Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

​Kaptajn Jan står sammen med kollegaer og planlægger udleveringen af udrustning til irakiske sikkerhedsstyrker. Foto: Presseofficer Thomas, OIR hold 4.

På opgave som instruktør i Irak

Jan er matematik-økonom og arbejder på Dansk Supermarkeds hovedkontor. I Hjemmeværnet er han kaptajn og stabsofficer ved Totalforsvarsregion Nord- og Midtjylland – når han ikke er rydningsassistent. Læs om Jans oplevelser som instruktør i Irak

21-10-2016

Af Jeanette Serritzlev

Det nuværende danske træningsbidrag har været i Anbar-provinsen i Irak i to måneder. De har til opgave at rådgive, træne og uddanne irakiske og kurdiske sikkerhedsstyrker frem til februar 2017. De landede i 50 graders varme og skulle ud over varmen vænne sig til sand og støv.

Nu er morgentemperaturen nede på 16-18 grader, og "vi taler om at finde fleecetrøjerne frem," fortæller Jan fra Al Asad Airbase ca. 200 km fra Bagdad, hvor han som en del af Operation Inherent Resolve hold 4 underviser irakiske sikkerhedsstyrker. De anderledes forhold i Iraks ørken er blevet hverdag for instruktøren.

"Vi står typisk op i god tid inden solopgang og gør køretøjer og vores teams klar. Herefter er der role-call, hvor det kontrolleres, om alle er til stede og er skrevet på ’missioncard’. Vi får dagens sikkerhedsbriefing og kører ud til dagens trainingssite for at gøre os klar til at undervise," fortæller Jan.

"De dage, hvor jeg er OIC (Officer in Command) for et trainingssite, skal jeg afhente teamets kompagni. Når undervisningen går i gang, er der optælling af, hvor mange der er fra hvert kompagni. Dernæst følger ”Efterse gevær” og ”Klar til kontrol”. Så begynder vi undervisningen," uddyber han.

Om eftermiddagen evaluerer teamet dagens undervisning og skriver uddannelsesrapport, og i starten af forløbet som instruktør skal de også forberede de næste dages undervisning med befalingsudgivelse og indøvelse. Indimellem er der lidt tid til fysisk træning og at skrive hjem eller Skype – eller bare at slappe af.

Kulturforskelle

Beslutningen om at sige ja til tilbuddet om udsendelse gik hurtigt. Jan nåede inden for få dage både at drøfte det med sin kone og arbejdsgiver, hvorefter han tog i mod tilbuddet om at blive udsendt til Irak.

Selv om Jan forud for missionen havde læst folderen om kulturforståelse fra Forsvarsakademiet, blev han alligevel overrasket over de irakiske sikkerhedstyrker.

"Det første hold, vi underviste, dansede og sang i pauserne. De dansede fra klarlinjen på skydebanen tilbage til deres samleområde. Det havde jeg ikke lige set komme," siger Jan, som også blev overrasket over deres læsefærdigheder.

"Vi havde hørt, at vi måtte forvente, at kun få kunne læse og skrive, men vi havde f.eks. en lektion om afstandsskitser og meldinger, hvor det var tydeligt, at langt over halvdelen kunne læse og skrive," siger Jan, som hjemme i Danmark primært underviser specialister som befalingsmænd eller ammunitionsrydningsassistenter.

Hjemmeværnet har bidraget med instruktører til Irak på hold 2, 3 og 4 og stiller ligeledes til hold 5. P.t. er der fem instruktører fra Hjemmeværnet på hold 4, der er af sted fra august til februar.

Fakta om Jan
Jan er uddannet matematik-økonom fra Aarhus Universitet og har i mere end 20 år været ansat i Dansk Supermarked. Han er ’Space Management Consultant’ i ’Commercial Planning’ i hovedkontoret.
I Hjemmeværnet er han kaptajn og stabsofficer ved Totalforsvarsregion Nord- og Midtjylland og er ligeledes rydningsassistent. Jan er også med til at uddanne nye rydningsassistenter.




Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring