausen 
Auditoriet var næsten fyldt op, da HDFYN’s infoafdeling havde inviteret til foredrag tirsdag aften. Alle lyttede interesseret, mens 91-årige Poul Nielsen fra Odense fortalte. Temaet var hans ”oplevelser” som KZ-fange i Sachsenhausen, hvor han var fange i 18 måneder. Poul var kun 18 år, da han blev taget af tyskerne. Anklagen lød på at han omdelte flyveblade, som støttede den danske modstandsbevægelse. Poul kom ud som et helt menneske efter sit ophold, og er i dag meget aktiv med sin foredragsvirksomhed.
Tilhørerne fik en smuk og tankevækkende oplevelse.


Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring