Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Soldater fra SSR indsættes under Øvelse Night Hawk fra to Black Hawk helikoptere. Foto: SSR

Masser af ros til Hjemmeværnet efter Øvelse Night Hawk

Chef for Specialoperationskommandoen: ”Night Hawk kunne overhovedet ikke finde sted, hvis det ikke var for Hjemmeværnet".

13-10-2016
 
Af Totalforsvarsregion Nord- og Midtjylland
 
Udover at stå for sikkerheden på den nyligt overståede øvelse, har flere hundrede hjemmeværnssoldater i ti dage ageret skurke og ofre for specialoperationsstyrker fra hele Europa. Figuranterne har stået model til lidt af hvert: De er blevet skudt på, og har samtidig opereret i et miljø, hvor der ofte blev anvendt sprængstoffer.
 
”Night Hawk er en meget kompleks øvelse, som overhovedet ikke kunne finde sted, hvis det ikke var for Hjemmeværnet og Hjemmeværnets engagement, fleksibilitet og professionalisme”, siger chefen for Specialoperationskommandoen, generalmajor Jørgen Høll.

Et af øvelsens formål var at få en række specialer til at træne sammen, specialer som Frømandskorpset og Jægerkorpset er afhængige af, når de skal operere. På øvelsen blev der derfor gennemført træning med udelukkende danske specialer i direkte aktioner. 

For at gennemføre en specialoperation, er det nødvendigt at indhente oplysninger om det sted, hvor man skal løse en opgave, fx i form af billeder. På den måde kan man danne sig et overblik over, hvordan operationen skal gennemføres. Derfor lå Hjemmeværnets nationale specialenhed, SSR, under øvelsen og observerede på mål. Nogle gange i flere dage.
 
Hjemmeværnets deltagelse den helt afgørende faktor
Officielt er det Danske Division, der er ansvarlig for Night Hawk. Og herfra er der også uforbeholden ros.
 
”Det kræver en høj grad af professionalisme at kunne operere i det miljø, og det er lykkes ud over al forventning for Hjemmeværnet", siger generalmajor Flemming Mathiasen, chef for Danske Division og uddyber:
 
”For mig at se, så er Hjemmeværnets deltagelse den helt afgørende faktor, når det handler om at kunne gennemføre operationer. De stiller frivillige til rådighed alle steder for at lave det komplicerede oplæg, der skal til, for at specialoperationsstyrkerne kan få det optimale, realistiske miljø at operere i. Hjemmeværnet udviser helt enestående fleksibilitet, professionalisme og seriøsitet både til lands, til vands og i luften".
 

Østrig: "Hjemmeværnssoldater viser stor fleksibilitet"
Tilbagemeldingerne fra udenlandske specialoperationsstyrker har også været særdeles positive.

”I Østrig har vi ikke mulighed for med kort varsel at indkalde frivillige fra Hjemmeværnet på samme måde, som her i Danmark. Det er kun i Danmark, at man ser den fleksibilitet, som Hjemmeværnet yder. Det, Hjemmeværnet bidrager med, gør, at denne øvelse er unik i hele Europa. Det essentielle her er, at Hjemmeværnssoldater på den ene side er soldater, men på den anden side, har de også civilt arbejde og forskellige uddannelser, og det giver stor værdi og diversitet og out of the box thinking", siger Lieutenant Colonel Bernhard Kundigraber, der er Training Officer i Special Operations Joint Forces Headquarters, Østrig.

Øvelse Night Hawk varede fra den 24. september til 6. oktober 2016.
Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring