Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

"Spændende udfordringer på landsøvelsen"

Søredning og havmiljø var i fokus for de deltagende fartøjer på weekendens store MHV-øvelse ved Flådestation Korsør.

07-06-2017
Af Jane Noesgaard
 
Alle, der sejler i Marinehjemmeværnet, ved, at de kan komme ud for at skulle hjælpe med inddæmning af olieforurening, samt eftersøgning og redning af nødstedte til søs. Det, sammen med formationssejlads, var hovedelementerne i lørdagens øvelse for fartøjerne af 800-klassen og 900-klassen, der fik rig lejlighed til at øve de vigtige færdigheder i praksis på havet.
 
Øvelserne var ganske omfattende. De deltagende fartøjer blev udfordret med tre forskellige scenarier, udover indspil fra de skarpe øvelsesplanlæggere, B. T. Madsen og Anders Møller, som er et erfarent team udi havmiljø, søredning og eftersøgning til søs.
 
Scenarierne bestod blandt andet af eftersøgning af et nedstyrtet fly og eventuelt overlevende derfra, dernæst et skib som var sunket efter en kollision, og endelig skulle en fiskekutter med lystfiskere assisteres, da den var sprunget læk. I alle scenarierne skulle der assisteres både mht.
redningsindsats, havariassistance og havmiljøbeskyttelse.
 
Teamwork trænes
Som indikation på en mulig olieforurening benyttes store mængder popkorn, der skal inddæmmes for at begrænse skaderne. De er nemme at se, de forurener ikke, og de opfører sig langt henad vejen som en olieplamage i overfladen. 900-kl. er udstyret med Ro-Boom flydespærringer og 800-kl. kan hjælpe med at trække disse, så ud over den praktiske øvelse i at håndtere og inddæmme “olien”, er opgaven en udfordring i teamwork.
 
På vej tilbage blev der øvet formationssejlads, som er en færdighed, der sjældent er lejlighed til at praktisere, fordi der i sagens natur behøves en del fartøjer, før det giver mening.
 
Generelt var tilbagemeldingerne på øvelsen meget positive, typisk var kommentarerne, at scenarierne var rigtig gode og udfordrende, men at der sagtens kunne have været mere tid
til at fordybe sig i udfordringerne og drage nyttige erfaringer til de skarpe opgaver, som Marinehjemmeværnet ofte assisterer med rundt om i de danske farvande. Disse opgaver er også væsentlige for Søværnet, og derfor lød det da også fra den nyudnævnte chef for Marinestaben ved Værnsfælles Forsvarskommando, kontreadmiral Torben Mikkelsen:
 
'“Rigtig god øvelse. Jeg ser frem til et fortsat frugtbart samarbejde.”
Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring