Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Rekordhøj tilslutning til patruljeuddannelse

Der er over 80 tilmeldte til Hjemmeværnsskolens grundlæggende patruljeuddannelse (GPU) i 2017, heriblandt tre piger. Det er det største antal tilmeldinger hidtil.

01-02-2017
Af Signe Thiim
 
​"Vi stiller krav til deltagerne på kurset. De bliver målt og vejet gennem hele forløbet, og det tror jeg, at mange i Hjemmeværnet savner," angiver premierløjtnant René Lenskjold, der er ansvarlig for Hjemmeværnsskolens patruljeuddannelse, som en del af forklaringen på det høje antal tilmeldte.
 
Det er ikke alle kursisterne, der skal tilbage og stå i en patruljedeling. Nogle af kursisterne er fastansatte fra det øvrige forsvar, der bruger patruljekurserne til at forbedre deres enkeltkæmperfærdigheder og i nogle tilfælde som forberedelse til at søge optagelse på Jægerkorpsets patruljekursus. I år deltager også en tysk oberstløjtnant, der var med som observatør til Videregående Patruljeuddannelse (VPU) i efteråret 2016.

Tre piger tilmeldt
Patruljetjenesten har tidligere været et mandsdomineret felt, og kun én pige har gennemført GPU ud af de to, der tidligere har været tilmeldt. I år er der tre piger tilmeldt kurset, og ifølge René Lenskjold skyldes det, at pigerne vil vise, at de kan det samme. 
"De vil ud og prøve sig selv af. Og de kan sagtens være med. Derudover er det jo lidt sjovt at se, hvordan nogle af drengene opper sig gevaldigt, når der er piger med," siger René.

Der er i øvrigt ingen forskel på de fysiske krav til kvinder og mænd på patruljeuddannelserne.
Ud over at man skal have svømmemærket i bronze og kunne leve op til forsvarets basiskrav (core-test og løb), skal man også have gode færdigheder inden for blandt andet skydning, materielkending og orientering.
 
På kurserne bruger man 'Train Inn'-princippet, hvilket vil sige, at man ikke sender kursister hjem, men at de selv melder fra, hvis de indser, at de ikke kan leve op til kravene.

Instruktører med faglig overhøjde
En anden af årsagerne til patruljekursernes store tilslutning skal findes hos instruktørerne, der alle har en solid faglighed og selv har været igennem de samme strabadser som kursisterne. På GPU deltager både instruktører fra SSR (Hjemmeværnets Særlig Støtte og Rekognosceringskompagni) samt fra Flyvevåbnets Air Force Training Center.
"Vi benytter moderne ledelsesprincipper og 'leading by example' på kurserne, og selvom folk er pressede, taler man ordentligt til hinanden," siger René Lenskjold om tonen og den pædagogiske tilgang på kurserne.

Læs mere om den historiske baggrund
Her kan du læse en artikel om Hjemmeværnets patruljeuddannelse ud fra et historisk perspektiv. Artiklen er først bragt i Hærens Kamp- og Ildstøttecenters magasin, Kentaur.
Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring