Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Nye netværk samler folk i uniform med stærke civile kompetencer

Er du militært uddannet, og har du stærke civile kompetencer inden for dit felt, er de nye såkaldte ”Peer-to-Peer” branchenetværk måske noget for dig. Netværkene giver blandt andet adgang til særlige kurser.

30-12-2017

En konflikt i et afrikansk land er ovre. Nu er der behov for at støtte den hårdt prøvede stat med undervisning og træning i for eksempel offentlig forvaltning og anti-korruption. Hjemmeværnets Center for Stabiliseringsindsatser (CSI) bliver bedt om at stille med fre mand, der både har ekspertviden på området, og som kan operere i uniform. 

Derfor går der besked ud til branchenetværket for Good Governance, der omfatter en række personer med kompetencer på området og med mindst en militær grunduddannelse. Og på ganske kort tid har de ansvarlige branche-netværksoffcerer fundet de bedst egnede kandidater. Det er i hvert fald tanken bag et nyt netværkskoncept kaldet ”Peer-to-Peer” under Samtænkningssektionen, som er en del af CSI.

”Hensigten med netværkene er, at de skal hjælpe med at skabe en større pulje af kandidater til internationale stabiliseringsindsatser, som traditionelt er svære at besætte,” siger kaptajn Nicolaj Marker, der er netværksleder i Samtænkningssektionen. Nikolaj Marker fortsætter: 

”Netværkene er grupper for kvalifceret personel til udsendelser i lande, der befnder sig mellem krig og fred, hvor der er behov for, at man kan forsvare sig selv, men hvor der også er behov for andre civile kompetencer, end hvad en soldat kan tilbyde,” siger han.
Dyrt uden netværk
Netværkene er opdelt i 12 brancher, og som ledere af hvert netværk sidder to branchenetværksoffcerer – en frivillig fra Hjemmeværnet og en reserveoffcer – som skal opbygge netværket inden for deres branche.

”Der er blandt andet netværk for Good Governance, Energi samt Jord og Landbrug. Netværksbrancheoffcererne har civile kompetencer inden for deres branche, og de har måske kontakt til 20-25 ressourcepersoner på området, som hver også har kontakt til yderligere 20,” siger Nicolaj Marker.

Netværkene er frivillige og henvender sig til personer med kompetencer inden for de forskellige brancher, som også som minimum har en militær grunduddannelse – foreksempel værnepligt eller Hjemmeværnets lovpligtige uddannelse. Skulle Forsvaret på samme vis have en gruppe medarbejdere, som var eksperter på et civilt område, militært uddannede og klar til udsendelse, ville det kræve store ressourcer.

Adgang til kurser
En af netværksbrancheoffcererne er kaptajn Flemming Strandberg Klausen, som er frivillig i Hjemmeværnet og tilknyttet CIMIC/PSYOPS-netværket, der er netværket for militært-civilt samarbejde.

”Vi er 27 personer i vores netværk fordelt over hele landet. Lige nu er opgaven at finde flere medlemmer, arrangere og afholde møder for netværksmedlemmerne og finde mulige kandidater, hvis vi bliver kaldt på,” siger han.
Man behøver ikke kende nogen, for at blive medlem af netværket – man kan bare henvende sig, hvis man vil være med.
”Som udgangspunkt er det for alle. Det er uforpligtende og ulønnet, medmindre man bliver udsendt, hvor man så indgår en kontrakt med Forsvaret. Til gengæld giver det adgang til uddannelser og et netværk,” siger Flemming Strandberg Klausen.

Uddannelserne varierer mellem netværkerne. Som medlem af CIMIC/PSYOPS-netværket får man bl.a. adgang til FN’s CIMIC-stabsoffcerskursus og Fieldwork CIMIC-kursus foruden de kurser, der bliver afholdt for Informationsaktiviteter (IA) under Hærens Efterretningscenter (HEC).

”Det er ikke kurser, man normalt får adgang til som frivillig. De giver værktøjer, som man kan bruge både med og uden uniform,” siger Flemming Strandberg Klausen.
Forventer flere udsendelser
Kurserne er med til at gøre det attraktivt at være medlem af netværkene. 

”De skal give medlemmerne noget – interessante oplæg og uddannelser samt et større personligt netværk. For man skal få noget ud af at være med,” siger Nicolaj Marker.

Det er endnu usikkert, hvor meget netværkene vil blive anvendt til at rekruttere til udsendelser. Det afhænger af efterspørgslen fra CSI og det internationale engagement.

”I dag er der cirka 10-12 udsendelser om året, hvor netværkene kunne bidrage med potentielle ressourcer. Vi forventer, der vil komme fere, når netværkene bliver større, og vi tapper ned i den store ressource, som de her personer er. Netværkene er en måde at have adgang til de mennesker og udnytte deres kompetencer,” siger Nicolaj Marker.

 Seneste nyheder

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring