Topbanner

Nyhed

20 ekstra soldater fra Hjemmeværnet støtter fra fredag Politiet med grænsekontrol. ​Arkivfoto: Bo Nymann

Ekstra soldater på plads ved grænsen

Fredag er Hjemmeværnets støtte til politiets grænsekontrol forøget med 20 soldater. Det betyder, at Hjemmeværnet bidrager med 145 soldater ved de danske grænser for at frigive betjente til andre opgaver

29-09-2017

Af Thilde Lejre

Da Hjemmeværnet blev indsat ved grænsen i juni sidste år var de 125 soldater, men fredag fik grænsekontrolstyrken selskab af yderligere 20 soldater fra Hjemmeværnet.

Den ekstra støtte er et led i en fælles plan mellem Rigspolitiet og Forsvaret for at frigøre betjente fra bevogtningsopgaver og grænsekontrol til andre opgaver som for eksempel bandekonflikten i bl.a. København.

Det ekstra mandskab ved grænsen skal løse de samme opgaver, som Hjemmeværnet hidtil har løst ved grænsen nemlig kontrol af indrejsende til Danmark. Der vil ligesom hidtil være polititjenestemænd til stede ved grænsen sammen med Hjemmeværnets soldater.

Ønsket om yderligere støtte ved grænsen kom i starten af september, og her under en måned efter, kan et hold ekstra soldater sendes af sted efter at have gennemgået grænseuddannelsen, som Politiet står for.

Ros for indsatsen

Den Kommitterede for Hjemmeværnet, Bjarne Laustsen (S), ser det som et skulderklap til Hjemmeværnet, at der bliver bedt om ekstra støtte.

”Jeg ser anmodningen om yderligere støtte fra Hjemmeværnet som et vidnesbyrd om, at vores personel, der er indsat ved grænsen, yder en fornem indsats, som vi kan være stolte af”, sagde Bjarne Laustsen, da beslutningen blev truffet i starten af september.

Også forsvarsminister Claus Hjorth Frederiksen roste Hjemmeværnets indsats i forbindelse med lanceringen af den fælles plan for aflastning af Politiet.

”Forsvaret og Hjemmeværnet samarbejder allerede dagligt med politiet om mange forskellige opgaver. Fx. har Hjemmeværnet i mere end et år bistået ved grænsen – nu udvider vi støtten ved grænsen med både Hjemmeværnet og Forsvaret, og Forsvaret vil også støtte med bevogtningsopgaver. Jeg er sikker på, at de dygtige folk fra både Forsvaret og Hjemmeværnet vil løse opgaverne på et rigtig højt niveau, i tæt samarbejde med politiet og dermed gøre vores samfund mere trygt og sikkert,” sagde ministeren.

Fakta: 

• Soldaterne bliver rekrutteret blandt Hjemmeværnets 15.000 aktive frivillige soldater.
• Uddannelsen og certificeringen gennemføres af Rigspolitiet.
• Soldaterne er i perioden ansat som konstabler, korporaler eller befalingsmænd i Forsvaret, og de er indsat af politikredsene i hhv. Syd- og Sønderjylland  og Sydsjælland og Lolland-Falster.

Læs mere om Forsvaret og Hjemmeværnets opgaver her 

Læs mere om Hjemmeværnets indsættelse ved grænsen

Vil du være frivillig i Hjemmeværnet?

Hør Rigspolitichefen fortælle om betydningen af Hjemmeværnets støtte ved grænsen

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg - Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224