Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Magasinet SOLDATEN: SSR er ikke en hobby. Foto: ​Daniel Mathiasen​

SSR: Ikke en hobby

Glem alt om trafikveste og citronmåner. Når Thorsten ikke arbejder som sikkerhedsvagt i det indre København, er der fortsat brug for et vågent blik og vaks handling som specialtrænet soldat i Hjemmeværnets Særlige Støtte og Rekognosceringskompagni (SSR).

30-12-2016

Af Ida Ravneberg, SOLDATEN magasinet for værnepligtige, November 2016.


Scenen er kold og fugtig, det er slut oktober, og vi befinder os et sted i øvelsesterrænet ved Antvorskov Kaserne i Slagelse. SOLDATEN har mødt en af de mere garvede gutter fra SSR, og udstyret med et krus sort kaffe går snakken lystigt mellem ham og kollegerne.  

- Aspiranterne tror os ikke, når vi siger at deres rygsæk kun bliver tungere, når man ER kommet ind i SSR, siger Thorsten med et skævt smil. 

 – Men vi har så meget mere grej med ud på opgave, at aspiranternes mere end 40 kilo tunge belastning kun er lille smagsprøve på, hvad der venter dem senere. 

Egentlig skulle snakken denne dag dreje sig om Thorsten, 44 år, sikkerhedsvagt og frivillig i Hjemmeværnet og SSR siden 2001. Med en tidligere karriere i Forsvaret efterfulgt af 15 år i SSR med både uddannelser ved specialstyrkerne og internationale udsendelser ved han en del. 

Det gør ham dog ikke mere ivrig efter at tale om sig selv.  Han virker ikke som en mand, der er glad for at sidde stille og snakke, helst skal han være der, hvor der sker noget. 

- Efter et lille årti i Forsvaret følte jeg, at det var tid til noget nyt, og søgte ud i det civile. Der gik dog ikke mere end et halvt år, før jeg begyndte at savne det grønne igen. 

Det var mødet med en gammel bekendt og udsendt, som var i SSR, der lokkede ham til at søge og i 2001 kom han ind. Hvad var det, der lokkede – og fastholdt – den inkarnerede hær-mand? 

- Du får mulighed for en form for tjeneste, man ellers kun finder to steder i Forsvaret (hos jægerne og frøerne, red.). Det åbner for en masse  kurser og uddannelse, du heller ikke kan få andre steder, hvilket giver en stor personlig udvikling, siger Thorsten. 


Thorsten (t.h.) er blandt andet kampsvømmeruddannet af Frømandskorpset, og blev indsat som kampsvømmer to gange på øvelse Night Hawk, til støtte for specialoperationsstyrkerne. Foto: Lars Borresen Fabrin.


Hjemmeværnets Særlige Støtte og Rekognosceringskompagni har gennem årene trænet sammen med danske og udenlandske specialoperationsstyrker, hvad end det er på øvelser (senest på øvelse Night Hawk) eller under uddannelser som kampsvømmeruddannelsen hos Frømandskorpset. Man fristes til at spørge, hvorfor SSR-soldaterne ikke ’bare’ søgte ind til specialstyrkerne? Hvad er forskellen? 

- Specialstyrkesoldaterne går selvfølgelig i det hver dag og er på et meget højere niveau end SSR. Men det giver også nogle kompetencer, at man har det civile ved siden af tjenesten. Man tænker måske ud af boksen og spørger: Hvorfor gør vi det sådan? Vi brænder jo for at gøre det bedst muligt – ellers ville vi ikke bruge vores fritid på det, siger Thorsten. 

Tjenesten ved SSR er da heller ikke en hobby, men militærtjeneste ved siden af ens civile arbejde eller studie. Sidst Thorsten regnede efter, havde han brugt mere end 2.000 timer på et år, og ikke kun nogle weekender! Ved SSR er kravet at man kan bruge 25 dage om året udover træningsaftener. 

- Hver onsdag aften træner vi med henblik på, hvad vi snart skal til. Hvis vi snart skal have skydeperiode, kan det være, at vi træner våbenbetjening og lignende, hvis der skal være øvelse, træner vi brug af signalmidler og brug af kamera. Vi har altid blikket rettet mod det næste mål.   

SSR er specialtrænede i indhentning af information og støtter Forsvaret med patruljer og stabspersonel, nationalt som internationalt. Soldater fra SSR har været udsendt til blandt andet Irak og Afghanistan, og støtter også den igangværende Operation Inherent Respolve (OIR) med instruktører. Thorsten uddyber: 

- Vi træner at kunne støtte specialoperationsstyrkerne. Det er ikke os, der sparker dørene ind, men det er blandt andet os, der indhenter de informationer, de skal bruge til at bygge deres angrebsplan på. 

I patruljerne kan man specialisere sig inden for det felt, der har ens interesse og hvor evnerne rækker til det. I 2006 blev Thorsten og syv andre SSR-soldater uddannet af Jægerkorpset som Protection Team til Irak. Her skulle nogle kunne lidt af det hele, mens andre specialiserer sig enten inden for sanitet, signal eller som spejdere, lidt ligesom i patruljerne.


Soldater fra SSR blev specialuddannet af Jægerkorpset og indsat som Protection Team i Irak i 2006. Thorsten ses yderst til venstre. Foto: Privat.

Ikke råd til at dumpe 

Det faktum, at SSR er en del af Hjemmeværnet og ikke stående styrke i Forsvaret, giver dem en ekstra god grund til at gøre sig umage: 

- Vi skal altid gøre det godt, fordi vi ’bare er Hjemmeværnet’. Vi skal helst præstere over niveau. Derfor stiller vi også høje krav til aspiranterne og os selv. Vi har ikke råd til at sende en mand på kursus, som så dumper.  

Samarbejde og viljestyrke 

Grunduddannelsen hos Hjemmeværnets Særlige Støtte og Rekognosceringskompagni tager omkring to år – den virkeligt ivrige kan klare det på et år. Uddannelsen er delt op i 10 moduler fordelt på henholdsvis Høvelte Kaserne nord for København, Århus og Aalborg.  

Hvad er det for nogle folk, SSR søger? 

- Jeg ved ikke, om man kan tale om en type. Men det er vigtigt at være samarbejdsvillig og have stor viljestyrke. Det er bedre at møde i mindre god form med en stor portion vilje, end at der møder en regulær Superman op, der til gengæld mangler viljen. Fysikken kan vi gøre noget ved, men ikke psyken bag, siger Thorsten. 

Et kendetegn for SSR-folket er især, at de alle brænder for det, har viljestyrken og desuden kommer med meget forskellige kompetencer: 

- Man kommer til at blive presset på et andet niveau og lærer sig selv at kende. Så kan det være, at man græder sig selv i søvn om aftenen og tænker: ’Det skal nok blive bedre næste dag’ – det gør det måske ikke – men man fortsætter alligevel! 

Der bliver grinet rundt om det interimistiske kaffebord. Man mærker tydeligt, at de her gutter kender hinanden godt. Med det store antal timer, de fleste af dem lægger i SSR, er det ikke alle, der har så meget tid til familie, men som den ene af Thorstens kolleger spøger med: 

- Vi har jo hinanden – og i en rigtig familie går man i det samme tøj! 

Første del af optagelsen består af en testweekend, hvor aspiranterne bliver kørt igennem forskellige fysiske tests. Herpå følger tre moduler, hvor aspiranterne uddannes i forskellige egenskaber, der skal gøre dem klar til den afsluttende øvelse. Denne varer syv døgn og er ikke for tøsedrenge. 

- Udover alle de fysiske og faglige krav er der også en anden vigtig faktor, vi ser på: Er dette en mand, du ville tage ud med? Hvis svaret er nej, skal der ske noget drastisk, for at han/hun alligevel bliver optaget. 

Nu skriver jeg hun. Der har dog endnu ikke været nogen kvinder, der har gennemført optagelsesforløbet til SSR. Et par gange har ansøgere været tæt på, men især kunne man forestille sig, at patruljeugen, hvor rygsækken ofte vejer mere end 40 kg, kunne blive et problem. 

- Jeg tror det i sidste ende er viljen, det handler om, siger Thorsten, for gennem tiden har vi haft en del seje små gutter, som har bestået og har vist sig at være gode soldater i SSR! 

Der stilles store krav til den enkelte soldat i SSR. Klik ind på www.ssr.dk og læs mere om kravene. SSR er ikke for alle – men måske er det noget for dig?

Optagelsen til SSR handler om at finde dem man kan stole på i kamp. Foto: Niels Lyager Milling.

Ovennævnte artikel blev bragt først gang November 2016 i Magasinet Soldaten, bladet for værnepligtige. Læs artikel i SOLDATEN som PDF​


Læs relaterede artikler:


---

Fakta om SSR (kilde: Hjemmeværnskommandoen)
  • SSR (Særlig Støtte og Rekognosceringskompagni) er Hjemmeværnets nationale specialstyrke, som bl.a. støtter Forsvarets specialoperationsstyrker med stabspersonel og patruljer til indhentning af informationer under vanskelige taktiske forhold. Enheden består af frivillige fra Hjemmeværnet, der er særligt udvalgt og uddannet. Både optagelsesforløbet og den videre uddannelse stiller store krav til den enkelte soldat.

  • Enheden træner løbende at kunne støtte Forsvarets nationale og internationale opgaveløsning, herunder støtte til Forsvarets specialoperationsstyrker med patruljer og stabspersonel. Dette er senest sket i forbindelse med Øvelse Night Hawk 2016 tidligere på året. 

  • Personel fra SSR har de senest 10 år løbende været afgivet til støtte for løsning af Forsvaret internationale opgaver i blandt andet Irak og Afghanistan. Allerede tilbage i 2006 blev soldater fra SSR uddannet af Jægerkorpset og efterfølgende udsendt på en krævende protection team mission i Irak​. Dette var første gang at en enhed hovedsagligt bestående af frivilligt personel fra Hjemmeværnet (SSR​) blev anvendt til løsning af Forsvaret internationale opgaver.

  • SSR afgiver instruktører til støtte for Hjemmeværnsskolens patruljeuddannelser.

Læs mere om SSR på www.hjv.dk/oe/HVKSSR​





Hvis du vil vide mere

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring