Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Uge 12 - tirsdag

Talen ved morgenappellen blev holdt af kaptajn Bjarne Barslund (uddrag):

”Det har altid været noget særligt over at rive teltpløkkene op hjemmefra, og tage til Nymindegab. Og i dag skinner solen over ”Eventyrets Land”.

20-03-2018

Af Palle Chistiansen (tekst) og Inge Jagd (foto), Presse- og informationscentret.

I skal alle sammen være med til at skabe mulighederne for en god undervisning. Det sociale samvær må heller ikke glemmes. 

Noget har vi gjort rigtigt med denne uddannelsesuge, for der er 102 mand her i dag. Målt på sådan en tirsdag for 3 år siden, ved uddannelsesugen var antallet 80.


I år ligger fokus ligger på de soldatermæssige færdigheder, og det er vigtigt at der arbejdes hen i mod operativ certificering. Det måler vi på lørdag, ved certificeringsøvelsen!

Det gælder også om at give et lille skub til motivationen hos folk. Et godt eksempel: I forbindelse med at et hold kursister skulle øve sig til at tage kampsvømmermærket, så husker jeg en kursist ved navnet Normann. Han sagde: - Mine evner rækker kun til et bronzemærke i kampsvømning. Men ved hjælp af et motiverende skub, lykkedes det ham at tage sølvmærket. Mange gange kan man mere end man tror!

Oplevelser fra dagens kurser:

Let maskingevær LMG M/60’erne er alle spritnye
Det store kursushold med 25 deltagere, var i fuld gang med at udføre sigteøvelser ved hjælp af sigtekasser. Distriktets Koordinerende skydeinstruktør Thomas: Det er de gamle dyder, som vender tilbage, og som bruges til at kontrollere om skytten har forstået at sigte med det nye våben. For alle de maskingeværer, som bruges på dette kursus er helt nye, lige taget ud af fabrikspakningen. Det må siges, at kursisterne gik op i sigteøvelserne med stor koncentration. Dejligt at se.

 
Gert fra Midtfyn konstaterer at M/60’erens rødpunktssigte, skal trænes nogle gange, for at kunne bruges hvis afstandene når ud på 300-400 meter.

Vi afventer i spænding kursisternes dom, når de har været ude at skyde med våbenet senere på ugen.

LPU 3, ”Småstyrkers kamp”
I et hedeterræn, der var så smukt, at det burde fotograferes til et postkortmotiv, fandt vi LPU 3-kursisterne.
Instruktør Richardson, var ved at gennemgå principperne for sløring. Det gælder jo om at sløre sig i harmoni med omgivelserne. Ikke for lidt, og ikke for meget. Han påviste også forskellen i synlighed i terrænet mellem det nye ”Multicam” mønster og den gamleuniform M/84. ”Multicam” vinder i de fleste terræner.


Kursisterne gjorde klar til kamp, bl.a. ved hjælp af sløringscreme. Louise fra Middelfart var i fuld gang med opladning og sløring. Luise’s møde med hjemmeværnstjenesten, har én kommentar: Det er sjovt! Og hun og hendes kammerater havde immervæk været i aktivitet siden i lørdags!

Føreruddannelse(Gevær-1)
Øvelsen var i gang. Sikring og fremrykning mellem ruinhuse i Nr. Malling. Kursisterne er folk, der skal kunne indgå som næstkommanderende  i en gruppe. De rykker holdvis frem. Det kræver en god koordinering, klarhed over hvad støtteholdet foretager sig.


Instruktøren Michael får deltagende til at holde inde, og evaluerer. – Det er en god idé at folde sin kampkraft ud, men det er vigtigt at forblive samlet i holdene, for at holde styr på dem. Ved spring til næste stilling: Hvordan koordinerer man?  Michael gav mange gode fif fra ”fifkassen”, som han kaldte det. Her kan nævnes ”Rip-Rap- og Rup” stillingen; nederst ved hushjørnet en liggende skytte, over ham en knælende skytte, der også afgiver ild. Hvis en af dem løber tør for ammo, træder den 3. skytte til og vedligeholder ilden.

Kursisterne blev meget klogere på principperne, og på hinanden. Instruktør René understregede, at man – selvom det er en øvelse, skal afgive sigtede skud. For, som han sagde: Det I øver nu, det er også det, I gør, når det er alvor!

 

 

 

 

 

 

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring