Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Pionerernes Råd på fantastisk udflugt til Panzermuseum East

Pionerernes Råd fra Hjemmeværnsdistrikt Københavns Vestegn besøgte det private Panzermuseum East og fik en guidet rundvisning.

18-06-2018
​Hjemmeværnsdistrikt Københavns Vestegn har en enestående organisation kaldet Pionerenes Råd som samler distriktets medlemmer med mere end 25 års medlemskab til fire årlige arrangementer, hvor der enten arrangeres udflugt eller inviteres en foredragsholder ud.

I juni gik turen til Panzermuseum East, et privatmuseum opbygget af Allan Pedersen beliggende i nærheden af Slagelse. Allan er landmand, men har en passion for kampvogne og andet militært isenkram fra det tidligere Wazawapagten. Det er lykkedes ham at samle så mange kampvogne og køretøjer, at han i dag har den største samling af sin art i Europa. Oprindelig startede han bare med at samle til sin helt egen private samling, men for fem år siden blev han overtalt af sine døtre til at åbne samlingen for offentligheden og i dag kører museet på femte år med stadigt stigende besøgstal med besøgende fra mere end 30 forskellige lande.

Allan stillede selv op til at give os en rundvisning i hans udstillingshaller på hans gård. Det var en fantastisk rundrejse i alt hvad der vedrører militært isenkram i perioden fra 2. verdenskrig og op gennem den kolde krig.

Historien startede på gårdspladsen, hvor der står en gammel russisk T34 kampvogn. Selvom kampvognen er en af de få i hans samling, som ikke kan køre, repræsenterer den en vigtig brik i historien om 2. verdenskrig. Kampvognen er fra 1944 og blev i sidste del af krigen producerede i så mange eksemplarer pga. sin simple opbygning, at det var med til at vende kampen mod nazisterne.

Udstillingshallerne er temaopdelt. I første hal så vi radarvogn og kommunikationsvogn. Radarvognen var på bælter og var den største af sin art. Her var der udover BMP1 også plads til en T55, som er verdens mest producerede kampvogn med i alt 110.000 eksemplarer.

I næste hal fulgte eksempler på alt det hjælpeudstyr til krigens førelse og følger. Her var bl.a. felthospital, tandlægeudstyr, bagekanon og det tyske beredskabskorps samt transportkøretøjer til mange forskellige formål.

Tredje hal repræsenterede udover infanterikampkøretøjer og opklaringskøretøjer også en opstilling af Freie Deutsche Jugend, FDC, hvor der blev gjort en stor indsats for at tiltrække unge mennesker og børn. Der var også en opstilling med en Trabant og murens fald, som illustrerer ønsket om vestens frihed hvor Gestapo blot må se på, at muren væltes og folk strømmer ind i vesten.




Udstillingen fortsatte i yderligere 2 haller med henholdsvis medaljer, gaver og uniformer samt motorværksted.

Panzermuseum East er helt sikkert et besøg værd. Det er en imponerende samling og en endnu mere imponerende fortælling om alt det isenkram, der har været tænkt anvendt mod vesten og Danmark.

Tak til Allan for en god rundvisning og for at åbne dørende for offentligheden.

 Seneste nyheder

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring