Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

​Legionær Brian Lange

Fremmedlegionen

Brian’s fornemmelse for ørkenkrig.

Ved HVKSFY BM-seminar i Oksbøl, blev der også lejlighed til at opleve den danske Fremmedlegionær Brian Lange, der fortalte om sine mere end 15 år i Legionen.

Af Palle Christiansen, kompagnireporter.

25-02-2018
​Det sætter sit tydelige præg på en mand, når han har deltaget i mere end 10 missioner med Fremmelegionen. Heraf de fleste i Afrika. Brian Lange ligner ikke en hyggelig brugsuddeler fra en Dagli’Brugs. Men hans venlige smil er ægte, og vi kunne mærke at han befandt sig godt  i vores selskab. Han er stadig solbrun og muskuløs, trods sine 53 år.

Vi fik serveret facts, røverhistorier og soldateranekdoter, der gik op i en uhellig treenighed. Lange fastslog, at det er lige meget, om man er stodder eller storfyrste. For i Fremmedlegionen er det de soldatermæssige færdigheder, der tæller!

Haderslevdrengen Brian trådte sine første soldaterstøvler, da han blev indkaldt til Livgarden i 1985. Tre år senere blev han af Kongens Jyske Fodregiment udsendt til Cypern. Det skulle blive hans første mission. Han forsøgte at blive optaget i Jægerkorpset. Men han fik følgende kommentar: Du er dygtig nok, men du bliver aldrig Jæger.
I stedet drog han i ørkenkrig med Fremmedlegionen!

Brian tog bare toget fra Haderslev til Paris, hvor han meldte sig til Legionen. Året var 1988. Han havde planlagt 5 års tjeneste. Men Brian forlod først Legionen i 2003. Som 38-årig med en livslang soldaterpension fra den franske stat på 8000 kr. om måneden.

Fra 2005 til 2007 var Brian Lange ansat hos Statens Veterinærkontrol. Det var ham, som tog rundt og uddelte glade og sure ”smileyer”. I dag er han ansat på kasernen i Haderslev med rang af sergent.

Fremmedlegionens historik
Den historiske legion blev stiftet i 1831 af general Rollet. Frankrig havde dengang mange kolonier i for eksempel Afrika. Franskmændene syntes det var en god idé at bruge udenlandske kolonitropper. Hvis der var tab var det som regel ikke franskmænd der døde. Dog var officererne franske, og kommandosproget var fransk.

Legionen havde et valgsprog: Vi overgiver os aldrig. (Der har dog været en enkelt undtagelse. Det var i Sarajevo, Bosnien).
Legionærerne har 7 begreber, som de skal leve op til: Æresbegreb mod Frankrig, solidaritet med andre legionærer, loyalitet overfor lederne, stolthed over at være legionær, holde egen fysik og materiel i orden. Tro mod en mission til døden, og de må aldrig aflevere deres våben til fjenden. I dag har Fremmelegionen baser forskellige steder i Frankrig, samt i Calvi på Korsika. Hovedkvarteret befinder sig i Aubagne.
Korpset tæller mellem 8.500 – 10.000 mand.
Der knytter sig mange traditioner til korpset. En af de specielle er, at en legionærskjorte skal stryges med 15 pressefolder!!

Når man melder sig, får man et nyt navn, og en ny identitet. Ens oprindelige navn arkiveres til hjemsendelsen. Optagelsesbetingelserne er umenneskeligt hårde. Grundskolen foregår i en bjerglejr i Pyrenæerne. Lange dage med konstant 100% stress. De sendes ud på en 60 km march ud, og 60 km hjem. Oppakning vejer 45 kilo. De svage sorteres fra!

Legionen deltager altid i paraden på Bastilledagen, den 14. juli i Paris. Særligt synlige er Pionertropperne (Sapeurs), som bærer gule læderforklæder og økser. For at være i denne afdeling, kræver det, at de har et stort fuldskæg.
Andre specialister er f.eks. særligt uddannede i bykamp, bjergkrig, frømænd, snigskytter, ildstøtte/recce, samt logistik og forsyninger. Et legionærregiment består af 800 mand.
Brian Lange var i en periode hundefører i en særlig afdeling af bykamps-specialisterne. De brugte hunde til at rense huse (for fjender).

Faldskærmsspring er også en vigtig disciplin. Man vænner sig til at kaste sig ud fra et fly der bevæger sig med en hastighed af 180 km i timen. Når jumpmaster siger ”GO!” og der er grønt lys ved lugen.

Mange farlige missioner
Brian Lange har deltaget i mange farlige missioner. Tchad (1988-89) – Djibouti 1990-91, Seks uger i Somalia – Med FN i Bosnien, Sarajevo (1992-93) – Rwanda 1996 – Centralafrika (1996) – Brazzaville, Congo (1996-97) – Mayotte (2000-2002, og endelig Elfenbenskysten (2002-03). Nede i de lande, hvor man forhandler med aftrækkerfingeren!

Brian: Jeg har set mange blive slået ihjel, eller det der er værre! Han beskrev dog ikke, hvad der var værre end at blive slået ihjel. – Især Sarajevo-missionen med FN, var en ”røv og nøgler-mission!”
Brian var også 4 måneder i Fransk Guyana. Det var ingen succesoplevelse, sagde han. For der var en kvælende varme og luftfugtigheden var over 90.

Et levende 3-timers foredrag, hvor vi samtidig så en masse billeder fra missionerne.
Tak til Brian Lange, og til Henrik Kortermann, som formidlede aftalen med Brian.
Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring