Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Lette transportgrupper til eksamen

Hjemmeværnskompagni Cimbrer kan nu støtte Trænregimentet med to lette transportgrupper

09-05-2017

Tekst/foto: Informationsofficer Hans Michael Christiansen

Gennem halvandet år har soldater fra Hjemmeværnskompagni Cimbrer gennemgået en omfattende uddannelse. I weekenden skulle de vise, at de magtede at agere som en let transportgruppe. De var nemlig til certificering, hvor både enkeltmand, gruppefører og gruppen skulle bevise, at de var kapable til at indgå som en let transportgruppe i et af Trænregimentets forsyningskompagnier.


Opgaven var blandt andet at genforsyne et indsat kompagni på et udpeget forsyningspunkt.

- Begge grupper bestod med karakteren Tilfredsstillende. Det betyder, at kontrolofficererne fra Trænregimentet fandt, at grupperne kan løse samtlige opgaver inden for opgavespektret uden begrænsninger inden for det givne beredskab. Jeg er meget glad for dette flotte resultat, som alle i kompagniet har en andel i, fortæller kompagnichef, kaptajn Ole Kold.
- Tilbagemeldingen fra de to kontrolofficerer var entydig: Godt gået. De to grupper vurderes på samme niveau som færdigt uddannede Transportgrupper i HRU, så nu mangler der bare mere rutinering.
-  Instruktører fra Trænregimentets forsyningskompagnier fulgtes med grupperne fra torsdag til lørdag. De var positivt overraskede over, at niveauet var så højt. De kunne sagtens se de to grupper indgå i en af forsyningskompagniets delinger og deltage i fremtidige øvelser med kompagniet, hvilket jeg håber snart kommer til at ske, så vi får den sidste rutinering på plads, forklarer Ole Kold.

Kompagnichef, kaptajn Ole Kold (t.v.) og distriktschef, obertsløjtnant Jan Johansen, var til stede på øvelsespladsen ved Aalborg Kaserner, da transportgrupperne var til eksamen.
Kaptajn Torben Løndal, fungerende chef for operations- og uddannelsessektionen: De to grupper har sammen med resten af HVK Cimbrer lavet et flot stykke hjemmeværnsarbejde, og kontrolofficererne fra Trænregimentet har set, at Hjemmeværnet har meget at byde på.
Genforsyn et kompagni
Lørdag morgen blev sløret løftet for opgaven: Genforsyn et infanterikompagni, afhent gods senest kl. 09.00 og var klar til afgang kl. 12.00.
Herefter fulgte en hektisk periode med først delingsførerens ordreudgivelse til de to grupper, der skulle certificeres, efterfulgt af gruppeførernes føringsvirksomhed og ordreudgivelse sideløbende med afhentning af gods, der skulle læsses på gruppernes tre store lastvogne og surres efter gældende regler.

Gruppeføreren giver befaling om den forstående transportopgave, mens kontrollanterne fra Trænregimentet lytter og noterer.

De mange forskellige forsyningsgenstande læsses og surres efter gældende regler for transport af gods.

- Disse hjemmeværnsfolk m/k har i de seneste 18 måneder haft travlt med at gennemgå de mange kurser, der kræves for at kunne indgå i en let transportgruppe. Basiskravet var, at alle have gennemgået den grunduddannelse, som Hjemmeværnets soldater skal gennemføre. Nogle har desuden erhvervet kørekort til lastvogn, alle har gennemført et fem dages civilt kursus i transport af farligt gods efterfulgt af et militært tillægskursus indenfor samme emne, fortæller kompagnichef, kaptajn Ole Kold.
Andre uddannelser har blandt andet været et teleskoplæsserkursus på fem dage og et tre dages omskolingskursus til den aktuelle Manitou-læsser samt kurser i sikring af gods, forhold ved IED, marchdisciplin, tungt maskingevær og tanknings-kursus.

Uddannelsen har blandt andet omfattet kursus i betjening af teleskoplæsser og omskoling til den valgte type Manitou.
- Det har været en travl tid med de mange uddannelser. Der har jo også været behov for at øve de lærte færdigheder og samarbejde grupperne. Organisatorisk indgår der syv m/k i en gruppe inklusive gruppefører og næstkommanderende, fortæller delingsfører, oversergent Michael Schøn.
- Vi har tilknyttet 12 m/k til hver gruppe, da vi ikke kan forvente, at alle kan møde, hvis der opstår et behov for at indsætte en eller begge grupper. Med 12 m/k i gruppen har jeg en stærk tro på, at der kan møde mindst syv personer, hvis de lette transportgrupper skal støtte Trænregimentet, tilføjer Michael Schøn.
Mange udfordringer
Under certificeringsøvelsen blev grupperne blandt andet udsat for ildoverfald på marchvejen, genforsyning af et infanterikompagni med både forplejning, ammunition, drivmidler og forsyningsgenstande. Desuden blev de udsat for artilleribeskydning, og et af gruppens køretøjer skulle flotbringes efter fastkørsel.
Begge de to lette transportgrupper er nu certificeret, så de nu kan indgå i et forsyningskompagni.
- Hjemmeværnskompagni Cimbrer skal opstille i alt fire lette transportgrupper. Visionen er, at vi kan certificere de næste to i løbet af foråret 2018. Uddannelsen er allerede i gang, fortæller kaptajn Ole Kold.

I den lette transportgruppe kan indgå en lastvogn med mobilt tankanlæg.

Der var opstillet en momentstyrke, der blandt andet gennemførte ildoverfald på kolonnen under march.
Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring