Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

4 maj parade ved Dragør kirke 2017

Flotille 367 - Dragør inviterede atter til den traditionsrige 4. maj parade ved Dragør kirke torsadg aften.

Foto SG K Jensen Jørgensen, Tekst SG H P Nielsen, tale PL L Augsburg

05-05-2017

   
Flotillens gaster var mødt talstærkt frem for at hædre de frihedskæmpere som faldt for Danmark under 2. verdens krig.
Flotillen takker alle gaster og øvrige frammødte for deltagelsen i arrangementet og ser frem til at mødes til Navtday på Dragør fort Grundlovsdag.
 
Flotille chef Lars Augsburg tale til paraden:
Færre og færre dansker husker den glædelige besked i radioen fredag den 4. maj 1945 kl. 20:35, hvor budskabet fra London kom, at de tyske tropper i Holland, Nordvesttyskland og Danmark, herunder Helgoland og De frisiske Øer har overgivet sig til den 21. armégruppe med virkning fra klokken 8. lørdag den 5. maj. Om formiddag den 5. maj 1945 ringede samtlige af Danmarks kirkeklokker friheden ind. De fem forbandede År var slut - Danmark var igen et frit land. 
Som sagt er der ikke mange tilbage, som kan huske dagene omkring 4. maj, ej heller de fem forbandede år. For med rette er anden verdenskrig betegnet som de fem onde år. Krigen er betegnet som den mest ødelæggende krig. Op mod 60 millioner - over halvdelen civile - mennesker mistede livet (10 gange så mange som vi er i Danmark i dag). Et svimlende stort tal. Millioner af mennesker mistede ejendom eller blev ramt af krigens lidelser på anden vis. Alle disse tab medførte selvsagt sorg, nød og elendighed både under krigen, og i mange år efter, i de op mod 70 lande der blev involveret i anden verdenskrig. 
I Danmark blev over 850 medlemmer af modstandsbevægelsen dræbt under besættelsen. Flere hundreder civile mistede også livet som følge af bombardementer, optøjer eller tyske gengældelsesdrab. Danske soldater blev dræbt eller såret under den tyske invasion, og yderligere blev flere dræbt den 29. august 1943.
Mange danskere mistede livet i de tyske koncentrationslejre. De største danske tab fandt sted blandt de sømænd, der igennem krigen sejlede for De Allierede, de fleste som følge af angreb fra tyske ubåde. Over 100 danskere blev dræbt som soldater i allieret tjeneste. 
Det kan syntes være et lille antal når man ser på det samlet antal mennesker der mistet livet under anden verdenskrig, men det er ikke pointen. De dansker, der mistet livet eller blev såret på krop og sjæl for resten af livet, offeret sig for en ting, frihed og demokrati.
Kampen for frihed og demokrati stopper desværre aldrig, vi skal bare se igennem historien og i vores egen nutid og se at diktatorer og totalitære regimer og regeringer til stadighed dukker op og undertrykker og myrder løs på uskyldige og civile pga. eksempel vis religion, politisk overbevisning eller seksuel orientering.
Derfor er denne dag vigtig at mindes. Minde de dansker som mistet livet og huske hvordan det var at leve under en besættelsesmagt. Som man siger et historieløst folk er et fattigt folk.
Der er sagt: Det land kan ej forgå der ikke vil det selv. 
Men så skal de lære af deres fortid.
Derfor skal vi blive ved med at mødes her og mindes og fejer befrielsen og fortælle historien til vores børn og børnebørn til solen brænder ud.
Fortælle dem at i historien kan vi se fremtiden på godt og ondt. Fortæl dem og vise dem at ondskab kun bekæmpes når man træder ud af mængden og ser ondskaben i øjnene og bekæmper den med alle midler, på samme måde som modstandsfolkene gjorde. 

Lars Augsburg
Premierløjtnant
Flotillechef

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring