Topbanner

Nyhed

​Christian Ryt-Hansen har tidligere været værnepligtig, inden han blev soldat i Hjemmeværnet. Foto: Sara Amos Pedersen

Værnepligtige bygger videre på deres militære fagligheder i Hjemmeværnet

Drømmen om soldaterlivet lever videre hos mange unge efter endt værnepligt. Flere bliver optaget i Hjemmeværnet, hvor de har mulighed for at skræddersy deres militære uddannelse i fritiden.

22-09-2017


Af Sara Amos Pedersen

Han løfter rutineret låget, trækker patronbåndet på plads og lukker låget igen, inden han tager ladegreb og fører ladehåndtaget frem. 23-årige Christian Ryt-Hansen er med sine kammerater fra Patruljekompagniet Sjætte på skydebane i Jægerspris, hvor de er ved at blive omskolet til de nye M60-maskingeværer.

Da maskingeværet er ladt, tager han sigte på skydeinstruktørens ordre. “Jeg vil se tre hurtige skud efter hinanden. Lad gevær!” lyder instruksen, inden Christian Ryt-Hansen trykker på aftrækkeren. En kort skudsalve brager ud over skydebanen, inden han gør klar til at parere næste ordre.

Christian Ryt-Hansen er vant til at adlyde sin overordnede. Han har nemlig en baggrund som værnepligtig, inden han startede som soldat i Hjemmeværnet.

“Jeg har været værnepligtig i Livgarden, og kort tid efter aftrædelse startede jeg i Patruljekompagniet Sjætte. Her har jeg haft mulighed for at bygge videre på de evner, jeg har fra værnepligten, men jeg har også udviklet nye færdigheder inden for blandt andet ledelse og patruljetjeneste,” fortæller Christian Ryt-Hansen.

Savnede den faglige tjeneste
Han var værnepligtig i otte måneder fra august 2014 til januar 2015. Under værnepligten lærte Christian Ryt-Hansen en række militære færdigheder, og de mange øvelser og opgaver gav ham en øget selvindsigt.

Da værnepligten var overstået, gik der ikke lang tid, før han savnede soldaterlivet. Det var særligt ønsket om at udvikle sig, der fik Christian Ryt-Hansen til at bruge sin fritid på at være soldat i Hjemmeværnet.

“Efter værnepligten meldte jeg mig ind i Hjemmeværnet, fordi jeg blandt andet savnede den faglige tjeneste, hvor man ofte bliver tvunget ud i situationer, der er med til at udvikle en. Selvom jeg ofte føler mig presset under en øvelse eller på et kursus, kan jeg efterfølgende kigge tilbage og se, at jeg har rykket mig personligt og fagligt,” forklarer han.


Hvert år optager Hjemmeværnet cirka 400 soldater med en baggrund i Forsvaret. Foto: Sara Amos Pedersen

Højt niveau i Hjemmeværnet
Han er positivt overrasket over det høje faglige niveau i Hjemmeværnet. Sidste år optog Hjemmeværnet cirka 400 soldater med en baggrund i Forsvaret. Størstedelen af dem melder sig ind i Hjemmeværnets infanterikompagnier eller patruljekompagnier, hvor der ofte bliver stillet særlige krav om eksempelvis en fysisk træningstilstandsprøve  eller patruljeuddannelse.

“Niveauet i Hjemmeværnskompagniet Sjætte er rigtigt højt. Det er dejligt, at et kompagni sætter nogle krav, som er højere end der, hvor man selv er. Jeg oplever, at der bliver stillet høje krav til enkeltkæmperens færdigheder,” siger Christian Ryt-Hansen.

Han hørte om kompagniets rolle, da Hjemmeværnets HBU Rejsehold besøgte de værnepligtige kort tid inden deres aftrædelse. Repræsentanter fra Hje
mmeværnet besøger ofte de værnepligtige for at fortælle dem om mulighederne for at fortsætte deres soldaterkarriere på frivillig basis.

Kan skræddersy sin uddannelse
Siden Christian Ryt-Hansen startede i Hjemmeværnet, har han bygget videre på de kompetencer, han havde med sig fra værnepligten. Det tiltaler ham især, at han har mulighed for at sætte sit eget præg på sin soldateruddannelse.

“Jeg kan godt lide at være i Hjemmeværnet, fordi der er en stor variation af kurser og uddannelser, man kan tage. På den måde kan man udvælge og skræddersy den uddannelse, der passer bedst til ens rolle som soldat eller person,” fortæller han.

Christian Ryt-Hansen har i dag været medlem af Hjemmeværnet i to et halvt år. Siden han meldte sig ind har han udviklet sine militære færdigheder ved blandt andet at tage den grundlæggende patruljeuddannelse (GPU),
gennemført omskoling til diverse våben og taget kurser i kampsvømning, førstehjælp og taktisk sanitetstjeneste for enkeltmand (TSE).


​Christian Ryt-Hansen bygger videre på de kompetencer, han havde med fra værnepligten. Foto: Sara Amos Pedersen

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg - Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224