Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Arkivfoto: Steen Wrem

På vej mod mål med en styrket våbensikring

​Flere delmål er efterhånden opnået i det såkaldte våbensikringsprojekt. Her skal en række forskellige tiltag øge sikkerheden omkring hjemmeværnssoldaters våbenopbevaring, både i privaten og ved underafdelingerne.

31-05-2017
 
Af Christine Dahl
 
At virkeliggøre den vedtagne model er ikke nogen nem opgave. Dette skyldes i høj grad, at den foretrukne løsning er sammensat af flere forskellige elementer, der tilsammen skal styrke sikringen af Hjemmeværnets våben.

Den samlede model, som forligskredsen har nikket ja til, indebærer således anskaffelse af elektroniske kodelåse til våbenskabe og våbenbokse, brugshæmmende foranstaltninger til det enkelte våben og flere våbenbokse til underafdelingerne. Flere af disse anskaffelser skal - eller har været - i udbud og skal efterfølgende testes, før der kan træffes et endeligt valg. 

Men Hjemmeværnet er efterhånden godt på vej mod mål med flere af elementerne.

Status på våbensikringen

Kodelåse: Hjemmeværnet har modtaget alle elektroniske kodelåse, og der har været afholdt monteringskurser med henblik på, at frivillige monteringshold efterfølgende sætter kodelåse på frivilliges våbenskabe landet over. De elektroniske kodelåse på underafdelingsniveau og opefter monteres af Forsvarets Låsetjeneste.

Våbenbokse: Anskaffelse af yderligere våbenbokse til Hjemmeværnet skal indgå som en del af en større samlet rammeaftale ved Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI). Derfor er det tvivlsomt, om anskaffelsen kommer på plads i år.

Kammerlåse: FMI har indgået kontrakt med den vindende leverandør, Amlock. Leveringen gennemføres i perioden november 2017 til februar 2018, hvilket desværre ikke er så hurtigt, som Hjemmeværnskommandoen ønskede det.
 
Så snart de første kammerlåse er modtaget og kan fordeles, så er forudsætningen for genudlevering af bundstykkerne til stede. I bedste fald vil størsteparten af bundstykkerne blive udleveret ved årsskiftet.
 
Baggrund for våbensikringen
 
• I forlængelse af terrorhændelsen i februar 2015 inddrog Hjemmeværnskommandoen samtlige udleverede bundstykker, og samtidig fulgte et midlertidigt stop for udlevering af nye våben til personligt udlån. Hjemmeværnskommandoen iværksatte et arbejde, som resulterede i udarbejdelsen af en ny løsning for yderligere sikring af Hjemmeværnets våben.
 
• I august 2015 godkendte forligskredsen bag det gældende forsvarsforlig en ny model for øget våbensikkerhed i Hjemmeværnet.
 
• Løsningen har fokus på at opnå den bedst mulige sikkerhed samtidig med, at hjemmeværnssoldaternes adgang til våben giver mulighed for en relevant, effektiv og fleksibel støtte til samfundet og Hjemmeværnets samarbejdspartnere.
 
• De fleste våbentyper vil derfor udstyres med en brugshæmmende foranstaltning, som umiddelbart hindrer brug af våbnet, alle våbenskabe bliver sikret yderligere med kodelåse, og desuden indkøbes der flere våbenbokse.
Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring