Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold

Topbanner

Nyhed

Historisk rundtur i Finderup Øvelsesterræn

De fleste hjemmeværnssoldater kender Finderup Øvelsesplads, men søndag havde det lokale kompagni Kongenshus bestemt, at nu skulle alle få et historisk indblik i området, guidet af de tidligere beboere.

11-06-2017

Tekst & foto: INFOELM v/HDMVJ

Omkring 200 gæster troppede op på hjemmeværnsgården ved Krogsgård, og efter en briefing af Poul Vester, blev der siddet op i busser og FIK-er. Det var kolonnekørsel i stor forstand med et par og tyve køretøjer inklusive et par privatbiler.
Første stop var ved Tovgård, som har lagt navn det øvelsesbyen Tovby. Selve ejendomme er beliggende umiddelbart nord for byen og er i dag uden stuehus. Her fortalte Signe Jensen, barnefødt på gården, om ejendommens historie. Ejendommen havde været i slægten gennem 5 generationer, og blev på et tidspunkt delt op i Tovgård og Lille Tovgård, som også eksisterer i dag. Det var en beretning, der strakte sig helt fra stavnsbåndet med hoveri og frem til ekspropriationen foretaget af forsvaret i 1965, hvor de sidste beboere forlod området for sidste gang. Om at være barn, langt fra alting, uden strøm og vand frem til halvtredserne og hvad driften var på gården.

Så fortsatte kortegen til Paradiset, et formodet studeophold fra 1800-tallet, da man drev studene mod syd til Hertugdømmerne. Videre gik det til Rosborg Sø, hvor Eigil Rasmussen diverterede blandt andet med en drabelig beretning om engarealets krav på menneskeliv; gik man ud her, var man næsten sikker på at blive suget ned i mosen.

Turen sluttede ved Gule Gård, hvor fra interesserede kunne gå tilbage til Krogsgård, eller hvis nødvendigt blive kørt.
PÅ Krogsgård var det opstillet pavilloner og borde og gjort klar til at man kunne sidde ned og slappe af. Her fortalte Birgit Christensen levende om gårdens historie. Poul Vester orienterede om bespisningen, her var der høflig selvbetjening og tilberedning af feltrationer, samt kaffe og vand.




Yderligere havde kompagniet opstillet et par stande med henholdsvis våben og førstehjælp. De mange deltagere var yderst tilfredse med arrangement og selv for hjemmeværnssoldaterne var der nye ting, trukket frem af områdets spændende historie.

Fakta

Guidet historisk tur på Finderup øvelsesplads. 200 spændte og interesserede gæster var mødt frem.
Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring