Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Uge 12 - torsdag

I dag var de sidste dages solskin afløst af tåge, men temperaturen var samtidig gået op.

22-03-2018

Presse- og informationscentret


Ved morgenappellen sagde Kaptajn Bjarne Barslund bl.a.: - I dag fortsætter vi kurserne, som handler om de soldatermæssige færdigheder. ​

- Der er foretaget nogle ændringer med hensyn til kurser. Nogle er slået sammen på grund af elevtallet. Andre aktiviteter er flyttet fra formiddag til eftermiddag. Læs mere om ændringerne i referaterne fra de enkelte kurser, nedenstående.

- Det er allerede nu besluttet, at uddannelsesugen 2019 også holdes i uge 12. Så sæt kryds i kalenderen!

- Vi vil opbygge nogle nye traditioner her ved morgenappellerne. Eksempelvis ved at fejre, når en af kursisterne har valgt at holde fødselsdag i uddannelsesugen. Lad os høre fra jer, om der er andre, der fejrer fødselsdag i de kommende dage.

Dagens fødselar er: Poul Ravnsbæk, Nyborg, som blev kaldt frem foran geleddet. Ikke til en fødselsdagssang, men til klapsalver fra forsamlingen. Til lykke med fødselsdagen, Polle!

 

Signal og kommunikation på kommandostation
I forbindelse med færdigheder og kompetencer til brug på en kommandostation, indgår brugen af SITAWARE. Både i indsættelse, samt til operativ føring, kommunikation og journalisering. Et elektronisk system, som bliver taget godt imod, af de kursister, som har prøvet at arbejde med systemet. Undervisningen gennemføres af kaptajn John Bünger. SITAWARE giver det fornødne overblik i føringen af enhederne, til gavn for soldaternes operationer.

Kursisterne sidder dybt koncentrerede omkring computerne, samt den såkaldte ”Edge” (lille bærbar tablet), som spiller sammen med computerne.

Tommy og Finn fra Staben sidder og tegner patruljeruter på tabletten. Fantastisk at være opdateret hele tiden, når det gælder om at vide, hvor enhederne befinder sig, siger de begge.

John, Torben og Jørgen fra kompagni Svendborg arbejder sammen i en gruppe. John: - Vi skal arbejde med SITAWARE ved den kommende certificering i forbindelse med efterårsøvelsen, så vi øver et godt samarbejde - og vi er begejstrede for systemet. 

Lovpligtig uddannelse 3 (LPU)
Småstyrkers kamp består af mange elementer. Men i dag indbefatter det også gravning af skyttehul. Selvom undergrunden består af sand, så er det alligevel et robust, og fysisk krævende arbejde at grave så dybt, at man kan indtage en stående skyttestilling.

Men de gode LPU’er tog fat med højt humør. Spaderne og skovlene var enten lang- eller kortskaftede, og det betød at de måtte skiftes til at arbejde med de gode redskaber. En, der ikke var spade til, skrabede jord og blade væk fra løbegangen. Mange skovlfulde sand blev flyttet, men det fik ikke de unge kursister til at give op.

 

Maskingevær
Holdet, der fortsat prøver at blive klogere på det nye maskingevær, var i dag på skydebanen i Vrøgum. Som det kan ses på billedet, var vejret i dag ikke skyfrit, og der var røgslør over banen.

 

Håndgemæng
Det er godt, at kunne forsvare sig, hvis man lige pludselig står over for en, der går til angreb. Kursisterne lærte i dag, hvordan det kunne foregå uden anvendelse af våben.
- Det er rigtig godt at lære, da Hjemmeværnet jo oftest bliver indsat uden våben, fortæller Lars fra Odense. - Og det er rart, at få disse færdigheder med i rygsækken.
Der blev svedt og drukket meget vand, da det var fysisk hårdt, at træne denne form for nærkontakt.​

 

Uddannelsesugens ledelse og administration
Der skal være nogen til at trække i trådene, så vores uddannelsesuge kommer til at fungere. En række engagerede mennesker sørger for, at klare alt det praktiske i KIH (Kommandant i hovedkvarteret). Ole Andersen er en af de personer, som skal have det store overblik. Ole: - Jeg skal sørge for, at alt forløber som planlagt. Og samtidig være klar til at sørge for alt det uforudsete -  ikke planlagte ting, -  kommer til at fungere. Det er en spændende udfordring. Og det lykkes altid.

Ole har en masse hjælpere, som er med til at håndtere udfordringerne på den bedste måde. Med et lunt glimt i øjet siger Ole: - ”KIH” burde hedde ”HOVSA”. For ting og antallet af deltagere ændrer sig lynhurtigt.

Lars er en af Oles støtter. Han er tildelt opgaven med at fordele nøgler til dem, som skal indkvarteres. En stor administrativ opgave. Man kan sige, at han er en ”nøgleperson” i KIH. Nogle kan risikere at melde fra med times varsel, og så sidder Lars og skal løse kabalen.

Lars har en anden stor opgave: At godkende kursisternes timer. Både de funktionsrelaterede timer, og hvem der skal have svømmemærker, eller tildelt ”Q”’er (godkendelse for deltagelse i kurserne).

  



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring