Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Den 17. marts 2008 blev lyset slukket

Kaptajn Christian Damholt kom til at skrive historie, som den første faldne soldat i Hjemmeværnets tjeneste.

17-03-2018

Inge Jagd Sørensen, redaktør

Udsendt som CIMIC officer, med opgave at deltage i den civile opbygning i Helmand-provinsen i Afghanistan, blev han d. 17. marts 2008 dræbt af en selvmordsbomber. En skæbne langt fra den drøm, han ellers havde, om at komme til at gøre karriere i forsvaret.

     
Oberst Flemming Agerskov og obersst Sven O. Andersen taler ved mindetavlen

* * *

10 år er gået​

I dag, lørdag den 17. marts 2018 samledes familien og tidligere kollegaer, ansatte som frivillige, for at mindes en utroligt afholdt, morsom og engageret officer. En officer og kammerat, der alt for tidligt gik bort, i en tjeneste, hvor han gjorde alt for at hjælpe de svage.

  
I dagen anledning var der blevet ophængt et nyt lærred på væggen, ud for det lokale der kaldes Christian Damholt stuen, det sidst kendte foto der findes af Christian, som i den grad viser den glade soldat, han var, og som de mange, der kendte Christian, husker.


* * *

Christian blev født den 29. maj 1974, og blev således kun 33 år gammel.

Christian Damholt var garder fra hold NOV 94 og han forlod Livgarden som sergent.
Efter hjemsendelsen tog han en civil uddannelse, og han gik ind som frivillig i Hjemmeværnet, hvor han blev leder af en indsatsgruppe bestående af tidligere værnepligtige. 
Efter endt civiluddannelse blev han af Hjemmeværnet på Nordfyn tilbudt fast ansættelse med henblik på uddannelse som officer. Han kom på Hærens Officersskole og tog afgangseksamen i maj 2005. Derefter forrettede han tjeneste som uddannelsesofficer ved Hjemmeværnet.


Hans blandede civile og militære baggrund gjorde ham optimalt egnet til jobbet som CIMIC officer i Afghanistan og han blev udsendt den 2. februar 2008. Den 27. marts 2008 blev han begravet ved Dalum Kirke tæt på sit hjem. Han fik en militær begravelse foran blandt andet Odenses borgmester, forsvarschef Hans Jesper Helsø og forsvarsminister Søren Gade samt hundredvis af familie, venner og kolleger.

Som ansat i Hjemmeværnet – ved det daværende Hjemmeværnsdistrikt Nordvestfyn – tilhørte Christian Damholt ikke noget regiment. Det har fået betydning for hans eftermæle, idet Hjemmeværnet ikke har nogen tradition for hvordan man mindes faldne soldater. En mindeplade blev opsat ved distriktets hovedindgang året efter det skete, ved hjælp af en indsamling blandt kompagnicheferne og et tilskud fra Hjemmeværnsfonden.



På Hærens Officersskole, hvor der i mange år har været en mindetavle for Danmarks faldne soldater, er der senere opsat en mindetavle for faldne i nyere tid, herunder Christian Damholt og Anders Storrud , der begge er faldet i Afghanistan.

* * *

I køretøjet var der tre soldater; Christian, en kvindelig soldat samt anden fynbo, seniorsergent Sonny Kappel Jakobsen, der ligesom Christian omkom ved angrebet. Som Christian havde Sonny en fortid som frivillig hjemmeværnsmand fra Sydfyn. 

Sonny blev 45 år.




 ​





Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring