Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Distriktschef, oberstløjtnant Jan Johansen, giver de sidste gode råd, inden øvelsen sættes i gang.

Hærhjemmeværnet øver indsættelse i en tænkt terrorsituation

Hjemmeværnet gør klar til efterårets øvelse i City Syd i Aalborg. Her skal Hjemmeværnet blandt andet øve indsættelse til støtte for politiet i en terrorsituation.

01-04-2017

Tekst og foto: Informationselementet Hærhjemmeværnsdistrikt Nordjylland

Nordjyllands Politi har anmodet Hærhjemmeværnsdistrikt Nordjylland om at bevogte City Syd-området efter et angreb på et større butikscenter et andet sted i Danmark. Det var det operative oplæg til TAK TRÆN-øvelsen, der lørdag samlede distriktsstaben og kompagnierne på Aalborg Kaserne. Her var gymnastiksalens gulv forvandlet til et stort kort over City Syd.

Omkring kortet sad delingsførere fra kompagnierne. De sørgede for indspil til kompagniernes kommandostationer, der var etableret i containere udenfor salen. Her blev meldingerne omsat til ordrer til indsatte enheder, og informationer blev videresendt til distriktets stab.

Enkelte kompagnistabe trak udenfor containeren, da vejret viste sig fra den lune side. Her drøftes en hændelse, modtaget fra indspillerne ved det store kort i gymnastiksalen.

- Husk på, at der er fred og ro. Det er en normal lørdag, hvor mange mennesker kommer til City Syd for at handle. Vores tilstedeværelse skal være en tryghedsskabende aktivitet. Men vær på vagt. Der er jo en grund til, at vi er her for at løse opgaven, indledte distriktschef, oberstløjtnant Jan Johansen, da han bød velkommen til øvelsen.
- Vi øver os - så at sige i sandkassen - for at være klar til efterårets øvelse, hvor vi øver i det rigtige område. Med rigtige mennesker som aktører og med fuld accept fra de respektive centerchefer, afslørede Jan Johansen.
Oberstløjtnant af reserven Lars Krull (knælende) forklarer det næste indspil til de berørte delingsførere.
Oberstløjtnant af reserven, Lars Krull, chef for lokalforsvarsafsnittet, havde planlagt og ledte indspillet og dermed de mange opgaver og problemstillinger, som hjemmeværnet blev stillet over for.
Delingsførerne sendte deres observationer og oplevelser til kompagniledelserne, der var placeret udenfor gymnastiksalen i store hvide containere.

Blandt de første indspil var bevæbnede personer i militæruniformer, der var blevet set ved en pølsevogn i området og en hidsig kvinde, der opfordrede hjemmeværnet tage hjem. Et par hjemmeværnssoldater fra ikke deltagende kompagnier mødte frem iført udrustning og med våben. De ville også være med til at bevogte centerområdet. Samt en bande på seks cyklister, der begik røveri i Bauhaus trods hjemmeværnets massive tilstedeværelse i området.
Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring