Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

​Nick (tv) og Bjarne (th) skal begge udsendes til Mali sammen med 22 andre hjemmeværnssoldater. Foto: Christer Holte

Til Mali i en god sags tjeneste

I maj rejser det første af to hold frivillige soldater fra Hjemmeværnet til Mali for at løse en bevogtningsopgave for Flyvevåbnet. Soldaterne ser opgaven som en mulighed for at gøre en forskel for befolkningen i Mali 

23-03-2017

Af Anders Birch Breuning 

Knap 200 hjemmeværnssoldater har vist interesse for Hjemmeværnets bevogtningsopgave i Mali, som er en del af den fredsbevarende FN-mission i landet. Men kun 24 hjemmeværnssoldater er blevet udvalgt til at deltage i missionen.

To af de frivillige hjemmeværnssoldater, som skal udsendes, er Bjarne og Nick begge på 48 år. De har meldt sig til opgaven, fordi de ønsker at bidrage til det, de ser som en spændende og vigtig opgave. De har hver især forskellige kompetencer, som de kan få brug for på den internationale mission.

”Jeg synes, man skal bruge de kræfter og den uddannelse, man har, når muligheden byder sig. Når man nu bruger meget tid på at øve og uddanne sig, er det rart at blive brugt, og det er en mulighed for at vise, at Hjemmeværnet også er en seriøs samarbejdspartner, der kan løfte sådan en opgave på professionel manér,"  siger Bjarne. 

Nick kan foruden erfaring fra tidligere missioner bidrage med en lidt anderledes baggrund end den almene soldat.

”Jeg er fysioterapeut til hverdag og tænker, at det kommer de udsendte dernede til gode, at jeg er med, hvis de kommer til skade. Jeg har også erfaring fra to tidligere udsendelser med Hjemmeværnet til Afghanistan. Jeg har en baggrund i Hæren, og jeg tænker, at jeg kan bidrage med en god forståelse af, hvad det vil sige at være professionel soldat,” fortæller Nick. 

Sprede fred og tryghed

To hold af 11 frivillige fra Hjemmeværnet udsendes sammen med en fører fra Hjemmeværnets faste personel til at bevogte Camp Midgaard/Bifrost, som ligger i Malis hovedstad Bamako. 

Det første hold sendes af sted i slutningen af maj for at udføre opgaven med bevogtning, adgangskontrol og administrative transportopgaver i tre måneder. De bliver afløst af hold to, som varetager opgaven til november, hvor Flyvevåbenets støtte til MINUSMA ophører.

De to hjemmeværnssoldater er ikke i tvivl om, at de med deres tilstedeværelse i Mali kan gøre en forskel i det uroplagede land.

"Opgaven er en mulighed for at gøre noget for andre mennesker. Og helt overordnet vil jeg gerne bidrage til, at terrorister ikke bestemmer her i verden,” fortæller Nick.

"Vores tilstedeværelse skal gerne medvirke til at sprede tryghed og fred i Mali. Selvom vi er en lille brik i et stort spil, bidrager vi som nation og som enkeltpersoner til den mission, og hvis vi kan være med til at skabe fred, viser vi også lokalbefolkningen, at danske soldater ikke er så dumme endda."

"Det er en speciel følelse, når man skaber trygge rammer for en befolkning, og de er glade for, at man er der. Et smil fra et barn betyder meget. Det viser, at de ikke er bange for os, og at min tilstedeværelse bidrager til at give dem bedre forhold at vokse op i. Det giver en personlig glæde at se indsatsen virke,” fastslår Bjarne. 

Hjemmeværnssoldaterne bliver ansat på kontrakt med Flyvevåbnet og bliver en del af Forsvarets samlede styrke på 60 soldater, som støtter FN’s mission MINUSMA (United Nations Multidimensional Integrated Stabilization Mission in Mali) med stabsofficerer og specialoperationsstyrker. 

FN-missionen er fredsbevarende, og hensigten med FN’s tilstedeværelse er at hjælpe Mali på fode igen ved at løse en række sikkerhedsopgaver og stabilisere landet og staten igen.

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring