Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Viking Warrior Challenge

Generelt om Viking Warrior Challenge
Efter 10 år som medarrangører af den internationale skydekonkurrence ”ISK Halk”, en 10/20 kamp der forsvandt, blev vi i Kompagniet enige om, at der var plads til nytænkning.

27-10-2016
Vi blev derfor enige om at gå ”tilbage til rødderne”, og udtænke et gammelt koncept på nye flasker, hvor vi kunne samle soldater fra ind- og udland, give dem en god oplevelse og samtidig sikre, at der var læring og udvikling med i hele processen.

Resultatet blev ”Viking Warrior Challenge” – en uddannelsesdag med fokus på de generelle, militære færdigheder, ”pakket ind” som en konkurrence.

Målgruppen for Viking Warrior Challenge er Bevogtningssoldater og Gruppeførere – men selvfølgelig er soldater fra enheder med andre primær-funktioner også velkommen.
Vi har forsøgt at sætte niveauet, så alle kan være med, få succesoplevelser og forhåbentlig tage hjem med et smil på læben og tanken ”det har været en fantastisk dag – det skal jeg deltage i igen”.
Samtidig skal der være tid til at man kan ”socialisere” med de øvrige deltagere – og lave erfa-udveksling på tværs af funktioner, enheder og landegrænser.
 
I juni 2015 søsatte vi projektet med at afvikle konkurrencen i og omkring Haderslev Øvelsesterræn.
Ud over hold fra vores eget kompagni, havde vi deltagere fra HVK Aabenraa, HVK Haderslev Nord, tyske reservister fra RK Kiel og fastansatte soldater fra LTG63 i Hohn.
I alt deltog 6 hold a 4 mand.
 
Resultatet oversteg vores forventninger – vores hjælpere, som havde været ved at køre ”død” i ISK Halk, fik pludselig ny luft, og tog masser af ansvar for at gøre Viking Warrior Challenge til en god og relevant oplevelse for alle deltagende.
Konkurrencedeltagerne gik til opgaverne med krum hals og positivt sind, og tilbagemeldingerne var utrolig positive.
 
 
Viking Warrior Challenge 2016 - indtryk
Til Viking Warrior Challenge 2016, havde vi fået Halk Skydeterræn samt Skydebanen i Vesterskoven i Haderslev til rådighed.

Vores oplæg til poster mv. lå godt i tråd med 2015 – træning af de basale, militære færdigheder på et niveau, hvor langt de fleste kunne være med.
 
Det endte med følgende poster:
 
·         Taktisk sanitet (dobbelt-station: samarbejde mellem 2 grupper om sikring og beskyttelse af et uheldssted mod fjenden, mens der ydes førstehjælp til tilskadekommede, som efterfølgende evakueres)
·         Kortlære (udpegning af koordinater under shuttlebus-transport fra Halk til skydebanen i Vesterskoven)
·         Skarpskydning (I 2016 med det tyske gevær G36 med tyske instruktører – efter bevilling fra HDSSJ samt Hærens Kampskole)
·         Håndgranatkast (dummy-granater) liggende, knælende, stående
·         Signaltjeneste (samling, indstilling og gruppekald med en Harris-radio)
·         Afstandsbedømmelse
·         Knob og knuder (se og efterfølgende lave diverse knob samt navngive dem korrekt)
·         Skriftlig førstehjælpsprøve (20 spørgsmål med multiple-choice svar)
·         Skriftlig prøve i kendskab til NATO-forkortelser (spørgsmål med multiple-choice svar)
 


Da 24 september, dagen for afvikling af Viking Warrior Challenge 2016, oprandt – stillede 9 4-mandshold til start: 4 tyske og 5 danske. Hertil et par ”løsgængere” – i alt 38 mand.
Vi var desværre blevet ramt af 2 sene afbud fra danske hold, men fandt deltagerantallet acceptabelt.

Hjælpere, administratorer mv. udgjorde i alt 22 mand – heraf 16 danske Hjemmeværnssoldater (resten var tyske soldater mv).
 
Alt i alt 60 deltagere..!!
 
Konkurrencen blev skudt i gang kl. 8.15 efter Morgenappel og udgivelse af befaling med praktiske oplysninger.
 
Holdene gik til opgaverne med masser af gå-på-mod og smil, og høstede mange roser fra de forskellige stationsledere.
Vi havde 3 tidskritiske poster: Shuttle-bus, skydning samt Taktisk sanitet og her havde hvert hold fået tidspunkter hvornår de skulle stille.
Dette forløb gnidningsløst – holdene var gode til at overholde tiderne, så vi undgik forsinkelser.
De øvrige poster samt de skriftlige prøver kunne holdene tage i den rækkefølge, de selv ønskede.
 


 
Da vi nåede hen midt/sidst på eftermiddagen og konkurrencen var afsluttet, hjalp vi hinanden med nedpakning, rengøring af våben og materiel og kl. ca. 17.15 kunne KC/HVK Haderslev Syd, Torben Schmidt udpege de 3 vinderhold:

1.    Landeskommando Schleswig-Holstein
2.    Landeskommando Schleswig-Holstein
3.    HVK Haderslev Nord
 
Herefter var der spisning og kammeratligt samvær, hvor der blev hygget på tværs af enheder og lande.
 
Under afviklingen af Viking Warrior Challenge, havde vi besøg fra Landeskommando Schleswig-Holstein af Chefen for Reservisterne, Oberstløjtnant Schlubat og hans Næstkommanderende, Oberstleutnant Peter Leutner.
 
Ligeledes havde vi besøg af chefen for HDSSJ, Major Jan Gade.

Vores tyske gæster gav udtryk for begejstring over aktiviteten – over vigtigheden af at pleje og udvikle internationalt samarbejde, over stationerne og deres sværhedsgrad samt over den ro, venlighed, professionalisme og ”afslappede” stemning der var på posterne, uden at der på nogen måde blev gået på kompromis med sikkerheden eller opgaverne.
 


Tilbagemeldingen fra vores hjælpere og deltagere fra andre enheder var ligeledes positiv.
Som eksempler kan nævnes, at HVK Varde allerede nu har forhåndstilmeldt 2 hold til Viking Warrior Challenge 2017 (mod et hold i år) samt at deltagerne fra HVK Aabenraa var så begejstrede at de havde brugt det meste af tiden på deres efterfølgende natøvelse med at fortælle om deres oplevelser, så de regner ligeledes med at stille 2 hold.
 
Deltagerne fra øvrige enheder har også givet håndslag på at ville deltage igen.
 
Baseret på vores oplevelser og på de tilbagemeldinger vi har fået fra både ind- og udland, vil vi tillade os at klassificere Viking Warrior Challenge 2016 som værende en succes:
 
·         Vi har trænet i de basale militære færdigheder
·         Vi har fået positiv feedback fra hjælpere og deltagere
·         Vi har dyrket, styrket og udvidet det internationale militære samarbejde
·         Vi har fået masser af forhåndstilmeldinger til Viking Warrior Challenge 2017
·         Med 60 deltagende soldater og et potentiale for flere deltagere næste år, har vi en aktivitet, der ”rykker”
·         Vi har fået ”revitaliseret” nogle af vores egne folk, der pludselig har fået lysten til Hjemmeværnet igen
·         Vi vil kunne bruge Viking Warrior Challenge i profileringen af Hjemmeværnet og Kompagniet
·         Med den samarbejdsaftale KMP har indgået med HVK Sønderborg, Aabenraa og Vestegnen er der basis for yderligere stationer og deltagere
 
Vi skal dog være meget obs på ikke at drukne i vores egen succes – Viking Warrior Challenge’s grundlæggende koncept skal fastholdes, så vi fortsat kan være attraktive for vores primære målgruppe og deltagerantallet skal fastholdes på et niveau vi kan overskue og håndtere.



Viking Warrior Challenge skal ikke udvikles til en ”Blå Negl Light” eller en ”Hjemmeværnets Gruppekonkurrence” – den skal møde Bevogtningssoldaterne på det niveau hvor de er, så de får oplevelser, læring og succesoplevelser og dermed får lyst til at bakke op om de aktiviteter, der udbydes.
Vi skal også fastholde samarbejdet med de tyske enheder – men samtidig være obs på, at det ikke må udvikle sig til en tysk begivenhed, hvor kun arrangørerne og et par enkelte hold er danske.

 
Vi vil gerne takke HDSSJ for godt samarbejde omkring afviklingen af Viking Warrior Challenge, samarbejde og løsninger.
 
Skulle andre enheder rundt i regionen/landet have lyst til at arrangere noget tilsvarende, stiller vi gerne op og deler ud af vores erfaringer – det er blot at kontakte os, så er vi klar..
 
Men en ting er klokkeklar:

HVK Haderslev Syd er i DEN grad klar til at tage en tørn med Viking Warrior Challenge 2017.
 


 
Jeg håber ovenstående giver et indblik i vores tanker bag Viking Warrior Challenge, vores arbejde med at gennemføre konkurrencen samt de reaktioner vi har fået fra deltagere, hjælpere og gæster.

Hvis der er spørgsmål, er I meget velkommen til at kontakte os.
 
 
Hjemmeværnskompagni Haderslev Syd
 


 
Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring