Topbanner

Nyhed

​Soldat fra National Guard træner hand to hand combat under kyndig vejledning af to kaptajner fra Hærens Officersskole. Foto: L. Larsen, Presseofficer Viking Star 2017

Øvelse Viking Star er i fuld gang

Et par hundrede amerikanske og engelske soldater træner lige nu enkeltmandsfærdigheder i det vestjyske sammen med hjemmeværnssoldater. Der skal både trænes bykamp og nærkamp, inden den afsluttende feltøvelse skydes i gang på søndag.

13-09-2017

Af L. Larsen, Presseofficer Viking Star 2017

Viking Star er en øvelse for infanterister, der indgår i et amerikansk kompagni og motoriserede overvågningsgrupper, der arbejder sammen med en engelsk opklaringseskadron. I denne uge bringer en nøje tilrettelagt turnus enhederne gennem tre forskellige militære discipliner med aktiviteter i både Nymindegablejren og i Oksbølterrænet.
 
De høje kommandoråb på engelsk tager til i styrke, efter man er passeret gennem døren til træningslokalet. På gulvet er soldater fra National Guard i gang med hand to hand combat under kyndig vejledning af to kaptajner fra Hærens Officersskole.
 
Samtidig, i Nymindegablejrens ruinby Nørre Malling, trænes der bykamp. Heri indgår blandt rensning af hus, som efter en grundig og instruktiv indledning gennemføres med FX-ammunition. En bykamp, der gennemføres særdeles realistisk. Selvom træningen gennemføres med stor realisme sættes sikkerheden ikke over styr. Soldaterne er engagerede og gennemfører øvelsen uden hensyn til vejrliget, der veksler mellem høj solskin og meget kraftige regnbyger. Og som en amerikansk soldat begejstret udtaler i den nordlige ende af ruinbyen Nørre Malling: ”Good training”.
 
Planerne for den store øvelse, hvor ca. 100 soldater fra National Guard, Michigan USA, ca. 100 mand fra en engelsk opklaringsenhed og knapt 100 hjemmeværnssoldater deltager, har været klar længe.
 
Chef for Logistiksektionen, kaptajn Matz, har stor erfaring med denne tilbagevendende øvelse, som han har været en del af i flere år. ”Det hele begyndte med, at jeg i 2013 fik tilbuddet om at stå for øvelsen, og selvfølgelig slog jeg til. Det var en stor udfordring at stå for et så stort arrangement og stort set være alene om det hele”, fortæller kaptajnen.

Selve feltøvelsen på Viking Star 2017 tager sin begyndelse søndag 17. september hen under aften og afsluttes 20. september.

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg - Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224