Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Pressemeddelelse

​I undervisningen af adgangskontrol indgår også, hvad der er korrekt ved visitation og tilbageholdelse. Foto. Jeanette Serritzlev

En vant opgave i uvante omgivelser

Rasmus Francks fritid går i høj grad med Hjemmeværnet; enten i rollen som næstkommanderende i stabskompagniet ved Hærhjemmeværnsdistrikt Midt- og Vestsjælland eller på Hjemmeværnsskolen i Nymindegab. I øjeblikket er han udsendt i Irak.

03-03-2017

Af Jeanette Serritzlev, presseofficer, DANCON OIR 5

”Jeg synes, at det er alle tiders, at Hjemmeværnet kan give sådan en mulighed, man som civil ellers ikke ville komme i nærheden af.” Sådan siger premierløjtnant Rasmus Franck, der i øjeblikket er udsendt som instruktør i Irak på DANCON OIR hold 5.

”Det er to forskellige opgaver at være næstkommanderende og underviser, men alligevel er der en fællesnævner i at uddanne og udvikle mennesker. Det synes jeg er utroligt spændende og tilfredsstillende,” siger Rasmus, der også sætter stor pris på Nymindegab, både i rollen som flittig kursist og som underviser nogle gange.
Til daglig underviser Rasmus i dansk og historie i en folkeskole, og den historiske bevidsthed præger ham også i hjemmeværnstjenesten.

Ønske om en udfordring

For Rasmus var det tiltalende ved opgaven i træningsbidraget i Irak, at den netop kombinerer hans civile og militære færdigheder.

”Jeg underviser irakerne i militære færdigheder. Jeg bruger selvfølgelig en masse fra min hverdag som lærer og mit instruktørvirke i Hjemmeværnet. Men der er stadig mange nye ting, man skal have styr på, når man går fra at være frivillig til at være kontraktansat,” fortæller han. ”Langt mere, end man lige tænker over.”

”Jeg havde et ønske om at give mig selv en udfordring,” siger han. ”For to år siden gik jeg Nijmegen, og sidste år sprang jeg faldskærm. De tre ting kan ikke sammenlignes, men jeg har behov for at prøve mig selv af på forskellige måder. Det her er selvfølgelig langt det største,” siger han.

Rasmus er også involveret i informationstjenesten og glæder sig over at kunne bruge lidt af den sparsomme fritid i missionen som ambassadør for Hjemmeværnet.

”Det betyder meget, at Hjemmeværnet deltager i internationale missioner. Det er ikke det, der er kerneopgaven, men det er vigtigt at vise, at vi også kan det,” siger han og fortsætter: ”Og det betyder meget internt, at man har den opgave og dermed giver dem, der har interessen, det at stræbe efter.”

Apropos kerneopgaven var Rasmus’ første undervisning i adgangskontrol. Med sin baggrund i Hjemmeværnet var det oplagt, at det var ham, der fik den opgave.

”Her kalder vi det ’Check Point Operations’. Det lyder flot, men det er basalt set det samme,” siger han.

En udvidelse af horisonten

I øjeblikket træner Rasmus og resten af hans træningsteam en enhed fra det irakiske grænsepoliti. Imens raser kampen i og omkring Mosul, og det, der derhjemme er fjerne nyheder, er hernede virkeligheden for kolleger til de folk, som danskerne træner.

”Jeg ser mig selv som et alment vidende og nysgerrigt menneske, men denne mission har allerede udvidet min horisont. Det er jo et indblik i en helt anden kultur på en helt anden måde, end man ellers ville få det.”

”Det lyder næsten klichéfuldt at sige, men mødet med irakerne har været utroligt positivt. Når man sidder derhjemme, kan det godt være, at man tænker: ”Det skal han jo sige”, men det er sandt. Jeg er oprigtigt positivt overrasket. De vil gerne lære, og de vil gerne interagere,” siger Rasmus.
Rasmus er udsendt til august 2017.

Fakta:
Det danske træningsbidrag i Operation Inherent Resolve består af ca. 140 mand, som er placeret på Al Asad Air Base i Irak. Det er Center for Stabiliseringsindsatser (CSI), der varetager Hjemmeværnets internationale opgaver. Hvis du vil vide mere om opgaverne, kan du læse mere på CSI’s side på hjv.dk.

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring