Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

​En af gummibådsgasterne har her fotograferet fragtskibet NORRVIK, på grund ud for Kalundborg. Foto: Kim Trosbjerg

Mistanke om spiritussejlads: MHV får hurtigt politiet ud til fragtskib

En russisk kaptajn gik i weekenden på grund med et fragtskib lige ud for Kalundborg Havn. Marinehjemmeværnet sørgede først for transport af politi og fik siden en læge ud til skibet, da der var mistanke om spritussejlads.

30-05-2017

Af Ninna Falck

Hele tre gange var ​Marinehjemmeværnets gummibåd faktisk ude ved fragtskibet i løbet af lørdag aften og nat. Det hele begyndte kl. 21.05, hvor Flotille 251 Kalundborg blev kontaktet af Forsvarets Joint Operations Centre (JOC). Det 74 meter lange fragtskib NORRVIK var gået på grund lige ud for Kalundborg Havn, og politiet skulle ud og kigge nærmere på grundstøderen. I sådanne situationer er det meget ofte Marinehjemmeværnet, der bliver anmodet om at stille med gummibåd og besætning for at støtte politiets indsats til søs.
 
Så snart de to betjente fra Midt- og Vestsjællands Politi var fremme i Kalundborg Havn, sejlede man klokken 21.42 af sted med gummibåden fra det lokale MHV-fartøj, MHV 912 HOLGER DANSKE. Kontaktofficer, Arly Hansen, blev om bord på HOLGER DANSKE, hvor han klarede radiokontakten med gummibåden og med JOC.
 
Mistanke om alkoholsejlads
Gummibåden var hurtigt ude ved NORRVIK, hvor politiet fik en alvorlig mistanke om, at den russiske kaptajn var beruset. Det skal konstateres af en læge, og en kvindelig læge fra lokalområdet fik tildelt den opgave.
 
”Så sejlede gummibåden tilbage til Kalundborg Havn og hentede den kvindelige læge, og hun var af sted klokken 23.45”, forklarer Arly Hansen. Ude på fragtskibet kunne lægen hurtigt konstatere, at kaptajnen var beruset, og skibet fik sejladsforbud, hvorefter lægen og politifolkene kunne sættes i land igen. Aktionen var dog langt fra slut for MHVs vedkommende. 
 
Fragtskib forsøger at sejle videre
"Efter midnat ringede JOC og fortæller, at fragtskibet nu sejler igen. Og så fik de to gummibådsgaster ellers besked om at sejle ud til skibet for tredje gang for at observere”, fortæller Arly Hansen.
 
Det var lykkedes besætningen på NORRVIK at komme fri af grunden, og de ville nu flytte skibet 3–400 meter længere nordpå for at kaste anker der.
 
”De var jo fra start sejlet den forkerte vej rundt om en bøje og var derfor havnet på lavt vand. Nu kastede de så anker på den anden side af sejlrenden. Da vores folk havde konstateret det, sejlede de retur”, fortæller Arly Hansen.

Indsættelsen for Flotille 251 Kalundborg sluttede kl. 01.30.
Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring