Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

​Totalforsvarsregionens kontrolstab i arbejde.

STØVGAR 2016 fortsætter

Stor indsats ved Hjemmeværnsdistriktets stab under øvelse på Vestsjælland.
Af informationsofficer Bjørn E. Hørner fotos H. G. Carlsson.

13-11-2016
Efter en fredag med gennemgang af oplæg og overvejelser over hvilke muligheder for at imødegå truslen der ville være mest effektive, blev lørdagen brugt til at påbegynde planlægningen af en egentlig opgaveløsning. Der blev afsat tid til grundig diskussion af scenarier og der blev lavet rekognoscering i terrænet. Vestsjælland med områderne omkring Sorø, Kalundborg og Korsør, der var egnede havneområder og en lang række vurderinger af det øvrige terræn både set med egne og en fjendes øjne.

Rekognoscering i Sorø by.
Meget interessant som udgangspunkt er fantasien. Hvad kan der tænkes at ske både her og nu og i fremtiden. Jo bedre man kan forestille sig de ”utænkelige” situationer, jo bedre forberedt er man til at agere når der sker en pludselig og uventet hændelse. Hvad kan man gøre for at beherske situationen, hvordan udnyttes resurserne optimalt, hvilke skader kan opstå og så videre.

Overvejelser omkring mangfoldigheden af muligheder.
Et andet scenarie der fortjener nøje overvejelser er det at selv have initiativet og derved tvinge en modstander til at agere uden at være særlig godt forberedt, hvilket forstærker effekten for egne styrker betydeligt. Det kan begrænse egne tab at selv kunne vælge tid og sted frem for at skulle forsvare sig mod angreb og imødegå chikaner udefra på fjendens betingelser.
Hen på aftenen lørdag er overvejelserne ved at udkrystallisere sig som en plan og den tilhørende befaling. Sektionernes bidrag samles og koordineres så præsentationen kan finde sted søndag omkring middagstid.

Der drøftes detaljer i planerne.
Søndagen startede med en gennemgang for at sikre at alt var parat til præsentationen. Det gav oberst Eigil Schønning anledning til at rose arbejdsformen, som blev betegnet som positivt anderledes og en god demonstration af samarbejdet i staben såvel den faste som den frivillige. De enkelte præsentationer blev gennemgået og der blev givet gode råd til deltagerne, men konklusionen var at der virkelig var leveret et godt arbejde af alle især dem der havde haft de sværeste og mest komplekse dele af opgaven, blandt andet logistikken med Major Pia Nybo i spidsen.

Kontrolstaben er tilfredse med resultatet.
Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring