Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Hjemmeværnet kan blive ramt af lockout

​Fra den 10. april 2018 kan Danmark blive ramt af en omfattende lockout, som også vil få betydning for Hjemmeværnet. Læs mere om, hvad det kan komme til at betyde for dig som frivillig

23-03-2018

Af Hjemmeværnskommandoen

Som bekendt har staten varslet lockout med virkning fra 10. april 2018. Dog kan forligsmanden udskyde lockoutdatoen 2 x 14 dage.

Hvis den varslede lockout bliver en realitet, vil det sandsynligvis få betydning for Hjemmeværnets frivillige soldater på en række områder. Lockouten omfatter ikke alle medarbejdere. Blandt andet er militære medarbejdere, civile tjenestemænd, civile tjenestemandslignende ansatte og civile medarbejdere uden konfliktret ikke omfattet.

Mange af Hjemmeværnets myndigheder, som primært har militære medarbejdere, vil i første omgang ikke mærke så meget til en eventuel konflikt. Det vil derimod de af Forsvarets myndigheder, hvor der er mange civile medarbejdere.
Det arbejde, der udføres af vores civile medarbejdere, vil dog i mange tilfælde have betydning for den operative opgaveløsning, og konsekvenserne af en strejke eller lockout må derfor forventes at være mærkbare for os alle.

Vi har ikke et fuldstændigt overblik over, hvilke konsekvenser det får for de frivillige soldater, men sikkert er det, at lockouten, hvis den bliver en realitet, vil få betydning for Hjemmeværnet. Derfor må der forventes forsinkelser eller nedsat sagsbehandling på en række områder.

Udleverende depoter og reservedelslagre ønskes opretholdt med reduceret beredskabskritisk bemanding, således der fortsat kan udleveres materiel mv., men forventeligt i meget reduceret omfang. Der ønskes opretholdt et beredskab, der kan håndtere nationale og internationale operationer. Det kan blandt andet få betydning for, om, og hvornår, du kan bruge dit depot i konfliktperioden. Hvis ikke ønsket om at friholde de udpegede kritiske stillinger imødekommes, vil udlevering fra depoter og reservedelslagre i store træk ophøre.

It–området forventes også at blive ramt af lockouten, og den administrative sagsbehandling i Hjemmeværnet vil blive påvirket og forsinket både under og i en periode efter konflikten. Det vil blandt andet få betydning for, hvornår du kan få udbetalt de ydelser, du får som frivillig, bl.a. tabt arbejdsfortjeneste, instruktørvederlag, kørselsgodtgørelse og kostafregning. Du får naturligvis de ydelser, som du har krav på, men det bliver muligvis lidt senere, når den eventuelle konflikt er overstået, og vi har fået indhentet det tabte på det administrative område.

Andre administrative serviceydelser – for eksempel bestilling af forskud, BroBizz mv. samt i forhold til råd og vejledning omkring enkadrering, udnævnelser rekruttering mv. – vil ligeledes i bedste fald være til rådighed i meget begrænset udstrækning. Og det både på telefon og mail.
Hvis du er ramt af strejke eller lockout fra dit civile arbejde, kan det også få betydning for din ret til at modtage ydelser, når du deltager i øvelser, uddannelse eller indsættelser i forbindelse med din hjemmeværnstjeneste. Hvis du er i tvivl om, hvad der gælder for dig og den overenskomst, du er ansat på, skal du kontakte din faglige organisation.

Hjemmeværnets frivillige soldater må ikke påtage sig konfliktramt arbejde. Er du i tvivl, om du påtager dig sådant arbejde, skal du ligeledes kontakte din faglige organisation. Er du ikke fagligt organiseret, har du mulighed for at rette din henvendelse til Hjemmeværnskommandoen på mailadressen HJK-MYN@fiin.dk

Hjemmeværnskommandoen vil løbende informere i takt med, at der kommer flere informationer.



Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring