Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Den danske brigades krans ved monumentet i Mindelunden.

Mindelunden 4.maj 2017

Kransenedlæggelse til minde om danske patrioter
Tekst: Nico de Jong og Bjørn E Hørner.
Foto: HG.Carlsson. Nico de Jong ,Bjørn Hørner.

05-05-2017

Distriktet har i mange år den 4. maj lagt en krans i Mindelunden ved monumentet ved Det Store Gravfelt til minde om de modstandsfolk der under krigen blev henrettet af den tyske besættelsesmagt.Båndet bærer optrykket Mindefonden i den ene side, og Den Danske Brigade og Danforce i den anden side.

 
Brigadens krans nedlægges.            Blomster lægges på gravene.

Ved monumentet findes der 9 tavler med i alt 91 navne på modstandsfolk der blev fundet på stedet efter krigen, og som senere blev genbegravet i deres hjemsogn.

Foran monumentet ligger det Store Gravfelt hvor gravene for 92 henrettede Modstandsfolk, herunder 1 polsk overstyrmand. Her kan man også finde gravene for Flammen og Citronen. Mindemuren, lige ved hovedindgangen, består af 151 tavler med navnene på sporløst forsvundne modstandsfolk; de fleste har fundet døden i forskellige KZ lejre; enkelte er også omkommet i forbindelse med angrebet på Gestapos hovedkvarter i København, Shell-huset.

Der er tradition for at skoleklasser hvert år lægger blomster ved disse tavler.


Skolebørn lægger blomster på mindemuren.


På området ligger også en Gravlund med ligene af hjembragte Danskere. Af de 340 frihedskæmpere man fandt i Tyskland efter krigen, kunne de 114 identificeres; 31 af dem ligger nu i Gravlunden.

Anlæggelsen af Mindelunden blev påbegyndt i august 1945, 2 år efter overfaldet på kasernen, på et område der tidligere blev brugt som øvelsesplads. Efter overfaldet blev området brugt som henrettelses- og begravelsesplads. Indvielsen skete den 4. maj 1950.

I løbet af efteråret vil der bleve opsat et moment over Krigssejlerne, dvs de ca. 6.000 sømænd der valgte at gå i allieret tjeneste. Mange deltog i de livsvigtige konvoj sejladser, og mange andre, ca 1.000 tog del i landgangen i Normandiet (D-dag).


Fakkelvagt ankommer.

Efter morgenens aktiviteter med skoleungdom og blomsterdekorationer og kransenedlæggelsen for Den danske Brigade var der stor travlhed med klargøring til aftenens højtidelighed. Lang tid i forvejen var der planlagt minutiøst for alle detaljer i programmet. En vigtig ting, da der altid er ændringer helt op til sidste øjeblik. Kun en ting er sikker: frihedsbudskabet afspilles klokken 19:36, hvorefter Hjemmeværnets Musikkorps København spiller et udvalg af danske sange. I mellemtiden rykker fakkelvagten fra hovedindgangen til Store Gravfelt. Dannebrog og Frihedsfanen føres ind og placeres foran monumentet. Klokken er nu 20:00 og selve højtideligheden kan begynde. Programmet byder på musik, korsang fra N. Zahles kor, taler og kransenedlæggelser. Før det traditionelle program fik Christian Eugen-Olsen ordet for at introducere monumentet for de danske krigssejlere, der vil blive afsløret af Dronningen den 29. august klokken 14 i Mindelunden som et minde om over 6000 danske søfolks indsats i allieret tjeneste herunder både transatlantiske konvojer og landgangen Normandiet, hvor mange måtte lade livet for torpedo og fly angreb.


Christian Eugen-Olsen.                     Folketingets formand Pia Kjærsgaard lægger en krans.

Kransenedlæggelserne i år var et væsentligt indslag i højtideligheden, idet folketingets formand Pia Kjærsgaard havde valgt selv at nedlægge kransen fra folketinget, hun er forvejen en af de mange deltagere, der plejer at være til stede. Kirkeministeriets krans blev også i år nedlagt af Kirke og Kulturminister Mette Bock og til sidst fulgte kransen fra Frihedskampens Mindefond, som blev nedlagt af fondens næstformand Ida Seehusen. En helt speciel ”krans” blev nedlagt af DC-3 vennerne med en lav overflyvning af Mindelunden med Danmarks sidste operative DC-3 umiddelbart inden årets tale.


Årets taler Uffe Ellemann - Jensen.

Årets taler var Uffe Ellemann Jensen, der fremhævede at frihed og selvstændighed var en gave, der fortjente respekt og skulle behandles derefter. Kun ved at være villige til ofre kan disse gaver beskyttes og forsvares. I en tid med uro ikke så fjernt fra Danmark er det vigtigt at der ikke tages let på dette. Uffe Ellemann Jensen fremhævede vore nabolandes forsvar, der nu udbygges for at modstå fremtidige trusler. Og der lød en opfordring til at værne om Danmark og friheden.

Ind imellem blev der sunget fællessang, afslutningsvis ”Altid frejdig når du går” og derefter blev Store Gravfelt åbnet for publikum. Zahles kor fortsatte rundt i Mindelunden og sang ved Henrettelsespladsen og i Rotunden mens mørket langsomt sænkede sig over byen.

Afslutningsvis skal det slås fast at fremmødet var stort og stadig stigende over de senere år. Danmarks ungdom viser her viljen til at videreføre historien. Gennemsnitsalderen er faldende og publikumstallet stigende, det lover godt for fremtiden.

 ​

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring