Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

​Sebastian Radu er en af de hjemmeværnsoldater, der har støttet Politiet med grænsekontrollen i Rødbyhavn i ét år. Foto: Sara Amos Pedersen

Et år som trofast støtte ved grænsen

I dag er det ét år siden, soldater fra Hjemmeværnet blev indsat ved grænsen i Rødbyhavn for at støtte Politiet med grænsekontrolopgaver.

26-06-2017
 
 
Af Sara Amos Pedersen
 
På venstre side af uniformen sidder et ærmemærke. Det fortæller, at delingsfører Ivan Henriksen er én af de soldater fra Hjemmeværnet, der støtter Politiet i det daglige arbejde med at udføre ID-kontrol ved den dansk-tyske grænse.
 
Ivan Henriksen har kommandoen over morgenholdet, der de seneste timer har udført stikprøvekontrol af de mange køretøjer, der krydser grænsen. Han er én af de kontraktansatte soldater fra Hjemmeværnet, der det seneste år har kontrolleret, at bilisternes pas og visum er i orden. 
 
Grænseposten i Rødbyhavn er kendetegnet ved et konstant flow af biler og lastbiler, fordi færgen fra Puttgarden ankommer med 20 minutters mellemrum. Derudover hjælper Hjemmeværnet også Politiet ved Gedser Færgehavn samt ved grænsekontrollen i Kruså, Padborg og Frøslev i Sønderjylland.
 
“Vi er øjnene, der kigger dokumenterne igennem, og hvis der er problemer med pas, visum eller opholdstilladelser går vi ind med papirerne til Politiet, der tager sig af sagsbehandlingen,” forklarer Ivan Henriksen.

Se mere: Rigspolitichefen fortæller om betydningen af Hjemmeværnets støtte ved grænsen​
 
Lille udskiftning blandt hjemmeværnssoldater
Hjemmeværnets opgaver med grænsekontrollen i Rødbyhavn startede først den 26. juni 2016, mens den sønderjyske grænse blev bemandet af Hjemmeværnet og Politiet den 14. juni 2016. Ved grænsekontrollen i Rødbyhavn har Hjemmeværnet 40 to soldater fra Hjemmeværnet, der møder ind på vagt i mindre hold. 
 
De frivillige kommer fra alle Hjemmeværnets værn og distrikter på Sjælland, Lolland og Falster, og der har tidligere været en frivillig fra Bornholm. Siden grænsekontrollen åbnede i Rødbyhavn har der kun været en lille udskiftning blandt Hjemmeværnets kontraktansatte. Det er derfor kun fire hjemmeværnssoldater, der er blevet udskiftet det seneste år, og det skaber en stor erfaring hos de frivillige.
 
“I løbet af det sidste år har vi opbygget et stort kendskab til, hvordan dokumenterne skal se ud. Vores opgave er at kigge dokumenterne igennem, og vi har fået en stor erfaring i at opdage forfalskninger,” fortæller Ivan Henriksen.
 
Inden soldaterne fra Hjemmeværnet er blevet indsat på grænsekontrollen, har de gennemgået en uges grundkursus med undervisere fra Politiskolen. Derudover er de blevet udrustet med en lille bog, hvor de kan slå op, hvilke visumkrav, der stilles til besøgende fra forskellige lande.
 
Vil gøre en forskel
Det er særligt ønsket om at bruge sin plads i Hjemmeværnet til at gøre en forskel, der har fået de frivillige til at søge ind som grænsevagter.
 
“Drivkraften blandt vores grænsevagter er ønsket om at gøre en forskel i samfundet. Som frivillig kan det indimellem være svært at se, hvorfor man skal øve bestemte øvelser, men her får man en mulighed for at bruge sin viden og erfaring,” forklarer Ivan Henriksen.
 
Denne motivation vækker genklang hos Sebastian Radu. Han har været en del af grænsekontrollen siden etableringen i juni 2016, og det er drømmen om at arbejde hos Politiet, der har vakt hans interesse for at arbejde med  pas-kontrol.
 
“Når jeg arbejder her, føler jeg, at jeg løser en vigtig opgave, fordi jeg støtter Politiet. Det er spændende at få et bedre indblik i deres arbejde, og jeg håber, at arbejdet øger mine chancer for at blive optaget på politiuddannelsen,” siger Sebastian Radu.
 
I arbejdet med grænsekontrol gør han brug af sine kompetencer fra det Politihjemmeværnskompagni, han er en del af. Sebastian Radu er halv serber, og han har også glæde af sine personlige kompetencer og træder eksempelvis til, når der er brug for at oversætte simple gloser til serbisk. 
 
Holder kompetencer vedlige
Når Sebastian Radu og hans kollegaer fra Hjemmeværnet ikke kontrollerer bilisternes dokumenter, bruger de fritiden på at vedligeholde deres tilknytning til deres lokale kompagni. Det er med til at sikre, at de kan vende tilbage, når grænsekontrollen ophører, forklarer delingsfører Ivan Henriksen.
 
”Vi skal ikke være her for altid. Derfor er det vigtigt, at soldaterne fra Hjemmeværnet kan vende tilbage til deres gamle enheder, når grænsekontrollen ophører. Vi har derfor stort fokus på videreuddannelse af vores frivillige, så de tillærer sig nye kompetencer og deltager i kurser”.
 
Hjemmeværnets støtte til Politiet er forlænget frem til januar 2018.

Hjemmeværnets støtte til Politiet:
  • ​Hjemmeværnet støttede Politiet med 126.966 frivillige timer i 2016.
  • HJV-indsatsen betyder, at Politiet aflastes i forholdet 1:1.
  • Hjemmeværnets opgaver ved grænsen er færdselsregulering, kontrol af køretøjer, personer og pas, transport af asylansøgere samt diverse administrative og logistiske opgaver.
  • Alle Hjemmeværnets soldater fastholder deres aktive karriere i Hjemmeværnet, mens de er en del af grænsekontrollen.
  • Soldaterne fra Hjemmeværnet er på seks måneders kontrakt med Forsvaret.
Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring