Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

​I samarbejdsøvelsen indgik andre momenter. Den største var et færdselsuheld, hvor en tankbil med benzin og en personbil var stødt sammen. Foto: Dick Nielsen 

Totalforsvarsøvelse: Fælles forståelse er essentiel

​Brand og eksplosioner ombord på et udenlandsk skib ud for Struer Havn. Det var udgangspunktet for dette års Øvelse Vandpyt.

25-05-2016
Af Marianne Fejerskov
 
Marinehjemmeværnet, Politikompagni Skive-Krabbesholm, Midt og Vestjyllands Politi og enheder fra Beredskabet gennemførte d. 19. og 20. maj en større totalforsvarsøvelse i Struer.

”Samarbejdsøvelser er gode til at træne fælles forståelse for opgaven. De involverede myndigheder tænker nemlig ikke altid helt ens. Det er vigtigt og helt uundværligt, at vi træner for at have et beredskab, der virker”, siger Palle Lauritsen, distriktschef for Marinehjemmeværnet.

Scenariet var brand på et udenlandsk skib ud for Struer havn. Meldingen fra skibet lød på flere eksplosioner, røgudvikling og flere tilskadekomne. Indsatslederen fra politiet var hurtig til at få sendt en redningsbåd afsted, men på vej mod det uheldsramte skib lød endnu en eksplosion. Den farlige røg drev ind mod et stort område med kolonihaver. Politikompagniet blev rekvireret for at afspærre området og evakuere dem, der befandt sig i kolonihaverne. 
 



Marinehjemmeværnets skib var meget hurtigt fremme og, sammen med Beredskabet, fik de opsamlet de sømænd, som var faldet i vandet ved eksplosionerne og fik ydet førstehjælp til de sømænd, der stadig befandt sig ombord. De højlydte klageråb kunne høres helt ind til land.


Tankbil lækker benzin
I løbet af lørdagen indgik flere andre momenter i samarbejdsøvelsen. Den største var et færdselsuheld, hvor en tankbil med benzin og en personbil var stødt sammen. Tankbilen lækkede benzin, og personerne i bilen sat fastklemt og skulle skæres fri.

Nordvestjyllands Brandvæsen var tilfredse med øvelsen og fik afprøvet det, de havde forventet.

”Kommunikationen gik fornuftigt. Det, vi ville lære, fik vi trænet i dag”, sagde områdeleder Peter Stendorf efter øvelsen.

Midt og Vestjyllands Politi havde fem deltagere med på øvelsen, og her var der også tilfredshed at spore.

”Jeg synes det er forløbet godt efter forholdene. Fra den første samarbejdsøvelse til nu, kan man godt se, det udvikler sig”, lød det fra politiassistent Niels Skalkhøj Petersen.
Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring