Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Chefsergent Kenn Oxlund Mølgaard skal som myndighedsbefalingsmænd være med til at hæve barren for det militære bevogtningshåndværk i Flyverhjemmeværnet. Foto: Flyvevåbnets Fototjeneste

Han skal løfte bevogtningshåndværket

Flyverhjemmeværnets nye myndighedsbefalingsmand, Kenn Oxlund Mølgaard, skal rådgive og vejlede eskadrillerne. Målet er at skærpe bevogtningshåndværket, så de frivillige soldater kan levere den støtte, Flyvevåbnet efterspørger.

30-05-2018

Af Sara Amos Pedersen

Flyverhjemmeværnets frivillige bruger rigtig mange timer på at støtte Flyvevåbnet. I 2017 udgjorde indsatsen for Flyvevåbnet således 29.485 timer ud af en samlet indsats på 35.872. De øvrige timer blev brugt på at støtte det øvrige forsvar og samfundets civile myndigheder.
Det store frivillige engagement til fordel for Flyvevåbnet er et udtryk for, at soldaterne i Flyverhjemmeværnet løser deres kerneopgaver. Det fortæller chefsergent Kenn Oxlund Mølgaard, som er Flyverhjemmeværnets nye myndighedsbefalingsmand.

“Flyverhjemmeværnets kerneopgave er at støtte Flyvevåbnet med den ydelse, der efterspørges, herunder særligt bevogtning. Den opgave kan soldaterne i Flyverhjemmeværnet løfte,” fortæller han og uddyber:

”Bevogtningsopgaverne i Flyverhjemmeværnet varetages dels af værnets bevogtningsenheder, som er regulære delinger, dels af bevogtningsassistenterne, som er en pendant til Flyvevåbnets faste bevogtningsstyrke. Sidstnævnte gruppe får præcis samme uddannelse som Flyvevåbnets styrke og kan derfor i princippet løse de samme opgaver, som Flyvevåbnets soldater.”

Råd og vejledning
Kenn Oxlund Mølgaard skal som Flyverhjemmeværnets nye myndighedsbefalingsmand tilsikre, at soldaterne i Flyverhjemmeværnets 30 eskadriller holder fokus på bevogtningshåndværket. Han startede i funktionen i begyndelsen af året og beskriver sin vigtigste opgave som rådgivning og vejledning.

“Det er vigtigt, jeg kommer ud til de frivillige og drøfter udfordringerne med dem. En af mine arbejdsopgaver bliver at spotte, hvor vi kan blive endnu bedre og sætte ind der. Jeg kommer især til at have fokus på at rådgive og vejlede Flyverhjemmeværnets bevogtningsassistenter og befalingmandskorps,” fortæller Kenn Oxlund Mølgaard.

Selvom Flyverhjemmeværnet kun har benyttet sig af myndighedsbefalingsmanden i et par måneder, så er det en funktion, der er velkendt inden for Forsvaret. Myndighedsbefalingsmænd bliver både anvendt i NATO, Flyvevåbnet, Hæren og Søværnet. Det giver derfor også god mening, at Hjemmeværnet nu har ansat i alt seks myndighedsbefalingsmænd.

“Vi kan se, at andre dele af Forsvaret har stor gavn af at have myndighedsbefalingsmænd. Når der er flere ansat i samme stillingsnorm, opstår der oftest et rum til at sparre på tværs af myndigheder. Det kommer Hjemmeværnet til at få gavn af, fordi myndighedsbefalingsmændene fungerer som et netværk, hvor vi kan sparre og drøfte fagligheden og opgaveløsningen,” siger Kenn Oxlund Mølgaard.

Afsæt i egne erfaringer
Hans rolle som myndighedsbefalingsmand bliver hovedsagelig at være et forbillede for de frivillige befalingsmænd i Flyverhjemmeværnet. Kenn Oxlund Mølgaard er glad for at have fået det ansvar, der ligger i funktionen.

“Det gør mig stolt, at jeg er blevet udvalgt til opgaven. Det er et privilegium at skulle stå i spidsen for en myndighed fuld af dygtige frivillige soldater. Jeg kan godt lide udfordringer og at udfordre mine ambitioner. Det er jeg sikker på, jeg får mulighed for her. Jeg er beæret over at være med til at hæve niveauet i Flyverhjemmeværnet,” forklarer han.

Ligesom Hjemmeværnets øvrige myndighedsbefalingsmænd er Kenn Oxlund Mølgaard blevet udvalgt, fordi han har en skarp militær baggrund. I 2018 kan han se frem til at modtage Forsvarets Hæderstegn for god tjeneste i 25 år. I løbet af sin lange karriere har han både været fastansat i Hæren og Flyvevåbnet, været delingsfører på INTOPS missioner, været udstationeret i NATO Hovedkvarteret og tidligere været frivillig befalingsmand i Hjemmeværnet. Den solide erfaring er afgørende, når han skal udføre rollen som myndighedsbefalingsmand.

“Arbejdet kommer til at foregå med afsæt i mine egne erfaringer og kompetencer. Jeg har tilbragt hele mit voksne liv i Forsvaret, og jeg ved derfor, hvad der forventes af en befalingsmand og af en bevogtningsassistent,” siger han og fortsætter:
“Min opgave er at løfte forståelse for det taktiske virke. Det sker blandt andet ved, at udføre termen train the trainer. Jeg skal således uddanne og rådgive befalingsmandkorpset, så de bedre kan føre deres enheder. Det kan jeg kun gøre, fordi jeg kan sætte mine egne erfaringer og kompetencer i spil.”

Høje forventninger i Flyvevåbnet
Flyvevåbnet ser frem til at mærke effekten af myndighedsbefalingsmandens arbejde. Oversergent Tommy Christensen er en af dem, der kommer til at samarbejde med Flyverhjemmeværnets myndighedsbefalingsmand. Han er uddannelsesleder af bevogtningstjenesten på Air Transport Wing Aalborg.

“Jeg har en klar forventning om, at han har styr på den vare, som Hjemmeværnet skal levere til Flyvevåbnet, så han sikrer, at de frivillige har de rigtige kompetencer,” siger Tommy Christensen.

Deres samarbejde kommer blandt andet til at bestå af flere efteruddannelsesweekender for Flyverhjemmeværnets bevogtningsassistenter til gavn for flyvestationerne. Tommy Christensen har tidligere arbejde tæt sammen med Kenn Oxlund Mølgaard, og han forventer at dialogen med Hjemmeværnet fremover bliver lettere.

“I Flyvevåbnet ser vi frem til, at have et godt talerør og en god indgangsvinkel til Hjemmeværnet. Myndighedsbefalingensmanden er en kontaktperson, der kan guide os videre til de forskellige ansvarshavende, når vi fremover efterspørger støtte fra Flyverhjemmeværnet,” fortæller han.

Sammen med de øvrige fastansatte i Flyvevåbnet sætter han stor pris på de frivilliges indsats.
“De frivillige soldater møder altid ind med en arbejdsglæde og gode kompetencer. De leverer et professionelt arbejde, når vi beder om deres støtte. Vi forsøger hele tiden at fylde på deres uddannelse, så de har de rigtige kompetencer,” afslutter han.

 Seneste nyheder

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring