Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

HVIDSTEN møder missilkrydser
MHV 907 HVIDSTEN forlod Holmen for at sejle ud og møde USS VICKSBURG ud for Lynetten. ​Foto: Daniel Mathiassen

Bevogtning af amerikansk missilkrydser

MHV 907 HVIDSTEN lagde platform til politibevogtning af flådefartøj fra USA, da enheder fra NATOs stående maritime styrke lagde vejen forbi København.

21-05-2015
 
Af Helle Kolding 

I de fire dage, USS VICKSBURG lå til kaj i Frihavnen, København, agerede MHV 907 HVIDSTEN platform for den politivagt, myndighederne stillede til rådighed i forbindelse med sikkerheden omkring det amerikanske fartøj. USS VICKSBURG havde også selv vagtpersonel på kajen, belært af triste erfaringer gennem de senere år om terroranslag mod især amerikanske skibe i fremmede havne.
 
”Det er en lidt anderledes opgave denne gang. Vi har et godt samarbejde med politiet, og har af og til betjente om bord i forbindelse med opgaver til søs. Denne gang skal vi ikke sejle med dem, men ligge i havnen i alle fire dage. Det er lidt anderledes”, fortæller fartøjsfører løjtnant Lars Schwaner.
 
En lille sejltur blev det dog til, for MHV 907 HVIDSTEN forlod Holmen for at sejle ud og møde USS VICKSBURG ud for Lynetten, hvor det amerikanske flådefartøj allerede var ledsaget gennem Øresund af ROTA, Søværnets patruljefartøj af DIANA-klassen
 
Hurtig opbakning til opgaven
”Vi fylder jo ikke så meget ved siden af VICKSBURG”, smiler Lars Schwaner og fortsætter; ”Men vores opgave kræver jo heller ikke så megen plads." 
 
Der var da også kun en brøkdel af besætningsmedlemmer på HVIDSTEN, sammenlignet med de over 400 mand –og syv kvinder, der var om bord på VICKSBURG. Normalt er
flådefartøjets besætning på 280 mand, men da USS VICKSBURG i øjeblikket deltager i NATOs stående maritime styrke, internationalt forkortet SNMG 2, er der ekstra personel med, blandt andet hele staben, der leder SNMG 2-styrken.
 
Normalt kan HVIDSTEN have en besætning på op til 19 mand, men i forbindelse med denne opgave, var der kun behov for 6-8 mand.
 
”Vi fik opgaven for få dage siden, så jeg var lidt spændt på, om det med så kort varsel kunne lykkes at samle folk nok, men det viste sig overhovedet ikke at blive et problem”, siger Lars Schwaner. Folk meldte sig nemlig fra hele landet, og de første ankom allerede fredag aften for at være klar til opgaven, der startede ved daggry lørdag morgen.
 
”Det viser igen det gode samarbejde på tværs af flotillerne. Men det er klart, at især mandag og tirsdag er en udfordring mandskabsmæssigt, da folk jo normalt er på eget arbejde de dage. Alligevel er det lykkedes os at få folk nok. Nogle er her en eller to dage og et par enkelte er her alle fire dage”, tilføjer han.
 

USS VICKSBURG havde også selv vagtpersonel på kajen. Foto: Daniel Mathiassen
 
Livet på VICKSBURG
Ud over USS VICKSBURG lå også et tyrkisk, et tysk og et hollandsk flådefartøj fra SNMG 2 inde i København indtil tirsdag morgen. Besætningerne om bord benyttede muligheden for at få lidt fri efter adskillige ugers øvelsesvirksomhed, senest i øvelsen EXERCISE DYNAMIC MONGOOSE i Norge.
 
”Det har været en meget travl periode med en del øvelser. Men det er vigtigt, at vi træner så meget som muligt. SNMG 2 er sammensat af flere forskellige nationer, der har hver deres måde at gøre tingene på. Derfor er det så vigtigt, at vi træner indbyrdes og hele tiden udvikler vores samarbejde”, forklarer chefen for SNMG 2 Stab, kommandør Gennaro Carola.
 
Han fortæller desuden, at SNMG 2 har været i Sortehavet, Middelhavet og Østersøen gennem de seneste mange måneder, og at næste øvelsesmæssige udfordring bliver den fælles baltiske øvelse, BALTOPS, i juni.
 
Både VICKSBURGs egen besætning og staben er afsted mange måneder ad gangen. Selv skal kommandøren være om bord i et år. 
Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring