Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Styrket sikkerhed ved opbevaring af våben

Flere delmål er efterhånden opnået i det såkaldte våbensikringsprojekt, og det er nu igen muligt for den enkelte hjemmeværnssoldat at opbevare våben inkl. bundstykke i hjemmet.

27-06-2018

Af Hjemmeværnskommandoen

Siden 2015 har Hjemmeværnet arbejdet med at styrke sikringen af våbenopbevaring i hjemmet og ved underafdelingerne. Løsningen er sammensat af flere forskellige elementer, der tilsammen skal styrke sikringen af Hjemmeværnets våben.

Status på våbensikringen

Hjemmeværnet er efterhånden godt i mål med flere af elementerne.

Kodelåse: Hjemmeværnet har modtaget alle elektroniske kodelåse, og der gennemføres monteringskurser for de frivillige med henblik på, at frivillige monteringshold efterfølgende sætter kodelåse på frivilliges våbenskabe landet over. Dette arbejde forventes afsluttet ultimo 2018. De elektroniske kodelåse på underafdelingsniveau og opefter monteres af Forsvarets Låsetjeneste.

Våbenbokse: Anskaffelse af yderligere våbenbokse til underafdelingerne indgår som en del af en større samlet rammeaftale ved Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse. Der pågår i øjeblikket en udbuds- og afprøvningsproces. ​

Brugshæmmende foranstaltning: Materiel- og Indkøbsstyrelsen har indgået kontrakt med en leverandør. De brugshæmmende foranstaltninger er modtaget og klar til at blive fordelt til de medlemmer, som efter godkendelse ved deres underafdelingschef kan opbevare våben i hjemmet.
Samtidig er Hjemmeværnsbestemmelsen vedr. opbevaring i hjemmet blevet opdateret, så den tager højde for de nye sikkerhedsmæssige tiltag. Bestemmelsen er udsendt til Hjemmeværnets myndigheder. 

Baggrund for våbensikringen

I forlængelse af terrorhændelsen i februar 2015 pålagde Hjemmeværnskommandoen sine underlagte myndigheder om at inddrage samtlige udleverede bundstykker med henblik på, at disse skulle opbevares centralt ved underafdelingerne. Endvidere fulgte et midlertidigt stop for udlevering af nye våben til personligt udlån. Hjemmeværnskommandoen iværksatte et arbejde, som resulterede i udarbejdelsen af en ny, samlet model for yderligere sikring af Hjemmeværnets våben. 

I august 2015 godkendte forligskredsen den ny model for øget våbensikkerhed i Hjemmeværnet. 

Løsningen har fokus på at opnå den bedst mulige sikkerhed samtidig med, at løsningen skal give gode betingelser for, at den enkelte hjemmeværnssoldat kan deltage i uddannelse, øvelser og indsættelser. 

De våben, som opbevares i hjemmet, skal fremover være udstyret med en brugshæmmende foranstaltning, der umiddelbart hindrer brug af våbnet. Endvidere er alle våbenskabe, der er udleveret til soldaterne, blevet sikret yderligere med kodelåse.
Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring