Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Kontakt din lokale STV, han eller hun har en super uddannelse fra hjemmeværnsskolen og brænder for at gøre en forskel for dig, uanset om det er kostvejledning eller motion.

DET ER FEDT AT TABE…. ELLER ER DET?

Det må man sige det er, særligt når det gælder overflødige kilo.

Det kan en række af vores hjemmeværns kollegaer og kammerater kun nikke lodret til.

09-10-2017
Billede1.pngDet er på tide der kommer noget nyt fra Sundheds- og træningsvejledersiden og derfor vil jeg gerne præsentere jer alle for en sand succes historie fra distrikt Syd- og Sønderjylland.


I forbindelse med distriktet fik en ny chef, der civilt er meget engageret i DGI og sport i øvrigt, ville han gerne have vi boostede STV virket i distriktet. – RIGTIG GOD IDÉ når man er sportsfreak…. MEN… hvad med alle dem der ikke er? – hvordan griber vi det an?


​Efter flere fejlslagne tiltag med sportsdage, idrætsdage, aktivitetsdage, osv. osv.… 

du kender det alt sammen – uden deltagere andet end arrangørerne, selvom det havde været annonceret i både AKOS og reklameret på KC og NK møder. 

Først og fremmest skulle målgruppen defineres og det blev gjort ud fra nedenstående tre kriterier.

  1. De der er sportsaktive – de kommer ikke til yderligere HJV, grundet tid.
  2. De der gerne vil – men ikke rigtig kan tage sig sammen – måske af angsten for at blive målt og vejet og skulle præstere på noget man aldrig har haft en forhold til.
  3. De der kategorisk nægter at gøre noget for sig selv, de har retten til at vælge fra.

Den 3. gruppe er uden for interesse og tager kun af begrænsede ressourcer uden resultat. 
Den 1. gruppe lader vi også hvile – de er aktive og de fleste sundhedsmæssige bevidste.
Den 2. gruppe … Bingo… Målgruppen!



Hvad skulle så være motivationen? – Det blev helbredsmæssige fordele på langt sigt, prioriteret over motion, vægt, kure og gå på stranden i orange speedos. – Helbred og overskud, nøgleordene til deltagerne. 

Jeg ved jo at de andre ting automatisk følger med, efterhånden som tiden går. Men lige nu fokus på ændring til de gode vaner.

Der var selvfølgelig et stykke forarbejde der skulle gøres og det skabe mange gode og lange diskussioner i arbejdsgruppen bag projektet, både for og imod motion, kure og metoder.

Der var rigtig mange forslag oppe og vende i arbejdsgruppen, bestående af distriktschefen, uddannelsesbefalingsmanden, en frivillig STV og jeg selv i frivillig funktion, alt henover idrætsdage, familieaktiviteter, marcher osv. osv. ”Det har vi prøvet” den går ikke. 


Billede3.png

Jeg fik opgaven med at tænke tankerne til ende og valgte at stable et pilot projekt på benene, 
ikke smide det bredt ud, så der ville komme mange, men begrænse det til en håndfuld udvalgte, der tidligere har gjort opmærksom på de ønskede at smide nogle kilo og ændre livsstilen.

Jeg har med vilje udvalgt en gruppe der er kendte ansigter i distriktet, KC’ere, skydelærere, ledere af arrangementer og lign. Der efter min bedste opfattelse er gode eksempler på deres øvrige hjemmeværnsengagement


Billede fra gruppens side til gensidig inspiration    
 

Vi opstillede nogle simple regler for deltagerne – Engagement i tre måneder også selv man skulle vælge fra, så skulle man forsat følge de opsatte retningslinjer så man kan bruges som reference til øvrige resultater.

Man skal være villig til at dele succeser og svære tider med gruppen.

Til gengæld – lover jeg at: ​

A) man kommer aldrig til at gå sulten i seng

B) der bliver ikke stillet krav om motion, det er fuldstændig frivilligt, dog er der alt den rådgivning til rådighed man ønsker.​


Billede4.png

Billede fra en løbedag på militær fysisk træner niv III kurset.

Vær’så god at spise – der er serveret – Ikke en menu til denne gruppe.

To gange interval træning og en omgang TN løb, på samme formiddag.
Det gav ømme ben, kan undertegnede garantere.
    





Tidsramme og tankerne bag.

Fjorten dage før projektets start afholdte vi et indledende møde for at bane nervevejene, åbne for tankerne omkring projektet og give de fremmødte muligheden for at sige ”Nej Tak” hvis de ikke mente de kunne gennemføre. Tidspunktet sep-okt-nov, er nøje udvalgt, for ikke at være belastet af fristelser og undskyldninger, som ferier og jul mv. Tanken var ”det skal lykkes” og gruppen er godt på vej mod deres individuelle mål – som er mig fuldstændigt ukendte. Der meldes om den ene succes efter den anden. Motivationen er høj, selvom en enkelt deltager ved det indledende møde var meget skeptisk og næsten fornærmet over at være blevet prikket, så er det en ren solstrålehistorie at læse glæden på gruppens Facebook side.

Følgende skema gengiver køn, alder, vægt pr 1. september og vægt pr 3. oktober. – Kan du kende dig selv i enten alder eller størrelse? – Efter kun én måned er resultaterne imponerende og ingen er ”på kur.”


Billede5.png 
 
 

Den overordnede hensigt

Hensigten med projektet er at skabe et bedre helbred og livsstil for deltagerne, smide nogle kilo og skabe ikke alene sundere soldaten i hjemmeværnet men også et socialt ansvar.


Billede6.png

Det er mit håb og ønske at bare to eller tre af deltagerne her har sådan en succes med projektet, de får lyst til at dele deres erfaringer og lede nye grupper på 7-8 deltagere efter nytår, og fra hver ny gruppe rekruttere 2-3 nye gruppeledere, så vi på den måde kan få bredt ringe i vandet og derfra inspirere alle de medlemmer vi har i kategori 2, som gerne vil men ikke ved hvordan eller som det første hold, hvor nogle har prøvet flere kure mv, men har fejlet fordi de står alene med det.


Kyllingebryst bulgur og bønner. Har ikke tid på det i dag da det konen der lavet det

 

Motivation

Det betyder meget rent mentalt at man ikke står alene, men er en gruppe der kan støtte og inspirere hinanden til nye kalorielette måltider og ideer.

Det er fuldstændigt op til den enkelte om man ønsker at gøre noget for sig selv – jeg er som udgangspunkt fuldstændig ligeglad, det er og bliver en privat sag.

Hurdlen for den enkelte der gerne vil engagere sig i sit hjemmeværnsarbejde er at kravene stiger i takt med at opgaver går fra et øvelsesscenarie til rent faktisk at blive ansat og modtage løn for sit arbejde. For der er jo en grund til at forsvarets personel der løser samme opgaver har et fysisk minimum de skal leve op til for overhovedet at være ansatte. Der vil det jo være drøn ærgerligt at man brænder for en opgave, men bliver sorteret fra på et relativt simpelt basiskrav, som man kunne have gjort noget ved.

Inden sirenen starter med ”jaa men er mit hjemmeværnsarbejde ikke godt nok???” – JO bestemt, men husk de operative indsatser på lønningslisten er som konstabel, sergent eller hvad der er kompatibelt med professionelle soldater, og der er kravene bare større, det ændrer intentioner og argumenter ikke på.

Tak til alle jer i ”DET ER FEDT AT TABE” fordi I er så motiverede og engagerede både i hjemmeværnet og i gruppen. Det er en ren fornøjelse at arbejde sammen med jer.

Jeg håber denne lille succes historie kan være med til at inspirere andre til at opsøge deres lokale STV og få en snak om støtte til at skabe en sundere livsstil, hvad enten man skal flytte et par kilo, eller bare trænger til fornyelse eller mere energi.

 

På vegne af Distrikt Syd- og Sønderjylland

 

Claus Berg
Oversergent, MFT III
Ledende Sundheds- og træningsvejleder

 

​​
Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring