Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold

Topbanner

Nyhed

Hjemmeværnets historiske arbejde

Hjemmeværnets historiske arbejde er en gren af informationstjenesten og derfor underlagt Den Kommitterede for Hjemmeværnet.

27-04-2017

Tekst & foto: Historik Leder Jens Vind

Her er hovedkræfterne erfarne gerne veltjente medlemmer, der efter endt funktionsuddannelse og OJT tjeneste varetager opgaverne med at indsamle, opbevarer, registrere og formidle den frivilliges hjemmeværnshistorie.
Men med til opgaven hører også kontakten til omgivne lokalhistoriske arkiver og museer.
Nu er vor verden sådan indrettet, at vi ikke har store synlige bygninger at vise frem. Vort åbent hus ved indvielsen af arkivet i på Teglvænget i Herning viste da heller ikke den store interesse, selvom vi havde sendt en del invitationer ud. Derfor en ny taktik, når ikke Jeppe vil komme til bjerget, må bjerget komme til Jeppe.
Forstået således, at vi benyttede åbningen af Historiens Hus på Museumsgade i Herning som anledning til at besøge ASRA (Arbejderhistorisk Samling i Ringkøbing Amt). Arkivet tog imod vor invitation til et genbesøg i september.
 
 
 
 
Vi fik forevist hvordan man der opbevarede og registrerede arbejderbevægelsens personhistorie, fagforeningernes protokoller mm. Også her findes et elektronisk register, lidt i stil med vores. Man har nemlig fået et hjørne at ABA, en del af Arbejderbevægelses Bibliotek og Arkiv.

Som det ses på det ene af billederne er der lidt andre problemer, end vi har. Der kan ikke låses af i alle opbevaringsrummene, så derfor er arkivæskerne nødt til at være i låste skabe. Man har godt nok disse til rådighed, men målene passer dårligt til kasserne, så dels må nogle stå i skjul bagved og alligevel er der for megen spildplads. Et udsnit af skabene ses bag Jørgen Aa. Nielsen.

Vi blev vist rundt af bestyrelsesmedlem Leo Skaaning og arkivleder Jørgen Nielsen. Men ellers er den daglige arbejdsstyrke noget nær samme størrelse, som vor i Herning.
Hjemmeværnsdistrikt Midt- & Vestjyllands bedste udstilling har vi på HHCH i Sønderlandsgade Holstebro.

Fakta

Hjemmeværnets historiske arbejde er en gren af informationstjenestenog derfor underlagt Den Kommitterede for Hjemmeværnet.
Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring