Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

​Vagn Tovgaard får Hjemmeværnets 60 års medalje

Fejring af Danmarks befrielse på en flot solrig dag

Hjemmeværnsdistrikt Københavns Vestegn fejrede traditionen tro Danmarks befrielse med en parole i Jonstruplejren.

09-05-2016

Det kunne ikke  være smukkere med solen skinnende fra en skyfri himmel og gav en fornemmelse af den følelse af frihed der må have været for 71 år siden.​

Fejringen af Danmarks befrielse har altid vært vigtig for Hjemmeværnet. Det er med til at sætte vores hjemmeværnsmedlemsskab i perspektiv. Vi værner om frihed og fred og ved at fejre befrielsen bliver vi mindet om, at frihed ikke skal tages for givet.

I år var Per Arnoldi gæstetaler. Han fortalte om Danmarks befrielse ud fra egne oplevelser som også indeholder elementer af genfortælling fra andre. Genfortælling bliver inden længe eneste måde at få historien om krigen og befrielsen. Med fortællinger skal man ballancerer med sandheden og virkeligheden og undgå, at historierne bliver til myter i form af opdigtede historier. Det blev bestemt ikke til myter med Per Arnoldis fortællinger.

Han fortalte hvordan mange tusinde danske sømænd, da krigen brød ud valgte at slutte sig til de allierede styrker i udenlandske havne. De kæmpede side om side med englændere, franskmænd og amerikanere og mange betalte den højeste pris. For 70-året for D-dag i 2014 lykkedes det for den danske krigssejler-veteran Erik Kragelund, at få det danske flag til at vejre i Normandiet sammen med de allieredes flag ved ceremonien hvor alle statsoverhoveder deltog. Endelig havde de danske krigssejlere fået anerkendelse for den indsats, som de gjorde under krigen. Og Per Arnoldi var med. Han havde nemlig tegnet flere jubilæumsplakater om Danmarks befrielse og var derfor en del af den prominente danske delegation, som talte både kongehus, ministre og veteraner.

Erik Kragelund har siden hen arbejdet på at få rejst et monument for de danske krigssejlere – og selvom han døde i en alder af 92 år tidligere på foråret, bliver hans idé om et monument realiseret. Også her spiller Per Arnoldi en rolle. Han skal rådgive om placering og form og det ligger fast at monumentet skal rejses i Mindelunden. Som Hjemmeværnsfolk ved vi hvilken betydning netop Mindelunden har. Der kan ikke findes noget bedre sted at placere et monument for krigssejlerne. Det er her vi mindes modstandsfolkene og det er selvfølgelig også her man skal mindes krigssejlerne. Det var nogle rigtig gode fortællinger fra Per Arnoldi. Fortællinger fra en side af kunstneren, som alle bestemt ikke kendte til i forvejen.
Efter gæstetalen spillede flyvernes tambourkorps og der blev uddelt fortjensttegn og anciennitetstegn. Højeste anciennitetstegn i hjemmeværnet er 60-årstegn. I år blev dette tildelt Vagn Tovgaard på 91 år.

Tak for endnu en god fejring af Danmarks befrielse.

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring