Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Sved på panden styrker kammeratskabet

Der er mange måder at højne det sociale sammenhold i en eskadrille. I Østjylland skaber kombinationen af løbeture og fysisk træning samt flittig brug af Facebook et stærkt venskab mellem de frivillige.

23-05-2018

Af Sara Amos Pedersen
Foto: Lars Horn

Han tager et fast greb om vægtstangen og løfter den op til brysthøjde, inden han med en rutineret bevægelse svinger underarmene frem foran sig. Vægtstangen er på plads, og Sebastian Tøfting er klar til at tage det første front squat. Han er en af de frivillige soldater i Hjemmeværnseskadrille 274 Østjylland. Han mødes hver uge med en gruppe jævnaldrende drenge for at træne styrke og kondition

“Det er fedt at mødes om at træne sammen. Alle klør på undervejs, og man har det altid godt bagefter. Uanset hvad man træner, så er det fedt, når man gør det sammen,” forklarer den 28-årige Sebastian Tøfting.

Han er gruppefører og var med til at indføre træningspasset for et år siden. Mens Sebastian Tøfting bevæger vægtstangen ned i et dybt squat, lyder et regelmæssig dunk fra makkeren Jonas Rønde, der hamrer med faste slag på et stort bildæk. Programmet står på en række øvelser, som de fleste kender fra fitnesscentret eller crossfit. Det er frivilligt at deltage, men opbakningen til projektet er stort. Det skyldes blandt andet, at drengene er gode til at bakke hinanden op undervejs, fortæller den 25-årige Jonas Rønde Hansen, der er gruppens næstkommanderende.

“Jeg har ikke altid været så glad for at træne, men det motiverer mig, at vi kan træne på et niveau, hvor alle kan være med. Hvis jeg når til et punkt på løbeturene, hvor jeg ikke kan mere, så er det rart at mærke, at de andre sætter tempoet ned, indtil jeg er klar igen. På den måde hiver vi hinanden op.”

 

Læs også: Reportage: Kvinder tiltrækkes af opgaverne til søs

Bliver bedre soldater
Træningen er netop blevet indført som en måde at højne det fysiske grundniveau i eskadrillen. Toke Kevy er hovedansvarlig for træningen, men opgaven med at sammensætte træningspasset går på tur.

Dagens træningsprogram står på en AMRAP. Det er en forkortelse for As Many Rounds As Possible, og det betyder, at deltagerne skal gennemføre så mange runder som muligt inden for en given tidsperiode. Vinden blæser koldt på fingrene, men det generer ikke træningsholdet. De fleste smider uniformsjakken, når de kommer til posten, hvor de skal løbe, for her skal pulsen helt op. Ambitionerne er store, og det hænger sammen med deres ønske om at præstere godt som soldater.

“Din fysik er grundstenen for alt det, du laver som soldat, uanset om du er i Forsvaret eller Hjemmeværnet. Er din grundform ikke på plads, så kan du ikke løse så mange af dine opgaver som soldat,” fortæller den 36-årige Toke Kevy.

Han har mærket på egen krop, hvor afgørende det er at have en god fysik for at klare en skarp indsættelse. Toke Kevy var udsendt til FN-missionen MINUSMA i Mali sidst år. Han var af sted i næsten fem måneder og var både en del af Hjemmeværnets Hold 1 og Hold 2.

“Du har først overskud til at hjælpe andre, når du har styr på din egen fysik og er i god form,” fortæller han.

Toke Kevy og hans kammerater ønsker at højne det fysiske grundniveau, fordi de er en del af eskadrillens Security Force deling. Flyverhjemmeværnets Security Force er stadig en uddannelse under konstruktion. Men når den bliver udbudt, vil det formentlig være med et krav om, at soldaterne skal gennemføre en årlig certificering, hvor de blandt andet skal bestå en række fysiske tests. Det er ifølge eskadrillechef, kaptajn Henrik Baunsgaard en stor motivationsfaktor for at vedligeholde den fysiske træning.

“De frivillige soldater, der søger til vores enhed, ønsker at løse opgaver for Forsvaret. Du er tvunget til at have en god fysisk form for at kunne løse opgaverne i en Secutify Force deling eller som bevogtningsassistent,” siger han.



Ses også privat

Flere af eskadrillens frivillige soldater supplerer den ugentlige eskadrille-træning med egne besøg i træningscentret. Men drengene planlægger også gåture i Mols Bjerge, mødes til en fyraftensøl eller holder videoaften inden en øvelse. De mange aktiviteter i eskadrillen skyldes, at kammeratskabet er stærkt mellem de frivillige.

“Secutify Force delingen er kendetegnet ved, at medlemmerne også privat er venner. Drengenes kærester kender hinanden, og et par stykker er også i familie med hinanden. Det er første gang, jeg har set en enhed i Hjemmeværnet, hvor de også jævnligt ses til private arragementer,” siger Henrik Baunsgaard.

På træningsbanen er det også tydeligt, at drengene er nære venner. De griner sammen, når det er tid til at rotere mellem de forskellige poster. Omgangstonen er kammeratlig, og det ugentlige træningspas er derfor en god mulighed for at integrere nye frivillige i fællesskabet. Det oplevede 22-årige Andreas Tapper, der er det nyeste medlem i Security Force delingen.

“Da jeg startede i Hjemmeværnet, kunne jeg godt være lidt genert. Derfor har det været fedt at blive hevet med til træning og en masse andre forskellige arrangementer, så jeg hurtigt har følt mig som en del af gruppen,” forklarer han.

De seneste år har eskadrillen haft stort fokus på at inkludere nye medlemmer, så de ikke kommer til at fremstå som en sammenspist enhed. Det er nemlig afgørende, at de får nye medlemmer inkluderet, så alle har et godt kammeratskab, fortæller Michael Haslund.

“Det er alfa og omega, at du er sammen med nogle, som du kan stole 100 procent på, når du er på en skarp indsættelse eller øvelse. Det betyder noget, at jeg ved, at min makker kan trække sit våben på et sekund, hvis det bliver nødvendigt, og han ved det samme om mig,” siger han.

Michael Haslund har sammen med de andre lært at lægge private venskaber og relationer til side, når han er på øvelse eller indsættelse med eskadrillen.

“Når man er sammen som hjemmeværnssoldater, skal man huske på, at når føreren råber af en under en øvelse, så er det ens evner, der bliver råbt af - og ikke ens venskab,” siger han.


Fællesskab på sociale medier
Under træningen er der på intet tidspunkt nogle af de frivillige soldater, der finder deres mobiltelefoner frem. Men forud for træningen bruger de flittigt Facebook til at få styr på de praktiske detaljer. Grupperne på Facebook bliver også brugt til at koordinere eskadrillens øvrige aktiviteter.

“Vi har stor glæde af at bruge Facebook, fordi det er let og lige ved hånden. Det er den måde, vi kommunikerer med vores kammerater på uden for Hjemmeværnet,” fortæller Jacob Laursen.

Han havde inden træningen meddelt de andre på Facebook, at han først ville være lidt senere fremme til træningen, fordi han ikke kunne gå tidligere fra arbejdet. Brugen af Facebook er ikke kun en nem måde at koordinere aktiviteter og få aftaler i hus. Det er også et forum, hvor drengene deler deres gode oplevelser med hinanden. Blandt de mange opslag i Facebook-gruppen er der flere “hero-pictures”, der er taget under eller lige efter træningen.

“Jeg kan godt føle, man er gået glip af noget, hvis jeg ser billeder fra en træning eller en øvelse, som jeg ikke selv har kunnet deltage i. Billederne giver et godt indblik i, hvad de andre har lavet,” siger Jacob Laursen.

Derudover har den flittige brug af sociale medier en positiv effekt på de frivilliges deltagelse i øvelser og uddannelser, fortæller eskadrillechef, Henrik Baunsgaard. 

“Når vi deler billeder fra en uddannelse, som en af drengene er ved at tage, så oplever jeg ofte, at jeg får mange flere tilmeldinger næste gang, det samme kursus bliver udbudt.”

Siden Henrik Baunsgaard overtog posten som eskadrillechef for fire år siden, er antallet af frivillige soldater vokset. Da han kom til i 2014, var der 16 frivillige, mens der er 46 i dag og flere på vej.

“Jeg er stolt over at kunne bryste mig over at være chef for en eskadrille, som har det venskab på tværs af alders og køn. De frivillige kommer alle med forskellige baggrunde, men alligevel finder de et fælles fodslag,” fortæller han.
Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring