Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

​Siden 2006 har Hjemmeværnet ofte støttet Forsvaret på internationale opgaver. Billedet er fra Hjemmeværnets støtte i Kosovo fra 2011-2013. Foto: Michael Thy

Hjemmeværnet er fast støtte på internationale missioner

Igennem de seneste 10 år har Hjemmeværnet ydet støtte til Forsvaret på internationale opgaver. Det seneste skud på stammen af internationale opgaver er bevogtningsopgaven i Mali

08-02-2017

Af Thilde Lejre

Uddannelse af soldater i Irak, økonomisk rådgivning i Afghanistan og bevogtning i Kuwait. Det er bare nogle af de opgaver, Hjemmeværnet løser, når hjemmeværnssoldaterne i forbindelse med støtten til Forsvaret krydser den danske grænse og yder støtte til opgaver på fremmed jord. Selv om Hjemmeværnet primært støtter Forsvaret under opgaver på dansk jord, bidrager Hjemmeværnet ofte også i internationale opgaver og har gjort det siden 2006.

Den seneste opgave, som Hjemmeværnet er blevet bedt om at levere støtte til, er en bevogtningsopgave i Mali. Hjemmeværnet sender fra maj til november i år 12 soldater til Mali, som skal støtte Flyvevåbnet på FN-missionen Minusma. De bliver ansat på kontrakt ved Flyvevåbnet og er en del af Forsvarets samlede styrke i Mali på omkring 60 soldater.

Klar til Mali

Seniorsergent Finn Højland er ansat i Hjemmeværnet og har netop været i Mali for at forberede den kommende opgave, som de 12 hjemmeværnssoldater tager af sted på, så snart kalenderen skriver maj.

Finn Højland er med til at uddanne Hjemmeværnets soldater til opgaven i Mali og har selv tidligere været udsendt til Namibia, Balkan og Kosovo. Han tilbragte tre dage i Malis hovedstad Bamako for at lære den kommende opgave bedre at kende. En opgave som både indebærer bevogtning og adgangskontrol.

"Den ene del af forberedelsen handler om at finde ud af, hvilket materiel Hjemmeværnet skal have med for at løse opgaven i Bamako. Den anden del handler om at blive klogere på, hvordan vagten, som vi skal overtage, kører. Hvad skal vi tage højde for, og hvilken uddannelse skal vores hjemmeværnssoldater have for at løse opgaven?" forklarer Finn Højland.

I marts mødes det hold soldater, der skal udsendes for Hjemmeværnet, for første gang, og herefter skal de uddannes til den opgave, de bliver udsendt til i maj.

"Vi laver en decideret øvelse i den vagttjeneste, som soldaterne skal varetage i Mali, så de er klar til opgaven. Vi skaber på den måde fundamentet for, at de kan starte op dernede, og der er noget genkendelse i opgaven for dem,” siger Finn Højland.

Hjemmeværnets internationale opgaver

Opgaven i Mali er primært en bevogtningsopgave, og denne type opgave løser Hjemmeværnet ofte på dansk jord, men har også løst den flere gange internationalt i for eksempel Afghanistan og Kuwait.

Hjemmeværnet har tidligere støttet Forsvaret på internationale missioner med blandt andet militær støtte til genopbygning, støtte til humanitære indsættelser og øvrige internationale opgaver som uddannelse, undervisning, bevogtning og transport i Irak, Afghanistan, Kosovo, Kuwait og Østafrika.

Det er Center for Stabiliseringsindsatser (CSI), der er ansvarlig for Hjemmeværnets internationale opgaver.

Læs mere om CSI og Hjemmeværnets internationale bidrag


Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring