Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

​Træningen begynder tidligt om morgenen, pga.varmen.

Rejsebrev fra en stabsofficer med støv på støvlerne

Når tjenesten i Jonstruplejren kalder, står den ofte på planlægning, overvejelser og øvelser i rollen som stabsofficer ved distriktet. I disse måneder er både opgaven og lokationen udskiftet med Anbar-provinsen i Irak.

27-04-2017
​Tekst og foto: Kaptajn Jeanette Serritzlev, stabsofficer ved HDKVE, p.t. udsendt på DANCON OIR 5
Vi er placeret på Al Asad Air Base i Iraks største provins Anbar. Eufrat løber forbi os 10 kilometer mod vest. Der er 180 kilometer til Bagdad. Mosul er knap 400 kilometer mod nord.
Det danske bidrag indgår i en amerikansk task force. Danskerne har ansvaret for task forcens træningsbidrag, hvor de danske trænere indgår sammen med britere. DANCON består af omkring 140 mand fordelt på træningsbidrag, security force og et nationalt støtteelement, der blandt andre ting omfatter militærpoliti, sanitet, lejrsektion, mekanikere, administration, CIS-folk – og pressetjenesten. Sidstnævnte er min opgave i rollen som presse- og informationsofficer for det danske kontingent (DANCON).

Forfatteren yderst til højrer.

Hjemmeværnet har stillet instruktører siden hold 2 og skal også stille på hold 6, der skal udsendes til august. På OIR hold 5, der er opstillet af II Livgarden, er der to instruktører fra Hjemmeværnet. Min egen udsendelse er qua min fastansættelse i Center for Stabiliseringsindsatser, som står for Hjemmeværnets internationale opgaver.
Nogle af opgaverne minder om de hjemlige; andre gør ikke. Og forholdene er selvsagt anderledes. Jeg går f.eks. ikke rundt med pistol derhjemme … Min opgave er at formidle DANCONs opgave til et hjemligt publikum; det være sig både offentlighed og pårørende – og naturligvis information til soldaterne hernede, hvorfor jeg ugentligt udgiver en feltavis. Den er på engelsk, da der også indgår baltiske bidrag i vores enhed. Jeg indgår også i besøgsgruppen, fotodokumenterer mange opgaver, skriver artikler til diverse forsvarsmedier og varetager pressekontakt. Dertil kommer selvfølgelig alle ad hoc-opgaverne.

Irakerne er meget glade for den undervisning der bliver givet.
Træning med konkrete resultater
Det danske træningsbidrag indgår i et såkaldt BPC; Building Parter Capacity, som er dansk ledet. Selve træningen af irakerne foregår uden for vores lejr, Camp Havoc, som kun udgør en lille del af Al Asad Air Base. De irakiske sikkerhedsstyrker bliver bl.a. trænet i våben, infanterifærdigheder og førstehjælp. Undervisningen tilpasses den enhed, der kommer. Træningsbidraget uddanner både enheder fra det irakiske grænsepoliti og den irakiske hær.
Hvad betyder vores bidrag så hernede? Helt konkret betyder det, at træningsbidraget ved Task Force Al Asad siden missionens opstart 01. januar 2015 har trænet mere end 7.000 irakiske soldater, mens koalitionsstyrkerne i rammen af Operation Inherent Resolve samlet har trænet omkring 90.000.
Al undervisning foregår via tolk. Der er nogle irakiske soldater, som forstår engelsk, men flertallet gør ikke. Nogle af instruktørerne træner arabiske gloser, så de selv kan sige lidt, for det giver point. Jeg selv går også til arabisk en gang om ugen, hvor en dansk sprogofficer underviser. Da jeg er en del med ude under træningen, er det en fordel at kunne sige goddag og farvel. Irakerne er meget imødekommende og ivrige for at lære. Selv om vi havde hørt det fra foregående hold, tror jeg, at mange af os alligevel er blevet glædeligt overrasket over at opleve det på egen krop, da vi landede hernede.
FAKTA
DANCON OIR hold 5 er opstillet af II Livgarden og består af knap 150 mand, som er udsendt i perioden februar til august 2017. Holdet har personel fra størstedelen af Hæren og enkelte fra Flyvevåbnet, Søværnet og Hjemmeværnet samt bidrag fra hhv. Estland, Letland og Litauen.
Det er Center for Stabiliseringsindsatser (CSI), der varetager Hjemmeværnets internationale opgaver, herunder bidraget til Operation Inherent Resolve. Hvis du vil vide mere om disse opgaver, kan du læse mere på CSI’s side på hjv.dk.
 
 

 Seneste nyheder

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring